7 semne că ai putea suferi de boli venerice
Cuprins
- Cauze frecvente care favorizează apariția unei boli venerice
- Principalele semne care îți spun că ai putea suferi de boli venerice
Deseori, bolile venerice nu prezintă simptome sau acestea sunt destul de comune și altor afecțiuni mai puțin grave, astfel încât cele mai multe persoane se prezintă târziu la medic, întârziindu-se diagnosticul și, implicit, tratamentul corect. Bolile cu transmitere sexuală (BTS) sunt infecții transmise de la o persoană infectată la o persoană neinfectată, prin contact sexual. Acestea pot fi cauzate de bacterii, virusuri sau paraziți.
Unele dintre complicațiile care apar în urma bolilor venerice includ boala inflamatorie pelvină, infertilitatea, sarcina ectopică, cancerul de col uterin și infecțiile congenitale la sugarii născuți de mamele infectate. Acesta ar trebui să fie principalul motiv pentru care vizita la medic să devină și să rămână o rutină.
Niciun semn care pare în neregulă și care apare în sfera genitală nu ar trebui să fie ignorat. Dacă te grăbești să spui că ai o relație stabilă și că nu ți se poate întâmpla tocmai ție, află că bolile venerice sunt întotdeauna surprinzătoare.
Cauze frecvente care favorizează apariția unei boli venerice
- mai mult de un partener sexual
- un partener care are sau care a avut mai mult de un partener sexual
- sexul cu o persoană care are deja o boală venerică
- utilizarea medicamentelor intravenoase
Principalele semne care îți spun că ai putea suferi de boli venerice
1. Scurgeri vaginale apărute din senin. Chiar dacă acestea fac parte din curățarea naturală a vaginului, deseori, scurgerile anormale sunt confundate cu cele sănătoase și vizita la medic întârzie. Totodată, usturimea care apare la urinare este un semn că ai putea suferi de Chlamydia, deși ai putea fi tentată să crezi că e vorba de o banală răceală. Tocmai pentru că în sfera ginecologică multe semne sunt comune, vizita la medic nu ar trebui să fie înlocuită de presupuneri și autodiagnosticare. Infecțiile severe pot dăuna sistemului reproducător și pot necesita chiar intervenții chirurgicale.
2. Apariția unor bubițe cu aspect de bășici, la gură sau în zona genitală, poate fi un semn că ai putea suferi de o boală venerică, în special de herpes genital. Ținând cont că aceste simptome se regăsesc la doar 30% dintre persoanele afectate, un control anual este obligatoriu, cu atât mai mult cu cât această boală venerică este incurabilă, presupunând doar un tratament luat zilnic pentru ameliorarea simptomelor.
3. Apariția bruscă de negi, fie în zona gâtului, a pieptului sau în zona genitală, ar trebui să te ducă imediat cu gândul la infecția cu HPV. Atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor, simptomele sunt aceleași. Pentru că virusul HPV poate conduce la cancer penian, în cazul bărbaților, și la cancer de col uterin, in cazul femeilor, vizita la medic este o urgență.
4. Semne comune, aparent banale, precum dureri, usturimi sau mâncărimi la urinare, care ar putea fi cu ușurință puse pe seama unei infecții urinare sunt, în cele mai multe cazuri, semnale de alarmă care te anunță că ai putea suferi de o boală venerică. Cel mai adesea, aceste semne prevestesc temuta gonoree, nu o simplă răceală sau infecție urinară temporară.
5. Dacă observi că ți-au apărut răni în zona genitală, e momentul să îți pui un mare semn de întrebare și să pornești direct către medic. Rănile în zona genitală, în cazul în care au apărut din senin, nu pot fi decât semnul unei boli venerice extrem de periculoase: sifilisul. Apariția acestor răni este primul stadiu al bolii. Pentru că avansează extrem de repede, te vei trezi cu erupții cutanate pe întreg corpul, iar în final îți vor fi afectate sistemul nervos și inima. Nu încape amânare, cu atât mai mult cu cât boala nu are tratament și potențial de vindecare decât în stadii incipiente!
Vezi cum se manifestă bolile venerice!
6. Dacă ai transpirații nocturne, senzație de oboseală și continui să pierzi în greutate, deși analizele au arătat că nu ai probleme cu tiroida sau cu inima, n-ar strica să îți faci un test HIV. Foarte multe persoane suferă de HIV fără ca măcar să știe și îl transmit, în mod involuntar, și altora. Chiar dacă nu ai suspiciuni legate de această posibilitate, o analiză de sânge ar putea să fie mai sigură!
Infecția cu HIV poate trece de la mamă la copil în urma nașterii. De aceea, în caz de orice boală venerică, femeia însărcinată și viitorul tată ar trebui să urmeze cu strictețe sfaturile medicului și tratamentul, pentru a ține boala sub control și a evita, pe cât posibil, transmiterea acestea către făt. Deși foarte multe boli venerice nu pot fi tratate „de la rădăcină”, efectele acestora pot fi ținute sub control, astfel încât persoana bolnavă să nu se afle în pericol și să nu transmită virusul mai departe.
7. Febra, nasul înfundat și slăbiciunea sunt semne ale unei gripe, dar la fel de bine pot fi simptome ale infecției cu hepatita B, o boală venerică foarte comună, care se tratează destul de ușor, prin repaus și alimentație corectă. Netratată, hepatita B poate conduce la comă și deces. Contactul cu pielea, cu organele genitale, cu gura unei persoane bolnave sau schimbul de fluide corporale pot afecta o persoană sănătoasă. Așadar, dacă te știi cu o astfel de problemă, ai grijă să urmezi tratamentul, pentru a nu transmite boala și celor cu care intri în contact. Unele dintre bolile venerice se transmit și fără contact sexual!
Pentru a fi întotdeauna sănătoasă, e bine să faci din protecție o prioritate și să nu amâni vizita anuală la cabinetul ginecologic!
Surse foto: iStock