Dieta fără carbohidrați scurtează viața, spun cercetătorii

Dieta fără carbohidrați scurtează viața, spun cercetătorii

Lorena Teacă

Dietele cu un conținut redus de carbohidrați, așa cum este, de exemplu, dieta Atkins, au devenit din ce în ce mai populare, datorită efectelor surprinzătoare în ceea ce privește scăderea în greutate, dar se pare că acestea au și o parte negativă, arată un nou studiu. 

Potrivit unei cercetări publicate în The Lancet Public Health, persoanele care au o alimentație bogată în carbohidrați au un risc mai mic de deces prematur față de cele care consumă foarte rar alimente de acest tip. Rezultatele au ieșit la iveală după ce 15.400 de persoane au completat, pe parcursul a 25 de ani, chestionare privind alimentația și gramajul porțiilor consumate zilnic. 

Alimente

Cercetătorii au analizat răspunsurile participanților și au tras concluzia că dieta cu conținut redus de carbohidrați ar putea scurta viața cu aproape 4 ani. Pe de altă parte, persoanele care urmează un regim alimentar ce include carbohidrați în proporție de 50-55% sunt mai sănătoase și trăiesc mai mult.  

Carbohidrații se regăsesc în alimente precum fructe și legume proaspete, dar și în cartofi, pâine, orez, paste și cereale.

Dr. Sara Seidelman, autorul studiului, a precizat pentru bbc.com: „Persoanele care înlocuiesc carbohidrații cu alimente bogate în proteine și grăsimi animale, cum ar fi carnea și lactatele, speră că așa vor slăbi mai repede. Datele noastre arată însă că această strategie nu este tocmai corectă. O astfel de dietă este asociată cu apariția inflamațiilor în corp, accelerarea procesului de îmbătrânire celulară și speranță de viață mai redusă, motiv pentru care nu o recomandăm”.

Femeie care refuză un burger și are o salată în față 

În schimb, dacă regimul cu conținut redus de carbohidrați este completat de proteine de calitate și verdețuri, sănătatea noastră are mai mult de câștigat și vom trăi mai mult. 

Așadar, dacă vrei să slăbești sănătos și să trăiești mai mult, nu le pune gând rău carbohidraților, ci include-i fără frică în alimentația ta, alături de alte substanțe nutritive esențiale - grăsimi și proteine sănătoase, vitamine și minerale -, care se găsesc din belșug în fructe, legume, carne albă și cereale integrale. 

O dietă echilibrată este secretul siluetei perfecte, al vizitelor rare la medic și al longevității!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Terapia străveche de vindecare pe care o urmează nume mari de peste hotar. Ce spun medicii despre aceasta
Terapia străveche de vindecare pe care o urmează nume mari de peste hotar. Ce spun medicii despre aceasta
Ce fel de dieta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de dieta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (8)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.