O femeie care nu a mâncat fructe timp de 22 de ani ar putea să orbească

O femeie care nu a mâncat fructe timp de 22 de ani ar putea să orbească

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Ați auzit vreodată de persoane cărora le este realmente frică de mâncare? Deși pare incredibil și ciudat, este cât se poate de adevărat. Imaginați-vă cum ar fi ca un măr sau o roșie să vă trezească o stare de anxietate atât de mare, încât să nu vă mai atingeți de hrană pentru câteva ore. Viața voastră ar fi dată total peste cap și ar trebui să luați măsuri exagerate de siguranță pentru a putea mânca.

Desigur că o astfel de condiție nu este normală și apare foarte rar, doar la 3% din populație. Este vorba de o tulburare a instinctului alimentar, respectiv Boala Mâncatului Selectiv (Avoidant/restrictive food intake disorder - ARFID). Această boală nu are nimic de-a face cu persoanele mofturoase, care refuză anumite feluri de mâncare din principiu. Cei afectați de ARFID se tem efectiv de anumite texturi, gusturi sau mirosuri ori de aspectul general al unor alimente, ceea ce le poate modifica întregul proces de hrănire, până în punctul în care sănătatea lor este sever afectată.

dieta

Deficitul nutritiv care poate conduce la tulburarea selectivă de alimentație poate determina și alte probleme grave de sănătate. Este cazul lui Jade Youngman, o femeie din Marea Britanie, care ar putea orbi pentru că nu a mâncat timp de 22 de ani nici fructe, nici legume.

Chiar și vederea fructelor o face pe Jade să vomite

Tânara din Norwich suferă de când se știe de tulburarea alimentară selectivă, care o face să intre în panică dacă vede fructe sau legume pe farfuria ei. Jade Youngman are 25 de ani și de la 3 ani nu poate mânca decât câteva tipuri de alimente: pizza, paste simple, chipsuri și carne de pui.

Pe lângă faptul că poate consuma doar aceste alimente, Jade mănâncă și foarte puțin: sare totdeauna peste micul dejun, comandă o bucată de pizza Margherita la prânz, iar seara mănâncă o porție de cartofi prăjiți și nuggets de pui sau o porție de paste simple.

paste

Deși a mers la numeroși psihoterapeuți, femeia nu poate suporta nici măcar să privească fructele sau legumele.
„Nu știu exact cum să descriu ce simt. Dacă cineva îmi pune o farfurie cu fructe sau legume în față, este ca și cum ar pune o farfurie cu excremente pe jos și ar spune: Mănâncă asta!”, a declarat femeia.

„Textura este totul pentru mine. Nu ține neapărat de aromă. De exemplu, îmi place gustul condimentelor cu ardei, dar nu am putut consuma niciodată ardeii, din cauza texturii. Pur și simplu nu pot să iau mâncarea în gură. Chiar dacă cred că mi-ar plăcea aroma, mintea mea nu îmi permite să mănânc. Niciodată nu voi mânca nimic nou sau ce nu am mai încercat până acum. Cred că am reușit să înghit o afină odată, dar nu aș considera că am mâncat fructe”, a adăugat ea.

Medicii au avertizat-o că ar putea să orbească

Medicii i-au spus lui Jade că acum riscă să-și piardă vederea, pentru că organismul său a fost privat de nutrimente esențiale. Dar Jade nu are, pur și simplu, ce să facă, pentru că simte o puternică aversiune pentru orice alt tip de mâncare, în afară de cele descrise mai sus. „Știu că nu o să mor dacă mânânc fructe sau legume și că pot avea un gust plăcut, dar nu pot să le bag în gură. Am încercat, dar nu pot.”

Din păcate, majoritatea substanțelor nutritive sunt preluate din fructe și legume, astfel că tânăra suferă de carențe alimentare grave.

Jade a început să se îngrijoreze după ce doi adolescenți și-au pierdut vederea din cauza aceleiași tulburări alimentare. Harvey Dyer, în vârstă de 18 ani, din Gloucester, și-a pierdut vederea la ochiul stâng, în octombrie anul trecut, din cauza dietei sale restrictive, bazată doar pe chipsuri și ciocolată. De asemenea, un tânăr de 19 ani din Bristol a orbit deoarece toată viața a mâncat numai chipsuri.

chipsuri

Femeia se teme că dieta ei o va împiedica să fie o mamă bună

Jade Youngman este îngrijorată atât de faptul că ar putea orbi, dar și de daunele pe care dieta sa le-ar putea aduce unui viitor copil.

„Toți îmi spun că trebuie să mă schimb, dar nu pot s-o fac, oricât aș vrea. Știu că această dietă restrictivă are un impact negativ asupra sănătății mele. Sunt constant obosită, oricât de mult aș dormi. Mi se pare foarte greu să consum cantități așa mari de cofeină în fiecare zi. Am o deficiență severă de fier și trebuie să iau pastile pentru asta. Nu sunt sigură care sunt celelalte efecte asupra sănătății, deoarece medicii nu par să recunoască problemele mele ca fiind o condiție medicală reală, așa că nu mă testează pentru nimic. Ei spun doar că, la un moment dat, va trebui să-mi schimb dieta. Sunt atât de îngrijorată de cum mă va afecta dacă decid să am copii. Nu știu care va fi impactul pe care îl va avea dieta mea asupra sănătății bebelușului în timpul sarcinii. Apoi, mă tem și pentru când voi crește copiii. Cum îi pot încuraja să aibă o dietă sănătoasă, dacă eu însămi nu pot face asta?”

Jade s-a simțit mereu diferită

jade

Sursa foto: Pinterest

„Mama mea îmi spunea că nu înțelege de la ce s-a declanșat această boală. Părinții mei m-au dus la doctor, dar li s-a spus că sunt doar mofturi și că este o etapă pe care o voi depăși. Dar nu am făcut-o niciodată. Am observat că sunt diferită de ceilalți copii când am început școala. Ei mâncau alimente pe care eu pur și simplu nu le puteam suporta. Primeam tot felul de comentarii răutăcioase.”

Tulburarea ei alimentară o face profund nefericită

„Mă simt neputincioasă și nefericită. Aș face orice ca să mă vindec. Vreau doar să găsesc pe cineva care să mă ajute. Se pare că oamenii te judecă foarte mult. Deoarece nu par obeză sau foarte slabă, ei nu mă cred când le spun că am o tulburare alimentară. Îmi lipsesc mesele în familie, petrecerile. Urăsc că trebuie să cer mereu mâncare specială. Îmi fac griji pentru reacțiile oamenilor. Rar ies cu prietenii, din același motiv. Merg doar în locuri unde pot comanda mâncare simplă sau pizza, niciodată la un restaurant cu pretenții.”

Boala i-a afectat și psihicul lui Jade, care a declarat că suferă de anxietate și depresie. Ea a încercat terapia cognitivă comportamentală la 17 ani, dar nu a obținut niciun rezultat. A mers inclusiv la unul dintre cei mai buni hipnoterapeuți din Marea Britanie, dar nici acest lucru nu a schimbat nimic.

Tulburarea alimentară poate conduce la nevrită optică

Persoanele care suferă de ARFID pot orbi treptat, din cauza unei afecțiuni cunoscute sub numele de nevrită optică  nutrițională (NON). Atunci când nervii optici se deteriorează din cauza lipsei de vitamine, aceștia își pierd capacitatea de a transmite mesaje către creier.

Vitaminele B și acidul folic, care se găsesc în legumele cu frunze verzi și în fructe, sunt vitale pentru menținerea unei vederi normale. Carența de vitamina B este asociată frecvent cu malnutriția, dieta vegetariană sau consumul cronic de alcool, dar și tulburarea alimentară selectivă poate fi o cauză.

Tratamentul nevritei optice nutriționale presupune administrarea de suplimente alimentare care să compenseze deficitul de nutrimente.

Surse foto: Pixabay, Pexels, Pinterest

Articolul urmator
10 motive pentru care bărbații optimiști trăiesc mai mult timp
10 motive pentru care bărbații optimiști trăiesc mai mult timp
Cat timp va dura casnicia ta?
Incepe quiz
Cat timp va dura casnicia ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.