Importanța testelor de screening pentru afecțiunile tiroidei

Află ce este tiroida și de ce este importantă pentru organism, care sunt afecțiunile care pot apărea și de ce sunt esențiale testele de screening pentru diagnosticarea și prevenirea bolilor de tiroidă.
Ce este glanda tiroidă?
Glanda tiroidă este un mic organ în formă de fluture, situat la nivelul gâtului. Tiroida este foarte importantă pentru organism, având diferite roluri în multe dintre procesele fiziologice din corp. Este formată din doi lobi care nu depășesc lungimea de 5 cm, împreună cântărind aproximativ 30 de grame.
Care sunt funcțiile glandei tiroide?
Principala funcție a glandei tiroide este secretarea hormonilor (ex: tirotoxină, triiodotironină), însă funcționarea acesteia influențează multe dintre procesele din organism. De asemenea, modul în care funcționează celulele, țesuturile și organele este în strânsă legătură cu activitatea tiroidiană.
Totodată, glanda tiroidă are un rol important în reglarea pulsului, respirației, metabolismului, tensiunii arteriale sau a nivelului de colesterol. Pentru femei, acest mic organ este esențial în ceea ce privește fertilitatea, influențând menstruația și schimbările de greutate.
Care sunt principalele afecțiuni ale glandei tiroide?
Cauza principală pentru care pot apărea afecțiuni la nivelul glandei tiroide este producția neadecvată de hormoni. Bolile tiroidiene netratate favorizează complicații la nivelul întregului organism. Printre cele mai comune, se întâlnesc:
Hipotiroidismul
Această afecțiune apare pe fondul unei producții insuficiente de hormoni tiroidieni. Întreaga activitate celulară din organism încetinește, simptomele incluzând adesea oboseală, depresie și luare în greutate.
Hipertiroidismul
Această afecțiune apare în sens invers, atunci când glanda tiroidă produce prea mulți hormoni. Acest lucru duce la un metabolism rapid, transpirații abundente, insomnii, sete constantă și poftă crescută de mâncare.
Cancerul tiroidian
Cancerul tiroidian este de mai multe feluri, iar simptomul cel mai vizibil este o umflătură la nivelul gâtului. De asemenea, pot apărea dificultăți la înghițire sau respirație, tuse, îngroșarea vocii și dureri de gât.
Importanța testelor de screening pentru afecțiunile tiroidei
Analizele de sânge sunt cele mai comune teste de screening pentru depistarea bolilor tiroidiene sau pur și simplu pentru prevenirea oricăror probleme și cunoașterea stării de sănătate. În general, analizele se concentrează pe calcularea nivelului de hormoni secretați de glanda tiroidă.
Analiza pentru hormonul de stimulare tiroidiana - TSH și tiroxina totală (T4) sunt cele mai uzuale, urmate fiind de analiza anticorpilor tiroidieni. Calcularea tiroxinei libere (FT4) și analiza anti-TPO (anti-tiroidperoxidază) oferă, la rândul lor, informații relevante cu privire la diagnosticul diferențial dintre tiroiditele autoimune și hipotiroidismul.
În cazul în care sunt necesare teste suplimentare, ar putea fi recomandate:
- FT3 (triiodotironina liberă);
- T3 (triiodotironina);
- Tiroglobulina si anti-tiroglobulina;
- Anti-receptor TSH.
Un nivel mărit de T4 indică un hipertiroidism, în timp ce nivelul scăzut al acestui hormon semnifică hipotiroidism. Tiroxina crescută, împreună cu tirotropina scăzută semnifică hipertiroidism, în timp ce tiroxina scăzută și tirotropina mărită indică hipotiroidismul.
În cazul suspectării unui cancer tiroidian, sunt necesare analizele de sânge de mai sus, împreună cu investigații imagistice și preluarea biopsiei din zona afectată.
Glanda tiroidă este foarte importantă pentru funcționarea optimă a întregului organism, aceasta fiind implicată în reglarea multor procese fiziologice esențiale. Dacă observi simptome ca cele descrise mai sus, nu ezita să te programezi la un consult de specialitate!


