Poți rămâne însărcinată înainte de ciclul menstrual? Află răspunsul

Redactor Alexa Galgau

Spre deosebire de bărbați, care se pot bucura de sex fără a-și face prea multe probleme, deasupra femeilor planează constant o grijă majoră: o sarcină nedorită. Ele trebuie să fie mereu atente, altfel riscă să aibă parte de o experiență cu adevărat traumatizantă. Pentru că paza bună trece primejdia rea, cel mai bine este să te informezi dacă poți să rămâi însărcinată înainte de ciclu și care sunt perioadele în care există ești cea mai fertilă.

Află, așadar, răspunsul la o întrebare pe care probabil ți-ai pus-o până acum: poți rămâne însărcinată înainte de ciclul menstrual?

însărcinată înainte de ciclu-ovul fecundat

Poți rămâne însărcinată înainte de ciclu?

Înainte de toate, trebuie să ții minte că fiecare femeie este diferită, așa că nu absolut toate informațiile care se găsesc pe internet se aplică neapărat și în cazul tău. De aceea, este mult mai bine să fii precaută, chiar cu riscul de a exagera, decât să constați cu stupoare că ești o excepție și că ai de suferit din cauza că nu te-ai protejat. Acestea fiind spuse, să revenim la subiectul nostru: poți să rămâi însărcinată înainte de ciclu? Șansele sunt mici ca acest lucru să se întâmple, ceea ce nu înseamnă că este imposibil. Fertilizarea are de obicei loc în timpul ovulației, adică între zilele 12 și 16 ale ciclului menstrual, însă există situații în care corpul femeii devine mai puțin previzibil. 

Ca să înțelegi mai bine problema, trebuie să știi câte ceva despre perioada de ovulație. Ciclul menstrual al unei femei începe în prima zi de menstruație și se termină în ziua dinaintea următoarei menstruații, având în jur de 28-32 de zile, deși există și cazuri în care acesta este mai îndelungat sau mai scurt. Ovulația, după cum am spus, are loc în doar 4 zile în această perioadă, de obicei între zilele 12 și 16 ale ciclului. Aceste cifre nu sunt însă exacte. Multe femei ovulează oricând între zilele 11 și 21, fiind foarte fertile în această perioadă, iar șansele de a rămâne însărcinate fiind maxime.

Totodată, trebuie să ții cont de faptul că ovulația nu are loc în exact aceeași zi sau chiar în exact același punct al ciclului menstrual în fiecare lună sau chiar în același punct al ciclului menstrual în fiecare lună. Factorii care pot contribui la ovulație neregulată sunt: fumatul, boala, stresul sau modificările în programul de somn sau de lucru. 

În general, menstruația are loc la 2 săptămâni după ovulație. Pentru a rămâne însărcinată, trebuie ca fertilizarea să aibă loc în timpul ovulației. Sperma, însă, supraviețuiește în corp timp de 3-5 zile, iar atâta timp cât ovulezi în decursul acelor zile, șansele tot sunt ridicate să rămâi însărcinată. 

Este greu să rămâi însărcinată înainte de ciclul menstrual, din moment ce ovulația are loc cu două săptămâni înainte de acesta. Nu același lucru se poate spune în cazul femeilor care au menstruație neregulată. De exemplu, dacă ovulația are loc mai târziu decât este normal, în ziua 24 în loc de ziua 14, iar fertilizarea are loc chiar atunci, pentru că ai impresia că ești "în siguranță", este foarte posibil să rămâi însărcinată înainte de ciclu. Există și cazuri în care femeile au sângerări vaginale pe care le confundă cu menstra, ceea ce poate fi foarte derutant și poate da peste cap socotelile. 

însărcinată înainte de ciclu-femeie cu durere de burtă

Cât de ”sigură” este perioada dinainte de ciclul menstrual?

Dincolo de aspectele discutate mai sus, există și o altă explicație dacă ai rămas însărcinată înainte de ciclu. Unele studii arată că este posibil, deși foarte rar, ca o femeie să ovuleze de mai multe ori pe parcursul ciclului menstrual. Mai mulți cercetători au descoperit că din 60 de femei, 10% pot ovula de două ori pe lună. Această informație explică de ce este posibil să ai parte de surprize neplăcute chiar dacă ai facut sex în perioada "sigură" și de ce anumite metode contraceptive eșuează. Rezultatele studiului sunt cel puțin bizare și contrazic cunoștințele larg răspândite legate de ciclul menstrual, indicând că o femeie poate să rămână însărcinată de mai multe ori într-o perioadă scurtă, ceea ce explică nașterea gemenilor non-identici. 

Una peste alta, ceea ce trebuie să reții este că poți rămâne însărcinată înainte de ciclul menstrual, însă probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este destul de rară. Chiar și așa, cu siguranță nu vrei să riști un accident care să îți schimbe viața complet și să te traumatizeze, așa că este indicat să te protejezi și să nu îți asumi riscuri prea mari atunci când vine vorba de viața ta sexuală. Dacă s-a întâmplat să faci sex neprotejat și nu-ți dorești o sarcină, cel mai bine este să folosești contracepția în caz de urgență, așa numita pastilă de a doua zi. Aceasta trebuie administrată în primele 24 de ore de la contactul sexual neprotejat și are, de obicei, o eficiență de până la 95%. 

Află și dacă poți rămâne însărcinată fără contact sexual!

Surse foto: Istock

Articolul urmator Te-ai gândit vreodată cum ar arăta viața ta dacă ai spune întotdeauna numai adevărul? Află ce s-ar întâmpla, răspunsul te va surprinde

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (137)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.