Mâncărime în ureche: vizită la medic sau remedii populare?

Mâncărime în ureche: vizită la medic sau remedii populare?

Redactor Andreea Baluteanu

Un simptom extrem de comun, cel mai adesea semn al unei afecțiuni care nu pune prea multe probleme de sănătate, mâncărimea în ureche poate fi totuși extrem de deranjantă. Cu toate acestea, multe cazuri în care urechile te mănâncă de simți că înnebunești pot fi alinate ușor cu ajutorul remediilor populare.

Există însă și situații în care ai neapărat nevoie de vizita la un medic. Vezi care sunt principalele cauze ale mâncărimii în ureche și ce trebuie să faci: să dai fuga la doctorul tău sau să apelezi la un remediu din natură? Îți spunem tot ce trebuie să știi în rândurile de mai jos!

5 cauze ale mâncărimilor în ureche

Mâncărimea în ureche este unul dintre cele mai supărătoare simptome cu care te poți confrunta. E atât de deranjantă încât nici măcar nu ne mai pasă dacă e sau nu semn al unei afecțiuni grave: tot ce ne dorim este să scăpăm cât mai repede de ea. Iată mai jos care sunt principalele cauze care stau la baza acestei senzații neplăcute!

Acumularea de cerumen

Ceara în ureche curăță organele responsabile cu auzul și le protejează de infecții, nepermițându-le bacteriilor sau virusurilor să ajungă în regiunile sensibile. Atunci când urechile tale secretă însă prea mult cerumen sau când ai împins tu prea adânc depunerile prin utilizarea neconformă a unui bețișor, poate apărea senzația de mâncărime. O cauză poate fi însă și situația inversă: dacă urechea este prea uscată, fără cerumen, poți experimenta aceleași neplăceri.

O infecție

Având la bază un virus sau o bacterie, infecția urechii însoțește uneori răceala, gripa sau alergiile. O cauză poate fi însă și apa rămasă în ureche după ce ai făcut duș sau după ce ai înotat, ceea ce provoacă otita externă sau „urechea înotătorului”.

Alergii

Poți dezvolta și alergii la nivelul pielii din ureche, cel mai adesea provocate de o substanță iritantă din șampon, fixativ sau alte produse cosmetice. De vină pot fi și unele materiale, precum plasticul, cauciucul sau nichelul din cercei. Protezele auditive și dopurile de ureche pot provoca, la rândul lor, alergii care cauzează mâncărime în ureche.

De asemenea, și alergii sezoniere precum febra fânului sau rinita alergică pot provoca senzația de mâncărime. Specialiștii sunt de părere că și unele alimente pot fi responsabile de aceste simptome: nucile, fructele (mere, pepene, cireșe, kiwi, banane), semințele de floarea-soarelui sau migdalele.

Eczeme sau psoriazis

Aceste afecțiuni ale pielii pot cauza, printre altele, și mâncărimi la nivelul urechii.

Curățarea agresivă a urechii

Chiar tu poți fi cea care declanșează mâncărimea de ureche printr-un tratament neadecvat. În cazul în care îți cureți cu duritate urechea, folosind fie bețișoare, fie agrafe sau cine știe ce alt obiect la care nici nu vrem să ne gândim, este posibil să provoci leziuni la nivelul pielii care să dea naștere infecțiilor sau să determini acumularea de cerumen.

Cum tratezi mâncărimile de urechi: la doctor sau acasă?

Metoda de tratament al mâncărimilor de urechi depinde în primul rând de cauza care stă la baza lor. Vezi mai jos la ce ne referim!

Apelează la remedii populare! Câteva picături de ulei pentru bebeluși sau de ulei de măsline reprezintă un remediu încercat și cu efecte temeinice dacă mâncărimea de urechi este cauzată de afecțiuni ale pielii, de alergia la o anumită substanță sau de acumularea de cerumen. De asemenea, dacă suferi de „urechea înotătorului”, poți apela la aliați din natură: 3-4 picături de apă și oțet de mere amestecate în cantități egale, picurate în ureche, dau rezultate. Alte remedii pentru otita externă sunt uleiul de bebeluși, oțetul alb, alcoolul mentolat sau amestecul de usturoi și ulei de măsline.

Mergi la medic! Dacă mâncărimea de ureche nu încetează în urma remediilor populare, e întotdeauna de preferat să mergi la doctor. Este însă recomandat să apelezi la medicamente dacă la baza neplăcerii tale stă o alergie (antihistaminice), infecții (antibiotice), eczeme sau psoriazis (creme sau pastile).

Ai grijă de sănătatea urechilor tale cu DOCUSPRAY!

Vei curăța ca la carte urechea și vei preveni apariția mâncărimilor cu spray-ul auricular pe bază de elemente marine Docuspray.

Sigur pentru curățarea frecventă a urechii, Docuspray conține oligoelemente de origine marină, ideale pentru întreținerea urechii tale. Acestea facilitează fluidizarea și eliminarea cerumenului, fiind perfecte pentru întreaga familie și pentru copii începând cu vârsta de 30 de luni. Docuspray este ideal după o zi de plajă sau dacă porți proteză auditivă. Produsul este disponibil la Vavian Pharma!

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.