Greşeala pe care o faci zilnic şi care poate duce la cancer de colon

Greşeala pe care o faci zilnic şi care poate duce la cancer de colon

Ionelia Olteanu

Cancerul la colon este o boală care se declanşează de la o dietă deficitară, dar și ca urmare a consumului excesiv de carne roşie sau alimentele procesate, mai ales dacă rareori se întâmplă să incluzi în regimul tău zilnic fibre.

Cu toate acestea, nenumărate studii au ajuns la concluzia că există un alt factor ce joacă un rol important în dezvoltarea cancerului de colon.  Este vorba despre o bacterie care accelerează dezvoltarea bolii în corp şi care se găseşte la vaci.

femeie la doctor

Este vorba despre Streptococcus gallolyticus gallolyticus (SGG) care se localizează, de obicei, în tumorile de pe colon. Oamenii de știință au realizat studii pe şoareci cărora le-au fost administrate aceste bacterii, pentru a observa evoluţia bolii. S-a constatat că microbul administrat a făcut ca volumul tumorii să crească de două ori mai mult decât în mod normal.

Cercetătorii au mai descoperit și că celulele cancerului de colon la oameni s-au înmulţit mult mai rapid din cauza bacteriei SGG.  74% dintre cei care au fost diagnosticaţi cu acest tip de cancer prezentau tumori ce aveau în compoziţe microbul.

Totuşi, rămâne o urmă de îndoială în privinţa ”contribuţiei” pe care o are bacteria SGG asupra dezvoltării cancerului de colon. Cercetările viitoare implică administrarea de bacterii unor şoareci sănătoşi. Dacă este confirmat faptul că SGG este responsabilă pentru creşterea riscului de cancer, va fi administrat un tratament cu antibiotice sau vaccin.

Simptome

Este foarte important ca acest tip de cancer să fie descoperit la timp, pentru administratrea unui tratament cât mai curând posibil. Printre cele mai frecvente simptome care apar dereglarea tranzitului intestinal, constipaţia alternând cu diareea. De obicei, semnele care pot prevesti cancerul de colon sunt nespecifice şi numeroase. Alte indicii ale cancerului de colon constau în senzaţii de oboseală, slăbiciune, dificultăţi de respiraţie, dar şi crampe sau balonare.

Pentru depistarea bolii, este esenţială colonoscopia, care este recunoscută ca fiind cea mai bună metodă de răspândire. Acest proces permite identificarea oricărui semn care ar putea sugera prezenţa cancerului, încă de la faza incipientă. Dacă boala este depistată la timp, tratamentul va fi mult mai uşor de administrat.

Atât femeile, cât şi bărbaţii prezintă riscul de a dezvolta cancer la colon. De obicei, boala este diagnosticată după vârsta de 50 de ani. Printre riscurile apariţiei acesteia se numără: moştenirea genetică, dieta şi stilul de viaţă sau radiaţiile.

Prevenţie

Pentru a putea fi prevenit cancerul de colon este foarte importantă adoptarea unui stil de viaţă sănătos, care să se bazeze pe sport şi alimentaţie sănătoasă. Limitarea consumului de carne roşie şi de alimente procesate în exces este soluţia ideală pentru a preveni necruțătoarea afecțiune. 

Carnea roşie este percepută de organism ca fiind o substanţă străină la care sistemul imunitar răspunde. Reacţia pe care acesta o are conduce la apariţia de inflamaţii în organsim şi la formarea de tumori.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Ce loc in care sa faci sex ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce loc in care sa faci sex ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (68)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.