I s-a zbătut ochiul câteva zile, dar medicii au ignorat simptomul. Acum a rămas cu paralizie facială

I s-a zbătut ochiul câteva zile, dar medicii au ignorat simptomul. Acum a rămas cu paralizie facială

Lorena Teacă

În timpul unei ceremonii de absolvire, Tanya Rust, în vârstă de 29 de ani, din Montreal, Canada, a simțit o înțepătură în ochiul drept, după care durerea s-a extins pe partea dreaptă a feței, între ureche și maxilar. „În timpul ceremoniei, partea dreaptă a început să zvâcnească și durerea s-a agravat pe tot parcursul zilei, când spasmele s-au înmulțit”, a afirmat femeia.

Deși știa că se confruntă cu simptome neobișnuite, aceasta a încercat să își păstreze calmul.

Ochi

După câteva ore însă, tânăra nu a mai putut să clipească și a fost dusă de urgență la spital. Aici, asistentele i-au testat reflexele și au observat diferențe vizibile între partea stângă a feței și cea dreaptă, iar diagnosticul final pus de medici a fost paralizia Bell.

A doua zi, o electrocardiogramă a exclus prezența unui accident vascular și au urmat alte analize: „Au controlat canalul auditiv, pentru a vedea dacă am Zona Zoster, dar au omis să verifice urechea externă”, a povestit Tanya Rust pentru dailymail.co.uk.

După diagnostic, Rust a fost trimisă acasă, dar simptomele sale s-au agravat în următoarele opt zile.

„Aveam dureri îngrozitoare, iar fața mi-a paralizat aproape de tot, aveam dificultăți la înghițirea alimentelor solide sau lichide. Ajunsesem să mănânc sos de mere printr-un pai. Mă mânca foarte tare urechea, iar erupția, care credeam că este un coș, s-a extins și mă durea la atingere”, a mai povestit tânăra.

 O femeie care pune mâna pe ureche

După investigații amănunțite, medicii au observat leziunile de la nivelul urechii, pe care le-au omis la primul control, iar diagnosticul a devenit clar: SRH, sindromul Ramsay Hunt, o complicație a Zonei Zoster, boală cauzată în principal de stres și dificil de diagnosticat.

În cazul acestui sindrom, tratamentul trebuie administrat în primele trei zile de la declanșarea infecției, pentru ca recuperarea să fie posibilă. Pentru că nu s-a intervenit la timp, Tanya Rust a rămas vulnerabilă în fața afecțiunilor neurologice, iar după cinci luni s-a îmbolnăvit din nou. De această dată, a fost vorba de o afecțiune asemănătoare cu boala Parkinson și scleroza multiplă.

„Doctorii cred că se întâmplă acest lucru pentru că erupțiile nu au fost tratate la timp, motiv pentru care creierul meu reacționează ciudat, trimite semnale confuze către unele părți ale corpului, precum vibrații la nivelul brațelor”, a declarat Tanya.

Din această cauză, femeia s-a confruntat cu tremor, hipersensibilitate la zgomot, dificultate în mers și spasme faciale. Din punct de vedere psihologic, femeia a afirmat că a acceptat cu greu boala, punându-și întrebarea dacă va mai fi din nou normală. După ce s-a obișnuit cu ideea, aceasta și-a creat un canal pe Youtube, unde le inspiră oamenilor cu probleme de sănătate încrederea că totul va fi bine.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cele mai folositoare 8 lucruri pe care le-am învățat în terapie până acum
Cele mai folositoare 8 lucruri pe care le-am învățat în terapie până acum

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (4)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.