Siliciu: beneficii și recomandări

Siliciu: beneficii și recomandări
Redactor Raluca Margean
Joi, 26.12.2024

Siliciul, un element adesea trecut cu vederea, joacă un rol esențial în menținerea sănătății oaselor, pielii și țesuturilor conjunctive. Prezent în natură sub diverse forme, siliciul este un mineral indispensabil pentru procesele biologice din organism, fiind implicat în sinteza colagenului și în întărirea structurii osoase. Află din acest articol toate beneficiile siliciului și care sunt sursele naturale de siliciu.

Cuprins

Ce este siliciul

Siliciul este un element chimic, care se găsește peste tot în jurul nostru în natură. Siliciul reprezintă peste un sfert din scoarța planetei și poate fi găsit în majoritatea rocilor, argilelor și nisipurilor. Este al doilea cel mai abundent element din scoarța terestră, după oxigen. Este un metaloid, având proprietăți intermediare între metale și nemetale. În forma sa pură, siliciul este un solid cristalin, de culoare gri închis, cu o strălucire metalică.

Siliciul are o gamă largă de utilizări, fiind esențial în industria electronică pentru fabricarea semiconductorilor, tranzistoarelor și microcipurilor datorită proprietăților sale de conductor. În construcții, este folosit sub formă de silicați și dioxid de siliciu pentru producerea sticlei, betonului, ceramicii și materialelor refractare. De asemenea, este utilizat în industria cosmetică și farmaceutică în produse destinate îngrijirii pielii și sănătății oaselor, datorită contribuției sale la regenerarea țesuturilor. Siliciul are, de asemenea, aplicații în energia regenerabilă, fiind un material-cheie în producția de panouri solare și tehnologii fotovoltaice.

Planta coada calului
Sursa foto: Pixabay.com

Multă vreme siliciul a fost considerat dăunător pentru sănătatea umană, deoarece se știe că, atunci când este inhalat în forma sa cristalină, în timp, siliciul poate provoca boli pulmonare grave. Însă, siliciul vine sub multe forme și există dovezi că forma sa solubilă în apă, care se găsește în anumite plante – inclusiv coada-calului – este extrem de benefică pentru sănătate. În mod tradițional, coada-calului a fost folosită pentru a trata rănile, pentru a întări țesutul conjunctiv și a susține rinichii.

Ce beneficii are siliciul

Oamenii de știință spun că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin rolul siliciului în corpul uman, dar se crede că acest compus chimic poate avea următoarele efecte:

Poate sprijini formarea și întreținerea oaselor

Studiile au arătat că siliciul poate crește densitatea minerală osoasă și rezistența. Cercetătorii cred că siliciul este necesar pentru a declanșa depozitul de cristale osoase, o procedură cunoscută sub numele de mineralizare osoasă.

Acest element contribuie la metabolismul colagenului și al altor componente esențiale din matricea osoasă, având un rol indirect în mineralizarea oaselor. Studiile sugerează că un aport adecvat de siliciu din alimentație poate susține sănătatea sistemului osos, mai ales în prevenirea osteoporozei și a altor afecțiuni legate de fragilitatea osoasă.

Poate ajuta la producerea de colagen

Conform studiilor, siliciul ajută la formarea blocurilor de colagen, o proteină importantă care se găsește în piele, sânge, cartilaj, mușchi și ligamente. Colagenul este necesar pentru a menține pielea elastică și pentru a oferi o protecție și o structură crucială organelor și articulațiilor. Un studiu clinic a demonstrat că administrarea zilnică a 10 mg de siliciu timp de 20 de săptămâni la femeile cu piele afectată de soare a redus ridurile și rugozitatea pielii, îmbunătățind totodată rezistența părului și unghiilor.

Poate susține inima și sprijini sistemul imunitar

Oamenii de știință au descoperit faptul că siliciul poate ajuta la protejarea sănătății inimii prin reducerea riscului de ateroscleroză sau întărirea arterelor, în timp ce scade colesterolul. Mineralul poate susține, de asemenea, răspunsul imunitar și poate ajuta la controlul inflamației din organism.

Semne că ai nevoie de siliciu

Deficiența de siliciu este rar întâlnită, însă, atunci când apare, poate fi asociată cu anumite semne și simptome care indică o nevoie crescută de acest mineral în organism. Printre acestea se numără:

Probleme ale pielii, precum: piele uscată, lipsită de elasticitate, întârzierea vindecării rănilor sau iritațiilor pielii.

Unghii fragile: unghii care se rup ușor, cresc încet sau au un aspect deteriorat.

Căderea părului: păr fragil, lipsit de strălucire, care cade mai mult decât de obicei.

Slăbirea oaselor și articulațiilor: dureri articulare sau o densitate osoasă scăzută, ceea ce poate crește riscul de fracturi.

Întârzierea creșterii: la copii sau adolescenți, o lipsă de siliciu poate afecta formarea normală a oaselor și țesuturilor conjunctive.

Probleme cardiovasculare: Scăderea elasticității vaselor de sânge, ceea ce poate contribui la probleme circulatorii.

Surse naturale de siliciu

Frunze de spanac in bol
Sursa foto: Pixabay.com

Siliciul se găsește în mai multe forme naturale, incluzând următoarele:

1. În plante

În ceea ce privește plantele, coada-calului (Equisetum arvense) este una dintre cele mai cunoscute surse vegetale de siliciu, fiind frecvent utilizată în medicina tradițională.

2. În alimente

Siliciul se găsește în mod natural în:

Cereale integrale. Deși orice fel de orez conține silice, orezul brun are cea mai mare cantitate. Trei linguri pline de orez brun conțin 4,51 miligrame de siliciu. De asemenea, ovăzul și orzul conțin cantități semnificative de siliciu. De exemplu, două linguri de tărâțe de ovăz au 3,27 miligrame de siliciu.

Legume. Spanacul, sfecla, castraveții și ardeii verzi sunt surse vegetale bune de siliciu. Cea mai mare cantitate de siliciu o are spanacul, o porție de 2 linguri de spanac conținând 4,1 miligrame de silice. De asemenea, fasolea verde se numără printre cele mai bogate surse naturale de siliciu. O ceașcă are aproximativ 7 miligrame de siliciu, ceea ce este egal cu aproximativ 25% până la 35% din aportul mediu de siliciu recomandat. Lintea conține și ea dioxid de siliciu, o lingură având 1,77 miligrame.

Fructe. Bananele reprezintă una dintre cele mai mari surse de siliciu. De exemplu, o banană decojită de mărime medie are 4,77 miligrame de dioxid de siliciu. Există însă, și alte fructe bogate în siliciu, și anume: citrice, mere, căpșuni, cireșe, struguri sau avocado.

Bere. Berea are mai mult siliciu pe porție decât orice alt aliment sau băutură. Siliciul din bere provine în principal din cerealele utilizate în procesul de fabricare, precum orzul și hameiul. Acest siliciu este prezent sub formă de acid ortosilicic, o formă ușor biodisponibilă pentru organism.

Siliciu în suplimente alimentare

Suplimente alimentare
Sursa foto: Pixabay.com

Extractele din coada-calului sunt populare datorită concentrației ridicate de siliciu. Există, însă și alte forme de suplimente alimentare pe bază de siliciu, și anume: suplimente ce conțin dioxid de siliciu sau acid ortosilicic stabilizat, care sunt forme bioactive utilizate pentru sănătatea pielii, oaselor și unghiilor.

Siliciu: riscuri și efecte adverse

Siliciul este considerat sigur pentru oamenii sănătoși. Cu toate acestea, înainte de a lua suplimente cu siliciu trebuie să știi nu trebuie utilizat pe termen lung, deoarece poate provoca tulburări de stomac.

Alte efecte adverse ale siliciului includ:

  • Poate acționa ca un diuretic, eliminând potasiul din organism
  • Poate interfera cu anumite medicamente
  • Poate provoca aritmii

De asemenea, conține o enzimă numită tiaminază, care distruge vitamina B1 (tiamină) și poate provoca simptome de toxicitate neurologică la persoanele care au deja deficit de tiamină.

În plus, poate provoca reacții alergice, de exemplu erupție cutanată și umflare a feței și hipoglicemie la persoanele cu diabet.

În concluzie, deși nu este la fel de cunoscut ca alte minerale, precum calciul sau magneziul, siliciul contribuie semnificativ la menținerea elasticității pielii și păstrarea sănătății oaselor. Integrarea unor surse naturale de siliciu în dieta zilnică sau utilizarea suplimentelor atunci când este necesar poate contribui semnificativ la prevenirea problemelor asociate deficiențelor de acest mineral.

Surse foto: Pixabay.com

Surse articol: Hollandandbarrett.comWebmd.comSiliciumg5.com

Articolul urmator »
Terapia cu lumină roșie: beneficii și recomandări
Terapia cu lumină roșie: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Duminică, 16.02.2025

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Rinichi în potcoavă: cauze și recomandări
Raluca Margean | Duminică, 13.04.2025
Ceai de peliniță: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Duminică, 29.12.2024
Zahăr de mesteacăn: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Duminică, 26.01.2025

Ne găsești pe