Drumul dintre obezitate și greutatea normală sau recâștigarea propriei vieți

Drumul dintre obezitate și greutatea normală sau recâștigarea propriei vieți

Redactor Divahair.ro

Pacienții care recurg la chirurgia bariatrică au un dublu câștig: pe de o parte, devin mult mai sănătoși, iar pe de altă parte, își recâștigă controlul asupra propriei vieți. Bolile asociate obezității dispar și, în paralel, se produce o reîntâlnire cu Eul lor, frumos și adevărat, pe care l-au pierdut din cauza excesului ponderal.

 

Transformarea persoanelor cu exces ponderal, de-a lungul drumului dintre obezitate și greutatea normală, este una emoționantă. „Procesul schimbării propriu-zise începe odată cu decizia intrării în programul pacientului metabolic. La început, stingheri sau reticenți, curioși sau împinși de la spate de alții, pacienții recunosc că au o problemă, fie ea de sănătate sau estetică. Oamenii vin în acest spital având un sentiment de vină sau de rușine față de ei înșiși sau de cei apropiați lor, față de ceea ce au ajuns să fie în prezent. Ei par mai degrabă învinși în lupta cu propriul corp, cu greutățile, cu stresul, însă cer ajutor medical specializat, așteaptă soluții pentru problema lor. Odată născută și asumată decizia de a apela la chirurgia bariatrică, începe și procesul renașterii propriu zise”, arată Prof. Dr. Cătălin Copăescu.

 

După operațiile bariatrice, pacienții încep să trăiască alte emoții, încep să simtă efectele pozitive ale deciziei lor. Astfel, cu cât scad kilogramele și punctele la glicemie, cu atât încrederea în propria persoană crește, depresia dispare, fericirea se instalează în viața lor. Este ca și cum cineva le-ar fi „luat cu mâna” durerile și greutatea care apăsau insuportabil asupra mușchilor, articulațiilor, spatelui, șoldurilor, dar și asupra sufletului. Dacă la început erau timizi, timorați sau negativiști, uneori furioși, încep să se transforme. Devin mai zâmbăreți, mai veseli, se împrietenesc cu cântarul, cu oglinda, cu vitrinele și cabinele de probă, dar mai presus de toate, se împrietenesc cu propria persoană. Și aceasta este mare lucru.

 

Raluca Bădulescu, una dintre vedetele din România care a avut curajul să își schimbe viața cu ajutorul operației de micșorare de stomac, spune: „Am slăbit mai bine de 70 kg, plutesc ca un fluture, mă bucur de tot ceea ce îmi poate oferi viața mai frumos, alături de familia mea, de copilul meu, de prieteni… zbor efectiv! Mulțumesc domnului profesor Copăescu pentru că a fost alături de mine, m-a înțeles și m-a încurajat. Sunt un om nou!”.

 

La un an după operațiile bariatrice, foștii pacienții sunt alți oameni. Se poate spune că toți acești oameni își recâștigă independența, încep să trăiască starea de bine organic pe care corpul lor o recapătă. Acesta a fost și cazul Alinei, care a apelat la chirurgia bariatrică acum un an: „Mulțumesc domnului doctor Cătălin Copăescu și întregii sale echipe! Acum, la un an de la operație, sunt alt om! Mă simt excelent! Nu credeam vreodată că o să pot slabi atât! Am avut 132 kg, iar acum am 67 kg”.

 

Procesul dezvoltării personale este, la rândul lui, unul impresionant. Foștii pacienți obezi, ajunși la o greutate normală, încep să-și valorizeze propriul corp, să-și identifice noi interese și priorități, să fie admirați și să obțină succes profesional, trăindu-și astfel din plin cea de-a doua șansă la viață. „Cea mai mare mulțumire pe care o avem noi, medicii, este când auzim: <Vă mulțumesc pentru acest miracol! Mi-ați schimbat viața>” adaugă Dr. Copăescu.

 

Un portal din România adresează toate aceste probleme cauzate de kilogramele în plus și explică toate tipurile de chirurgie bariatrică. Bariatrie.ro a fost creat din dorința de a împrieteni sistemul chirurgical bariatric cu cei aflați în nevoia de a scapa de obezitate, dar și de toate celelalte probleme medicale declanșate de obezitate, precum infertilitatea, diabetul zaharat de tip 2 și multe altele.

 

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.