Afla de ce nu este bine sa folosesti produse de make-up expirate

De
Masha Florea
Vineri, 12.07.2013
Cuprins
- Care sunt riscurile?
- Care este perioada de valabilitate?
- Cum sa te aperi de produsele expirate?
- Alte sfaturi legate de folosirea cosmeticelor
Este cunoscut faptul ca femeile iubesc cosmeticele. Din acest motiv, incearca sa isi cumpere cat mai des diverse produse, unele cu adevarat scumpe, si vor sa le foloseasca pana la ultima picatura. Acest lucru a fost demonstrat in urma unui studiu, in care s-a observat ca femeile britanice detin in portfard produse expirate de aproximativ 4 ani. Trebuie sa fii constienta de faptul ca, produsele cosmetice care au depasit termenul de valabilitate, pot face mai mult rau decat bine.

Care sunt riscurile?
Ca si alimentele, cosmeticele au o durata de viata bine stabilita. Datorita substantelor conservante pe care le contin, produsele de ingrijire iti permit folosirea lor pe parcursul a mai multor luni. Insa depasirea datei de expirare semnifica lipsa protectiei impotriva substantelor chimice care ori incep sa se degradeze, ori devin mai puternice, putand duce la aparitia iritatiilor insotite de inrosirea pielii, de durere si mancarimi. In plus, folosirea acestor produse dupa ce au expirat te supune riscului infectiilor, deoarece acestea pot fi colonizate de catre bacteriile ce traiesc pe piele, sau chiar din aer, asa cum se intampla in cazul lotiunilor de corp pe care le uiti cu capacul deschis. Asadar, folosirea unor cosmetice expirate poate determina aparitia unor infectii la nivelul tenului, a buzelor sau chiar a ochilor, si pot ajuta la dezvoltarea acneei. |
![]() |
Nu doar folosirea dupa perioada de valabilitate iti poate pune pielea in pericol, ci si utilizarea produselor care, desi sunt in perioada de valabilitate, nu au fost depozitate corespunzator. Ca regula generala, toate produsele sunt sensibile la caldura, iar cele care contin vitamina A - retinol, vitamina C sau uleiuri sunt sensibile la lumina.
Care este perioada de valabilitate?
In linii mari, produsele cosmetice au urmatoarele durate de viata, calculate de la deschidere:
• Produsele pudra (fond de ten mineral, pudra, fardurile de pleoape, blush): 2-3 ani
• Fond de ten lichid: pana la 1 an
• Rujurile: pana la 2 ani
• Gloss-urile de buze cu aplicator: 1-2 ani
• Mascara si tus de ochi: pana la 6 luni
• Creion dermatograf: 2 ani
• Demachiant: 6 luni
• Creme de fata si lotiuni de corp: 12 luni
Pantru a fi sigura, cauta pe etichetele cosmeticelor tale semnul unui recipient deschis, pe care este scris un numar urmat de litera M. Acest simbol arata cate luni de la deschiderea produsului poti sa-l folosesti in conditii de siguranta. De exemplu, daca pe mascara gasesti simbolul pe care scrie 6M, este important sa nu il folosesti mai mult de 6 luni, deoarece risti sa te alegi cu o infectie la nivel ocular iar genela tale pot suferi modificari ale structurii, din cauza ingredientelor care nu mai sunt stabile.
Cum sa te aperi de produsele expirate?
Cel mai bun sfat este sa nu le folosesti. Sfatul nostru este sa iti notezi cu un marker permanent pe fiecare dintre produsele cosmetice pe care le folosesti, data la care le-ai deschis si sa urmaresti intotdeauna durata de viata a fiecarui produs in parte.

Chiar daca este mai economic, incearca sa eviti achizitionarea de produse in variantele lor maxi, decat daca stii ca le poti termina in timp util. De asemenea, daca ai mai multe creme/ farduri/tuburi de mascara, incearca sa rezisti tentatiei si foloseste-le pe rand. Astfel, nu vei mai arunca produse folosite doar pe jumatate si vei face economie.
Daca nu stii de cand folosesti un produs, apeleaza la simturile tale. Daca arata diferit, miroase ciudat sau se simte altfel decat atunci cand l-ai cumparat, arunca-l.
Prelungeste viata cosmeticelor tale tinandu-le in spatii racoroase si ferite de lumina, cum este frigiderul. Evita sa le mai tii in baie, unde umiditatea si caldura pot inactiva cu usurinta ingredientele.
Alte sfaturi legate de folosirea cosmeticelor
Nu folosi farduri, eyeliner sau mascara atunci cand suferi de o infectie la nivelul ochiului. Daca ai apucat sa le folosesti, arunca-le pentru a elimina riscul reinfectiei.
Nu folosi cosmetice la comun cu familia sau prietenele, din aceleasi considerente. Infectiile se pot transmite cu usurinta prin intermediul acestor produse. Daca ai obiceiul sa imprumuti rujul sau gloss-ul cu prietenele, tine minte ca te-ai putea infecta cu virusul Herpes Simplex 1, si risti astfel sa devii purtatoare pentru tot restul vietii. In plus, acesta se activeaza in perioadele de stres sau de supresie imunologica, fiind responsabil de neplacuta manifestare la nivelul buzelor.

Spala-ti pensulele pentru machiaj o data pe saptamana, cu apa si sampon pentru bebelusi. Astfel vei indeparta bacteriile din ele.
Daca te-am convins, grabeste-te sa faci curatenie in trusa de machiaj dar si in creme si lotiuni, si inlocuieste-ti produsele vechi cu unele noi, pentru a-ti proteja pielea de efectele nocive ale cosmeticelor expirate.
Vezi si

Ce este bobul și de ce să îl incluzi în alimentație
Raluca Margean |
Vineri, 12.07.2013

Ce este ureea și care sunt beneficiile pentru frumusețe
Raluca Margean |
Vineri, 12.07.2013

Hiperosmie: ce este și când poate fi periculoasă
Raluca Margean |
Vineri, 12.07.2013