In ce conditii oboseala poate fi un semn al leucemiei acute

In ce conditii oboseala poate fi un semn al leucemiei acute

Sute de romani se imbolnavesc in fiecare an de leucemii acute. Exista doua tipuri de leucemii acute: limfoide (apar in special la tineri) si mieloide (apar la persoane trecute de 40 de ani). Iata principalele manifestari si cauze ale leucemiilor acute cele mai frecvente, respectiv cele mieloide, asa cum sunt ele explicate de specialistii in oncologie ai Societatii Europene pentru Oncologie Medicala (ESMO), cel mai prestiogios for in domeniu din UE.  

leucemie

Este frecventa leucemia acuta mieloblastica?


Comparativ cu cancerul la san la femei si cel de prostata la barbati, leucemia acuta mieloida (AML) nu este foarte frecventa. In Uniunea Europeana, sunt diagnosticate intre 5 si 8 cazuri la 100.000 de persoane in fiecare an. Acest tip de leucemie este mai frecventa la persoanele in varsta.
In fapt, leucemia este un tip de cancer al sangelui. Exista forme diferite de leucemie in functie de tipul de celule sanguine afectate. Termenul acut descrie o progresie rapida si mieoloblastic denota originea din celule mieloide. Celulele mieloide sunt celule imature care in mod normal devin celule mature rosii, albe sau plachete (trombocite). In leucemia acuta mieloida, maduva osoasa produce prea multe celule sanguine imature care nu se transforma in celule mature.
Pacientii cu leucemie merg la medic pentru ca sunt obositi din cauza anemiei. Fara o functionare normala a celulelor albe sistemul imunitar devine mai slab si e susceptibil la infectii. Alte simptome includ febra, respiratie dificila si dureri osoase. La diagnosticare, cei mai multi pacienti, desi nu toti, au un numar de celule albe peste normal.

Ce cauzeaza leucemia acuta mieloblastica?

Cauzele acestui tip de leucemie nu sunt clar intelese. Evenimente catastrofale gen bomba atomica de la Hiroshima sau accidentul nuclear de la Cernobal nu au fost identificate clar ca si factori de risc. Un factor de risc creste probabilitatea aparitiei cancerului, dar de sine statator nu cauzeaza cancer. Persoane cu factori de risc nu inseamna neaparat ca vor face cancer, iar altii fara acesti factori de risc se vor imbolnavi. Factorii de risc potentiali pentru AML includ expunerea la radiatii, chimicalele si chimioterapie facuta in trecut.

- Expunerea la radiatii.
Radiatiile ionizante afecteaza ADN-ul celulelor ducand la aparitia mutatiilor care fie impiedica o celula sa se matureze, fie cauzeaza proliferarea ei dincolo de normal. Cei care au supravietuit bombei atomice si radiologii care au practicat inainte de 1950 (cand sorturile de protectie au fost pentru prima data introduse) prezinta un risc crescut de AML.
- Expunerea la chimicale: Poate fi un factor important de risc cand este vorba despre o durata a expunerii foarte mare (cum ar fi la fumul de tigara) sau de severitatea expunerii (contact direct cu substante chimice gen benzen).
- Chimioterapie: un tratament anterior cu doze mari de medicamente anticancer creste riscul de a face acest tip de leucemie.
- Anomalii genetice si mutatii in ADN. Foarte rar acest tip de cancer poate trece de la o generatie la alta, au aratat studii facute de-a lungul timpului.

leucemie

Cum se diagnosticheaza?

De regula, leucemia acuta mieloida este suspicionata la pacienti in urma unor anormalitati aparute la analizele de laborator sau a unor simptome care pot include:
1. Oboseala. Este un simptom frecvent din cauza anemiei (un numar prea mic de celule rosii, adesea masurate ca hematocrit sau nivel redus al hemoglobinei).  Pacientii care sunt fizic activi s-ar putea sa nu remarce efectele anemiei pana cand boala nu devine severa.
2. Infectii. Bolnavii pot trece prin infectii recurente sau infectii greu de tratat din cauza inlocuirii sistemului imunitar normal de cancer.
3. Sangerare.
Pot aparea sangerari din gingii sau nas, pete rosii pe piele mai ales la incheieturi si purpura (o zona mai larga de piele afectata de pete).
Pacientii care au simptome precum cele amintite trebuie sa faca analize care sa verifice trei tipuri de celule: albe, rosii si plachete (trombocite).
Ocazional, pacientul poate face analize de sange pentru alte motive, iar rezultatele pot fi primul indiciul al leucemiei.
leucemie
Acest articol a fost realizat intr-un proiect al Asociatiei Daruieste Viata care vizeaza informarea bolnavilor de cancer. Asociatia Daruieste Viata a fost infiintata in 2012 si are in derulare proiecte in spitale din Bucuresti, Timisoara si Brasov, care urmaresc in special dotarea cu aparatura si renovarea spitalelor publice in care sunt ingrijiti bolnavii de cancer. Banii stransi provin din donatiile facute de firme, prin redirectionarea a 20% din impozitul pe profit (
http://bursadefericire.ro/#redir_20), si 2% din impozitul pe venit, oferit de persoane fizice (http://bursadefericire.ro/#redir_2).

Articolul urmator
Fastingul intermitent poate avea efecte benefice asupra sănătății tale! Ce spun experții
Fastingul intermitent poate avea efecte benefice asupra sănătății tale! Ce spun experții
Ce te poate omori?
Incepe quiz
Ce te poate omori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.