Semne că trebuie să mergi la ginecolog de urgenţă

Semne că trebuie să mergi la ginecolog de urgenţă

Ionelia Olteanu

Cu toate că vizita la ginecolog nu este cel mai plăcut lucru din lume, asta te poate salva de probleme grave. Nu trebuie să aștepți ca organismul tău să îţi transmită anumite semne că ceva este în neregulă, dar, dacă se întâmplă asta, trebuie să ţii cont de ele și să îți pogramezi de urgență un consult la medicul ginecolog. 

Unele dintre durerile care apar frecvent la femei sunt cele din zona vulvei. Vulva este partea externă a organelor genitale feminine, care mai cuprinde: clitorisul, labiile, deschiderea vaginală şi glandele Bartholin. Rolul acesteia este foarte important pentru protejarea organului sexual al femeii.

Probleme ginecologice

După naştere, vulva îşi formează propriul mecanism de autoapărare care ajută la vindecare. Aceasta este predispusă la infecţii cu ciuperci, bacterii sau paraziţi, precum Trichomonas vaginalis. Ar trebui să consulţi medicul dacă ai următoarele simptome:

- iritaţie a vulvei;

- durere în timpul urinării;

- inflamaţie a vulvei;

- apariţia unor băşici;

- mâncărimi ale zonei din jurul vulvei.

Femeile care prezintă aceste simptome trebuie să consulte medicul pentru depistarea la timp a afecţiunii, diagnostic şi tratament. Simptomele ar trebui să fie ţinute sub observaţie şi explicate foarte bine medicului. Multe femei nu sunt conştiente de afecţiunile ce pot apărea la nivelul vulvei, deoarece presupun că totul este în regulă dacă nu prezintă dureri.

Probleme pe care le întâmpină femeile la nivelul vulvei

Transpiraţia poate induce o stare accentuată de disconfort. Această umiditate favorizează dezvoltarea microbilor, care duc la infecţie. Pe de altă parte, poate apărea şi senzaţia de arsură, care provoacă durere în timpul mersului, făcând dificilă chiar şi purtarea lenjeriei intime. Tratarea acestor probleme acasă nu este soluţia recomandată, deoarece situaţia se poate agrava.

Secreţii vaginale

Secreţiile vaginale au culoare, miros şi consistenţă diferite. Acestea sunt un posibil semnal de alarmă care să indice o infecţie. Dacă nu sunt tratate la timp, inflamaţiile pelvine pot provoca infertilitate din cauza extinderii acestora în uter, ovare şi tubul uterin.

Sângerarea după actul sexual

Acesta este un simptom comun al cancerului de col uterin şi al cancerului de vulvă la femeile tinere care nu au ajuns la menopauză. Majoritatea femeilor se confruntă cu sângerarea după menopauză. Astfel, apare inflamația ţesutului vulvei și uscăciunea vaginală, care duc la sângerare. Apariţia sângerării poate avea însă mai multe cauze: alăptare, naştere, administrarea anumitor medicamente, substanţe chimice în produsele de îngrijire intimă etc.

Iritaţii

Pielea vulvei este extrem de delicată, ceea ce o face predispusă la infecţia cu microbi. Aceste iritaţii sunt cauzate de: transpiraţie, îmbrăcăminte strâmtă sau alergie la diferite substanţe. Ar trebui evitat scărpinatul, deoarece acesta poate înrăutăţi situaţia. Iritaţiile sunt diagnosticate cu ajutorul testelor de sânge, de urină sau al biopsiei vulvei. Ca tratament se recomandă:

- aplicarea unei creme calmante;

- baie în bicarbonat de sodiu;

- curăţarea regulată a vulvei cu apă curată;

- purtarea lenjeriei de bumbac;

- utilizarea unor lubrifianţi naturali.

femeie la ginecolog

Hormoni

În perioada postmenstruală, femeile sunt predispuse la mâncărimi din cauza scăderii nivelului de estrogen. Astfel, vulva poate fi uşor infectată cu boli transmisibile pe cale sexuală. Tratamentul constă în:

- consultarea frecventă a medicului ginecolog şi efectuarea de teste în mod periodic (testul Papanicolau este recomandat la fiecare doi ani);

- administrarea unor doze mici de estrogen.

Aşadar, examinarea periodică, diagnosticarea şi tratamentul sunt esențiale pentru sănătatea intimă a femeii. Este recomandat să mergi la medic dacă prezinţi aceste simptome, pentru că situaţia s-ar putea înrăutăţi.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ce se întâmplă când începi să mergi desculț în fiecare zi
Ce se întâmplă când începi să mergi desculț în fiecare zi
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.