Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Care este legătura dintre coaja de banană și leacul împotriva cancerului de piele

Alexa Galgau

Cancerul de piele este o afecțiune cu care omenirea se confruntă din ce în ce mai des, iar cea mai comună cauză este expunerea la radiațiile ultraviolete fără cremă de protecție. Detectarea din timp a acestei boli este esențială pentru vindecarea ei, iar oamenii de știință au făcut recent  o descoperire uluitoare care poate schimba radical metoda de depistare a acestei maladii.

Se pare că ceea ce ne-ar putea ajuta în acest sens este... coaja de banană. Află care este legătura între aceasta și detectarea cancerului de piele!

 

Coaja de banană ajută la detectarea cancerului de piele

Există mai multe tipuri de cancer de piele, iar cel mai periculos este melanomul, care, dacă nu este tratat foarte devreme, poate fi letal. Problema este că uneori poate fi greu de detectat, pentru că majoritatea oamenilor nu își studiază pielea cu atenție și, din păcate, încă nu au fost complet conștientizate pericolele expunerii la raze ultraviolete.

Simptomele care ar putea indica prezența melanomului sunt:

 • o pată maronie cu porțiuni mai închise la culoare;
 • o aluniță mare care își schimbă dimensiunea sau culoarea;
 • o aluniță care sângerează sau doare;
 • o leziune cu marginea neregulată și porțiuni roșii, albe, albastre sau negre;
 • leziuni închise la culoare, localizate în palme, călcâie, buricele degetelor sau pe degetele de la picioare. Uneori, aceste leziuni pot apărea și pe membranele mucoase care căptușesc gura, nasul, vaginul și anusul.

Recent, oamenii de știință au descoperit o nouă metodă de depistare a melanomului, cu ajutorul cojilor de banană. Nu doar că este foarte eficientă această metodă, dar este și neinvazivă, iar în viitorul apropiat s-ar putea renunța de tot la biopsie. 

Petele maronii de pe cojile de banană sunt provocate de aceeași enzimă care le provoacă și pe cele de pe pielea umană. Specialiștii spun că, atunci când această enzimă nu funcționează cum trebuie, ea produce o dereglare a nivelului de melanină, substanța care pigmentează pielea. Această dereglare este cea care rezultă în apariția petelor maronii, iar cercetătorii au descoperit că ele sunt foarte asemănătoare pe piele și pe coaja de banană.

Prin analizarea petelor maro de pe cojile de banane, cercetătorii au putut să identifice o legătură clară între acestea și cele formate pe pielea pacienților bolnavi de melanom. În stadiul I al melanomului, enzima respectivă nu suferă modificări detectabile, însă în stadiile II și III situația este diferită. Datorită observațiilor pe care le-au făcut studiind coaja de banană, oamenii de știință au creat un scanner care poate să măsoare cu acuratețe schimbările suferite de enzimă. Următorul pas ar fi crearea unui dispozitiv care să remedieze această problemă.

Deși este abia vârdul aisbergului, această descoperire ar putea însemna renunțarea la biopsie și, în timp, chiar și înlocuirea chimioterapiei cu un tratament mai eficient, care să distrugă celulele canceroase fără a afecta organismul.

Ai fi bănuit vreodată că poate exista o astfel de legătură între coaja de banană și cancerul de piele?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (19)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  LIKE si intra in universul divelor!