Noul coronavirus nu este nou deloc. Ce au descoperit cercetătorii britanici

Noul coronavirus nu este nou deloc. Ce au descoperit cercetătorii britanici

Cristina Gherghina

Coronavirusul care a pus stăpânire pe întreg mapamondul nu este nou, așa cum se credea până acum. O echipă de experți de la Universitatea Cambridge au analizat codul genetic al virusului pentru a determina vârsta și originea acestuia, iar descoperirile pe care le-au făcut sunt uluitoare, potrivit cambridge-news.co.uk.

Echipa de cercetare de la Cambridge a publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences noile descoperiri care sugerează că virusul ar fi apărut cu mai multe luni în urmă și nu provine din piața de animale din provincia Hubei.

raspandirea coronavirusului

"Virusul ar fi putut suferi această mutație care poate afecta și organismul uman cu luni în urmă, dar până atunci a rămas în interiorul unui liliac, al unui alt animal sau chiar în interiorul unui om vreme de câteva luni, fără a infecta alți indivizi", a spus medicul genetician al Universității din Cambridge, Peter Forster, potrivit Cambridge News.

Citește și: Avertismentele unui medic italian: ce probleme pot avea după vindecare persoanele care au suferit de COVID-19

Peter Forster mai spune că după această perioadă de transformare, virusul a început să "atace" oamenii și să se răspândească în perioada 13 septembrie-7 decembrie.

Sute de mutații ale noului coronavirus au fost descoperite

Analizând mai multe mutații ale virusului, experții au găsit sute de variante ale acestuia. Această descoperire este îngrijorătoare, având în vedere că în general coronavirusurile suferi doar o mutație pe lună. 

Medicul genetician Peter Forster susține că cel mai probabil virusul a început să se răspândească mai degrabă în sudul Chinei decât în Wuhan, dar această teorie poate fi confirmată doar în urma mai multor teste. 

"Dovada poate veni doar din analizarea mai multor lilieci, eventual a altor animale-gazdă și a probelor de țesut conservate în spitalele chinezești și păstrate în perioada septembrie-decembrie", a adăugat Peter Forster.

Aceste noi descoperiri sunt foarte importante pentru a putea înțelege cum s-a răspândit coronavirusul și cum am ajuns în această situație. 

"Acest tip de proiect de cercetare ne-ar ajuta să înțelegem cum a avut loc răspândirea virusului și ne-ar ajuta să prevenim cazuri similare în viitor", a mai spus Peter Forster.

De asemenea, oamenii de știință susțin că virusul poate suferi mutații imprevizibile în timpul unei răspândiri de mare amploare, adică în timpul unei pandemii. 

Rolul unui medic veterinar, crucial în stoparea COVID-19. Cum a reușit să își salveze țara din "ghearele" coronavirusului

Reamintim faptul că, până la acest moment, în România s-au înregistrat 9,242 de cazuri de coronavirus și 482 de decese. Mai multe informații pe datelazi.ro

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Cate sanse ai sa iti intalnesti alesul inimii de Anul Nou?
Incepe quiz
Cate sanse ai sa iti intalnesti alesul inimii de Anul Nou?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.