Legătura dintre vitamina B12 și depresie! Combate eficient „boala secolului”

Legătura dintre vitamina B12 și depresie! Combate eficient „boala secolului”

Redactor Andreea Baluteanu

Fără urmă de îndoială, depresia este „boala secolului”. Trăim într-o lume ultratehnologizată, în care suntem supuse constant unei presiuni imense de a fi mai bune, de a atinge perfecțiunea, de a excela în toate domeniile. La acestea se adaugă efectele negative ale utilizării social media, dar și stilul de viață haotic, cu alimentație dezechilibrată și din ce în ce mai puțină mișcare în aer liber.

Acestea sunt numai câteva dintre motivele pentru care depresia este coșmarul momentului. Însă complexitatea afecțiunii o face dificil de diagnosticat și stigmatul care este pus în continuare pe bolile mentale nu este de ajutor în vindecarea acestor persoane. Din fericire, cercetările evoluează foarte mult în domeniul depresiei și pun azi accentul pe o legătură neștiută, aceea dintre tulburarea mintală și vitamina B12. Află tot ce trebuie să știi despre aceste descoperiri din rândurile de mai jos!

Depresia, boala secolului: cauze și simptome

Depresia a fost numită „boala secolului”, fiind considerată chiar mai amenințătoare decât cancerul. Principalul motiv este legat de faptul că, spre deosebire de cancer, la care căutăm imediat ajutor, majoritatea dintre noi nu știm că suferim de depresie, nu o recunoaștem și ne adresăm unui specialist în foarte puține cazuri.

În ceea ce privește cauzele depresiei, experții încă nu au ajuns la un consens. Fiind vorba despre o afecțiune atât de complexă, originea sa este încă discutată. Iată care sunt însă cauzele ce sunt unanim recunoscute ca provocând depresia:

  • schimbări chimice care au loc la nivelul creierului;
  • dezechilibre la nivelul sistemului nervos, între diverse substanțe chimice produse de organism și neurotransmițători;
  • dezechilibre hormonale provocate de sarcină, probleme cu tiroida, menopauză;
  • cazuri de depresie în familie.

După cum ai văzut, depresia nu e neapărat determinată de un eveniment nefericit. Poți trece printr-o perioadă mai dificilă, caracterizată de oboseală sau de tristețe, și să nu fie vorba despre depresie. Iată în schimb care sunt semnele care îți comunică faptul că ai putea suferi de această tulburare:

  • schimbări ale comportamentelor și atitudinilor: tristețe constantă, apatie, pierderea interesului față de activități care înainte provocau plăcere;
  • senzație de gol interior;
  • schimbări ale apetitului;
  • sentiment de vină sau de puternică neîncredere în sine;
  • anxietate;
  • neliniște constantă;
  • insomnii sau, dimpotrivă, senzația că ai dormi oricât și că nu poți părăsi patul;
  • supărare, nervi, iritabilitate continuă și nemotivată;
  • probleme de concentrare și incapacitatea de a lua decizii;
  • gânduri negre, de suicid sau de moarte;
  • durere inexplicabilă.

Lăsată netratată și ignorată, depresia poate duce la complicații precum pierderea în greutate sau îngrășarea, durere fizică puternică, dependențe precum cea de alcool sau de droguri, probleme cu relațiile, izolare, comportamente dăunătoare, precum provocarea de răni fizice sau chiar tentative de suicid.

Care este legătura dintre depresie și vitamina B12?

Experții au căutat constant o explicație a apariției depresiei și se pare că una dintre teoriile populare este legată de un deficit de vitamina B12. E de înțeles, dacă luăm în considerare faptul că vitaminele B susțin funcționarea sistemului nervos, îmbunătăţesc imunitatea și combat oboseala.

Edificatoare în acest sens a fost o cercetare publicată în 2005 în Journal of Psychopharmacology, care relua rezultatele unor studii ce analizaseră legătura dintre vitamina B12 și depresie. Astfel, dovezile indicau spre faptul că pacienții diagnosticați cu depresie prezentau niveluri scăzute de vitamina B12. Mai mult, specialiștii spun că o parte importantă a tratamentului împotriva depresiei se baza pe administrarea de suplimente cu vitamina B12.

O altă legătură care ar putea exista între vitamina B12 și depresie este reprezentată de faptul că aceasta ar crește nivelul de serotonină de la nivelul creierului, cunoscut ca fiind „hormonul fericirii”. S-a subliniat, de asemenea, că pacienții cu depresie prezentau coeficienţi scăzuți de serotonină, ceea ce le putea afecta dispoziția.

Desigur, nu putem trage nicio concluzie sigură, mai ales că sunt necesare în continuare studii care să ateste legătura dintre vitamina B12 și depresie. Partea bună este că majoritatea specialiștilor consideră că cel mai bun tratament împotriva „bolii secolului” trebuie să includă o combinație de medicamente recomandate de un specialist, terapie, dar și aliați din natură.

Când poți dezvolta o deficiență de vitamina B12

Ceea ce putem afirma cu siguranță este că, fie dacă ești sau nu susceptibilă de a dezvolta depresie, ai nevoie de toate vitaminele în corpul tău. Iar deficiența de B12 este din ce în ce mai întâlnită acum, principalul motiv fiind legat de faptul că aceasta este în general prezentă în surse de origine animală. Cele mai bune alimente cu vitamina B12 sunt carnea roșie slabă, peștele, ouăle, puiul sau lactatele. Dacă ești vegetarian, singurele surse care rămân viabile sunt cerealele fortificate sau sucul de portocale.

Există însă și alți factori de risc care pot provoca o deficiență de vitamina B12:

  • o operație de micșorare de stomac desfășurată recent, care poate afecta capacitatea corpului de a absorbi vitamina B12;
  • boala celiacă sau boala Crohn;
  • vârsta peste 50 de ani;
  • administrarea de pilule antiacide.

În toate aceste cazuri, e recomandat să te adresezi doctorului tău și să îi ceri părerea cu privire la administrarea unui supliment pe bază de vitamina B12.

Suplimentul alimentar sub formă de Spray Oral pentru Adulți Vitoral B12 conține tot necesarul zilnic de vitamina B12 și are gust apetisant de cireșe și de xilitol. E recomandat să consumi circa un puf pe zi, în acest caz suplimentul fiind suficient pentru circa 125 de zile. Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți este disponibil la Vavian Pharma.

Surse foto: iStock, Pexels

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.