Moment de răscruce în lupta anti COVID-19: avem vaccin cu eficiență de 90%

Moment de răscruce în lupta anti COVID-19: avem vaccin cu eficiență de 90%

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Apar vești bune, în plină pandemie de coronavirus! Este un strop de speranță, în vremurile incerte pe care le trăim, iar autoritățile au anunțat de curând care sunt următorii pași în lupta cu virusul Covid-19.

Pe măsurile ce cazurile cresc la nivel mondial, oamenii au primit și o veste bună. Au fost anunțate rezultatele preliminare ale vaccinului creat de compania farmaceutică americană Pfizer, în colaborare cu BioNTech și acestea arată faptul că este eficient în proporție de 90%. Încă nu se știe în totalitate dacă vaccinul este cel mai bun, însă datele sunt premergătoare, iar procesul va continua și în luna decembrie.

John Bell, profesor de medicină de la Universitatea Oxford, care este implicat în operațiunea de realizare a vaccinului, a declarat că echipa de la Pfizer a demonstrat "un nivel uimitor de eficacitate" și acest pas ar putea însemna o revenire la normalitate chiar în această primăvară. 

Citește și: 6 simptome-cheie pe care le ai dacă suferi de coronavirus

Fabricarea noului vaccin este deja în curs de desfășurare. Reprezentanții companiei Pfizer au declarat că se așteaptă să furnizeze la nivel global până la 50 de milioane de doze de vaccin în 2020 și până la 1,3 miliarde de doze în 2021. Conducătorii fiecărei țări vor decide pe cine prioritizează pentru vaccinare, scrie New York Times.

Și medicul Alexandru Rafila a vorbit recent despre faptul că vaccinul anti-Covid19 ar putea ajunge în România în luna decembrie a acestui an. El a evidențiat importanța transportului în condiții speciale a dozelor de antidot, iar țara noastră face tot posibilul să le îndeplinească. Pentru moment, nu se știe exact câte doze de vaccin va primi România, acest detaliu depinde de contractul dintre Comisia Uniunii Europene și firma care l-a produs.

"E un vaccin cu foarte bună eficacitate. A fost în studiul de test 30.000 de oameni, au fost şi placebo. Sunt date încurajatoare. E un lucru foarte bun. Eu înțeleg că există deja o cantitate de vaccin care a fost fabricată. E un lucru foarte bun pentru că procesul de livrare a vaccinului va fi mai rapid. Rămâne de văzut care este aranjamentul Comisiei Europene, ce pre-contract au cu Pfizer.", a declarat medicul Alexandru Rafila, la Antena 3.

Tot ce trebuie să știi despre vaccinul anti-Covid19

Experiții care au creat vaccinul au transmis că acesta este eficient în proporție de 90%. Până în prezent, Pfizer și BioNTech au relatat că nu există efecte adverse serioase ale acestuia. Înainte de a desfășura actualul studiu la scară largă, adică cel la care au participat 44.000 de persoane din diferite țări, cercetătorii au efectuat alte studii clinice mai mici, începând cu luna mai, care au fost special concepute pentru a detecta orice posibil pericol asupra sănătății oamenilor.

Încă din luna mai a acestui an au fost testate patru versiuni ale vaccinului și a fost selectat cel care a produs cele mai puține efecte secundare ușoare și moderate, cum ar fi febra și oboseala.

Surse articol: NYTimes / The Guardian / Playtech.ro

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Ceaiuri pentru glanda tiroidă: 15 plante pe care să le folosești cu încredere
Ceaiuri pentru glanda tiroidă: 15 plante pe care să le folosești cu încredere
Cat de fericita esti in acest moment?
Incepe quiz
Cat de fericita esti in acest moment?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.