Hipersecreția de cerumen– sfaturi pentru igiena corectă a canalului auditiv

Hipersecreția de cerumen– sfaturi pentru igiena corectă a canalului auditiv

Redactor Andreea Baluteanu

Igiena urechii este încă un subiect care merită dezbătut, deoarece multe dintre noi tratăm ceara din ureche (cerumenul) ca pe o substanță ce trebuie neapărat îndepărtată. În realitate, cercetările medicilor au dus la concluzia că ceara din urechi este una dintre cele mai bune dovezi ale faptului că organismul uman este miraculos și că funcționează perfect, precum o mașinărie bine unsă; în realitate, cerumenul are multiple beneficii.

Cu toate acestea, ce-i prea mult e prea mult. În cazul în care ești de părere că urechile tale secretă prea mult cerumen, trebuie să știi că este cazul să intervii. Hipersecreția de cerumen este periculoasă, așa cum vei vedea în rândurile de mai jos. Află cum să îți cureți corect urechile și când să vezi un specialist!

Ce cauzează hipersecreția de cerumen?

Ceara din ureche este secretată de glandele care își au lăcașul în ureche și mixată apoi cu fragmente de piele, bacterii, apă rămasă în canalul auditiv și uneori fire de păr. Da, ceea ce rezultă poate părea ca o substanță la care nici nu vrei să te gândești, dar care în realitate este extrem de benefică. Astfel, specialiștii au ajuns la concluzia că cerumenul are proprietăți de curățare a urechii, dar și atribute antibacteriene și antifungice, protejând de infecții. Esențiale sunt și caracteristicile hidrofobice ale cerumenului, respectiv capacitatea de respingere a apei, ceea ce înseamnă că practic ceara de ureche te protejează de lichidul care poate fi reținut în canalul auditiv.

Cu toate acestea, deși nu putem contesta că ceara merită lăudată, există și cazuri când aceasta este secretată în exces. Iată care sunt cazurile când poți suferi de hipersecreție de cerumen:

  • dacă lucrezi într-un mediu cu mult praf: glandele vor secreta mai multă ceară pentru a curăța urechea;
  • vârsta: odată cu trecerea anilor, urechile încep să secrete mai mult cerumen;
  • modificări fiziologice: forma canalului auditiv, prezența unui număr ridicat de fire în ureche;
  • blocarea anumitor obiecte în interiorul urechii (de exemplu, proteza auditivă);
  • unele infecții sau traume ale urechii.

De ce trebuie să te îngrijoreze hiperproducția de cerumen

Neplăcută și cu siguranță deranjantă, hiperproducția de ceară de ureche nu ar trebui să te alarmeze doar din punct de vedere estetic. Iată care sunt alte motive ce ar trebui să te îndrepte către cabinetul medicului ORL:

  • accese de tuse (este, de fapt, vorba despre un reflex al organismului care încearcă să elimine ceara în exces);
  • amețeală (sunt afectați centrii de echilibru);
  • durere de ureche;
  • pierderea auzului;
  • senzația de ureche înfundată;
  • mâncărimi și iritație în ureche;
  • unele afecțiuni: ceruminoză, otită externă, tinitus, vertigo.

Cum îndepărtezi ceara în exces

Dacă, din motivele enumerate mai sus, consideri că suferi și tu de hipersecreție de cerumen, primul nostru sfat este acela de a-ți vizita doctorul. Nu încerca să elimini singură acasă ceara din ureche atunci când aceasta se află într-o cantitate prea mare. De fapt, specialiștii recomandă persoanelor care suferă de hipersecreție de cerumen să apeleze la o curățare a urechii la medic o dată la 6-12 luni.

Evită să folosești câteva dintre metodele tradiționale de curățare a urechii. Mai ales dacă ai hipersecreție de cerumen, ține-te departe de bețișoarele de urechi, cu care nu faci decât să împingi și mai adânc ceara, dar și de tehnici precum folosirea lumânărilor terapeutice pentru urechi.

  Ce poți folosi însă? Un spray auricular Docuspray, bazat pe elemente marine de la Quies. Recomandat pentru curățarea frecventă și sigură a urechii, produsul este esențial pentru menținerea echilibrului, previne acumularea de cerumen, facilitează fluidizarea și eliminarea acestuia și este ideal și dacă mergi la mare și vrei să scoți nisipul din ureche. Docuspray este sigur și pentru purtătorii de proteze auditive, nu conține gaz propulsor și e ideal pentru întreaga familie, putând fi utilizat de copii începând cu vârsta de 30 de luni. DOCUSPRAY este disponibil la Vavian Pharma!

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.