Ai o aluniță pe gât? Află ce semnificație are și dacă este periculoasă pentru sănătatea ta!

Ai o aluniță pe gât? Află ce semnificație are și dacă este periculoasă pentru sănătatea ta!

Redactor Raluca Margean

Alunițele sunt excrescențe pe piele, de obicei, de culoare maro sau negru. Ele pot apărea oriunde pe piele, inclusiv pe gât și față, singure sau în grupuri. În majoritatea cazurilor, alunițele apar devreme în copilărie și în primii 25 de ani de viață, iar pe măsură ce trec anii, unele dintre ele își pot schimba ușor dimensiunea și culoarea. Dacă modificările sunt majore sau dacă ți-a apărut o nouă aluniță pe gât sau corp care pare suspectă, este important să mergi la un consult de specialitate. Află din acest articol când trebuie să te îngrijorezi din cauza unei alunițe de pe gât!

Femeie care are o aluniță pe gât

Alunița pe gât: ce semnificație are?

Alunița pe gât sau în orice altă parte a corpului apare atunci când celulele pielii cresc într-un grup în loc să fie răspândite în întreaga piele. Aceste celule poartă denumirea de melanocite și formează pigmentul care conferă pielii culoarea naturală. O aluniță se poate închide la culoare în timpul adolescenței și în timpul sarcinii, dar și dacă pielea este constant expusă la soare. În cazul în care apar modificări majore în aspectul, dimensiunea și culoarea aluniței, este esențial să mergi la un dermatolog pentru a te asigura că nu este vorba de un cancer de piele.

Dacă alunița de pe gât este obișnuită și nu prezintă semne de îngrijorare, conform unor studii astrologice antice, acest semn poate spune ceva despre personalitatea ta, averea sau viitorul tău. Dar, pentru a determina ce semnificație are o aluniță pe gât, este foarte important de stabilit locul exact în care se află acest semn.

Potrivit site-ului Thelist.com, există mai multe semnificații ale alunițelor de pe gât, și anume:

 • Femeile care au o aluniță în partea stângă a gâtului, tind să aibă probleme în relațiile lor interpersonale și romantice. În schimb, femeile care au o aluniță pe partea dreaptă a gâtului tind să devină bogate și au, de obicei, o căsătorie fericită.   
 • O aluniță pe ceafă poate însemna succesîn carieră și poate simboliza o persoană care posedă „determinare, curaj și vise mari”. În unele culturi, o aluniță pe ceafă poate reprezenta o persoană „agresivă” sau una care se enervează foarte repede.
 • O persoană care are o aluniță pe partea din față a gâtului poate ceda cu ușurință în fața unor oameni cu intenții rele sau poate avea probleme financiare și personale de-a lungul vieții.

Citește și: Ce spun aluniţele de pe corp despre destinul tău

Alunița pe gât: când este un motiv de îngrijorare?

După ce ai aflat simbolistica aluniței de pe gât, este important să afli când un astfel de semn ar putea indica o problemă de sănătate. În acest sens, trebuie să știi că marea majoritate a alunițelor nu sunt periculoase. Alunițele care au mai multe șanse de a fi cancer de piele sunt cele care sunt foarte diferite de alte alunițe existente sau cele care apar după vârsta de 25 de ani.

Iată CÂND trebuie să te îngrijorezi:

 • Dacă observi modificări în culoarea, înălțimea, dimensiunea sau forma unei alunițe.
 • Dacă alunițele sângerează, supurează și devin dureroase.
 • Dacă îți provoacă o senzație demâncărime.

Alunița pe gât - când este cancer de piele?

Aluniță văzută la microscop

Melanomul este un tip de cancer care afectează celulele pigmentare ale pielii. Deși melanomul poate apărea pe orice parte a pielii, în aproximativ 30% de cazuri apare pe cap sau gât. Principala cauză a apariției cancerului de piele este expunerea îndelungată la soare sau raze UV fără o protecție adecvată. De aceea, este important să-ți examinezi pielea în mod constant, în special zonele care sunt expuse mai des la soare.

Conform site-ului Webmd.com, pentru a identifica rapid un cancer de piele, trebuie să fii atentă la următoarele aspecte ale unei alunițe de pe gât:

 • Asimetrie - Este o problemă dacă alunița are o formă neregulată, și anume dacă o jumătate nu se potrivește cu cealaltă jumătate.
 • Margini - Trebuie să mergi la doctor dacă alunița de pe gât are margini zdrențuite, neclare sau neregulate.
 • Culoare - Poate fi cancer de piele dacă alunița are o culoare neuniformă, mai exact dacă are un amestec de nuanțe de maro, cafeniu, albastru, roșu sau negru.
 • Diametru - Poate fi suspectă o aluniță mare (6 mm) sau una care a crescut.
 • Evoluție - Orice modificare în dimensiune, culoare și aspect trebuie evaluată de un medic dermatolog.

Alunița neagră pe gât - este periculoasă?

Aluniță de culoare neagră

Întunecarea unei alunițe de pe gât poate fi un semn că aceasta devine canceroasă. De asemenea, este o problemă și dacă alunița are mai multe nuanțe de culori. În plus, dacă alunița neagră de pe gât a apărut în perioada adultă, este posibil să fie vorba de un melanom.

Alunița care te mănâncă pe gât

În cazul în care alunița îți dă constant o senzație de mâncărime, dacă devine dureroasă, supurează sau sângerează, ar trebui să mergi la un consult de specialitate. 

Alunița umflată pe gât

O aluniță de pe gât poate deveni mai roșie la aspect și poate începe să se umfle, făcând-o să pară că a crescut. Acest lucru se poate întâmpla din cauza iritației atunci când alunițele sănătoase sunt frecate sau rănite. Totuși, dacă o aluniță este umflată, este important să fie evaluată de un dermatolog. Medicul poate determina dacă alunița este doar traumatizată sau conține și celule maligne.

Așadar, deși în cele mai multe cazuri, alunițele de pe gât nu ar trebui să te îngrijoreze, dacă observi anumite modificări în aspectul lor, este esențial să mergi la doctor. Cu cât depistezi mai repede cancerul de piele, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari.   

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator
Este sau nu în regulă să mănânci cartofi încolțiți?
Este sau nu în regulă să mănânci cartofi încolțiți?
Cât de periculoasă cred barbații că ești?
Incepe quiz
Cât de periculoasă cred barbații că ești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.