5 sfaturi pentru ingrijirea corecta a zonei intime

5 sfaturi pentru ingrijirea corecta a zonei intime

Redactor Alexa Galgau

Ingrijirea zonei intime este o tema prea putin discutata in randul femeilor, din cauza prejudecatilor care s-au format in societate in legatura cu acest subiect. Este momentul sa treci peste inhibitii si sa te informezi, pentru a preveni aparitia afectiunilor genitale.

Iata 5 reguli de aur pentru mentinerea sanatatii intime.

1. Adopta o igiena corecta a zonei intime

Dezinformarea in ceea ce priveste ingrijirea zonei intime conduce la adoptarea unor obiceiuri nesanatoase, care incurajeaza infectiile si creeaza exact acele probleme de care iti este atat de teama cand vine vorba de organele genitale.

O prima problema este ideea falsa ca mirosul vaginului este anormal si trebuie luate masuri pentru a-l inlatura cu orice pret. Din cauza acestei preconceptii multe femei ajung sa sa spele excesiv sau sa foloseasca obsesiv produse cosmetice care fac mai mult rau decat bine. Exista un miros subtil, specific vaginului, absolut normal. In schimb, un miros puternic si intepator poate indica o infectie si necesita o vizita la ginecolog.

  
Este important sa speli zona intima in mod regulat, pentru a tine la distanta infectiile. Bacteriile se dezvolta foarte usor in aceasta parte a corpului, din cauza mediului umed si cald. Zona exterioara a vaginului (vulva) este cea careia trebuie sa ii acorzi o atentie speciala si pe care o poti curata cu produse speciale, care sa nu irite pielea. In ceea ce priveste zona interioara, desi vei fi tentata sa folosesti diferite produse cosmetice, cel mai indicat este sa te rezumi la apa calda.

Organele genitale au propriul lor sistem de curatare in interior, bacteriile fiind eliminate cu ajutorul secretiei vaginale. In momentul in care folosesti produse cosmetice si apelezi la spalaturi, pui in pericol pH-ul vaginului, reducand aciditatea acestuia. Astfel se creeaza terenul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor. Daca observi un miros neobisnuit, solutia este sa mergi la un specialist, nu sa recurgi la spalaturi, care vor rezolva doar temporar problema.

2. Alege hainele potrivite

Hainele si lenjeria joaca un rol la fel de important atunci cand vine vorba de ingrijirea zonei intime.

Chiar daca iubesti lenjeria sexy si iti este greu sa te desparti de tanga, este mai importanta sanatatea genitala. Alege lenjerie din bumbac, care sa absoarba transpiratia si sa nu incinga zona respectiva, pentru ca bacteriile sa nu aiba mediul propice de inmultire.

De asemenea, evita hainele stramte, din materiale sintetice. Blugii skinny si dresurile foarte stramte nu lasa pielea sa respire. Alege pantaloni mai largi, care sa faciliteze ventilarea zonei intime.

3. Acorda zonei intime o atentie speciala in timpul menstruatiei

In timpul menstruatiei trebuie sa acorzi o atentie speciala igienei genitale. Este recomandat sa te speli de doua ori pe zi, deoarece exista un risc crescut de a face infectii in perioada respectiva. De asemenea, este obligatoriu sa schimbi tamponul la 4-6 ore si absorbantul la 2-3 ore, pentru a evita mirosul neplacut si dezvoltarea bacteriilor.

Daca esti adepta tampoanelor interne, nu este recomandat sa le folosesti peste noapte, deoarece pot declansa sindromul de soc toxic, o afectiune foarte rara, dar potential fatala.

4. Ai grija in timpul si dupa actul sexual

Exista cateva reguli de igiena sexuala pe care daca le respecti, nu vei avea probleme si te vei putea bucura pe deplin de momentele pasionale. In primul rand, nu subestima importanta prezervativului, care te fereste de boli venerice, dintre care multe fara leac. Trebuie schimbat prezervativul atunci cand treci de la sex oral sau anal la sex vaginal, pentru a evita transmiterea bacteriilor dintr-o parte in alta.

  
Un alt aspect important este lubrifierea. Daca zona intima nu este suficient de lubrifiata, pot aparea iritatii si inflamatii din cauza frictiunii, ceea ce incurajeaza declansarea infectiilor. In mod normal lubrifierea are loc in mod natural cand te exciti, dar daca ai o problema in acest sens, foloseste un lubrifiant artificial, care nu numai ca iti va proteja pielea, dar va spori si placerea. Evita produsele pe baza de uleiuri, deoarece pot duce la ruperea prezervativului.

Dupa actul sexual este recomandat sa urinezi si sa te speli in zona intima, pentru a elimina bacteriile.

5. Nu neglija vizita la ginecolog

Chiar daca totul pare in regula, nu trebuie sa neglijezi vizitele regulate la ginecolog. Orice femeie ar trebui sa aiba parte de primul control pana la varsta de 21 de ani sau in decurs de 3 ani de la inceperea vietii sexuale. In cazul acesta, cu cat mai repede, cu atat mai bine! Testul Babes-Papanicolau trebuie efectuat anual, pentru a detecta modificari anormale ale celulelor, care ar putea rezulta in cancer de col uterin.

Ingrijirea corecta a zonei intime te va face sa te simti frumoasa si va tine la distanta toate acele probleme feminine de care iti este frica. Aici se aplica din plin expresia "paza buna trece primejdia rea"!

Articolul urmator
Injecții pentru slăbit: cum funcționează și ce efecte adverse există
Injecții pentru slăbit: cum funcționează și ce efecte adverse există
Fa-ne portretul iubitului tău ideal și îți spunem ce vârstă emoțională ai!
Incepe quiz
Fa-ne portretul iubitului tău ideal și îți spunem ce vârstă emoțională ai!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.