Cele mai importante teste si analize ginecologice pe care trebuie sa le faci periodic

Cele mai importante teste si analize ginecologice pe care trebuie sa le faci periodic

Cristina Tarziu

Medicii atrag atentia ca mii de vieti pot fi salvate in fiecare an daca se iau masurile necesare de preventie prin analize ginecologice regulate. Afectiuni grave precum cancerul de san sau cancerul ovarian pot avansa fara simptome evidente, astfel ca diagnosticarea precoce este, in multe cazuri, singura sansa pentru un tratament eficient si invingerea bolii.

Analize si teste ginecologice pe care trebuie sa le faci periodic


Vizitele la ginecolog ar trebui sa inceapa in perioada adolescentei. Mamele sunt incurajate sa-si duca fetele peste varsta de 15 ani la medicul ginecolog, chiar daca acesta nu va efectua o consultatie in sensul standard (decat daca fata acuza anumite simptome), pentru a afla raspunsul la eventualele intrebari legate de dezvoltarea sistemului reproducator, de ciclul menstrual si de modalitatile de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Dupa varsta de 21 de ani sau odata cu inceperea vietii sexuale, se recomanda efectuarea anuala a testului Babes-Papanicolau. Acesta consta in analiza unei probe de celule recoltate de pe colul uterin si este cea mai buna metoda de a descoperi din timp eventualele modificari la nivel celular si unele semne de infectie.
 


De regula, insa, inainte de efectuare oricaror alte teste, orice vizita la ginecolog incepe cu o consultatie fizica, care consta in inspectarea organelor genitale - atat partea lor exterioara, cat si cea interioara. Examinarea nu dureaza de regula mai mult de 5 minute si consta in:

- Examinarea partii externe a organelor genitale (vulva) - se verifica existenta oricaror semne de iritatii, inflamatii sau infectii;
- Introducerea unui specul pentru departarea peretilor vaginali - in felul acesta medicul ginecolog poate verifica cervixul si peretii vaginali;
- Daca se doreste efectuarea unui test Babes-Papanicolau, acum este momentul cand se recolteaza mostra de celule;
- Pentru a testa marimea, forma si pozitia uterului, dar si pentru a verifica daca exista inflamatii la nivelul vaginului, doctorul introduce un deget sau doua in vagin si apasa cu cealalta mana pe zona abdomenului inferior;
- In cazul in care considera ca e nevoie, medicul ginecolog poate introduce un deget si in rect pentru a verifica daca exista anormalitati in spatele uterului, pe peretii vaginali sau la nivelul rectului.

Un alt test care se recomanda a se efectua anual este analiza secretiei vaginale . Aceasta este recomandata in special daca secretia isi schimba aspectul, daca devine urat mirositoare sau daca ai senzatii de mancarime la nivelul vulvei sau al vaginului. Chiar si in lipsa acestor simptome, insa, analiza secretiei vaginale este importanta pentru ca depisteaza din timp eventualele infectii si o gama larga de boli cu transmitere sexuala. Secreta vaginala va fi recoltata chiar inainte de recoltarea pentru Papanicolau.

Colposcopia

In cazul in care medicul observa ceva suspicios in timpul consultatiei fizice sau daca la testul Papanicolau sunt depistate celule anormale, medicul ginecolog poate recomanda efectuarea unei colposcopii. Cu ajutorul unui microscop (ce poarta numele de colposcop) medicul analizeaza zona cervicala, iar daca e cazul, se vor recolta celule pentru biopsie. Desi colposcopia nu este o analiza pe care trebuie sa o faci anual, atunci cand medicul ti-o recomanda este absolut obligatoriu sa ii urmezi sfatul.

Ecografia transvaginala

Ecografia transvaginala se recomanda a fi efectuala anual pentru depistarea precoce a chisturilor ovariene sau a fibroamelor .

Examinarea sanilor

Cel putin o data pe an se recomanda si realizarea unei ecografii mamare (daca ai varsta sub 40 de ani) sau a unei mamografii (pentru femeile cu varsta peste 40 de ani). In cadrul consultului ginecologic, insa, medicul iti poate verifica sanii prin palpare pentru a depista eventualele anomalii de forma sau de volum si prezenta inflamatiilor sau a nodulilor.

Pregatirea pentru consultul ginecologic

Exista cativa pasi si cateva mici reguli pe care e bine sa le urmezi pentru ca totul sa se desfasoare perfect:

- Ai grija sa te programezi la medicul ginecolog intre menstruatii. Lichidul menstrual poate afecta rezultatele testelor de laborator;
- Evita contactul sexual prin penetrare pentru cel putin 24 de ore inainte de vizita la ginecolog. Sexul poate irita sau inflama vaginul si este posibil ca rezultatele testului Papanicolau sa nu mai fie concludente;
- Evita spalaturile vaginale pentru cel putin 24 de ore inainte de vizita la ginecolog.
- Ai grija sa tii minte cand a avut loc ultima menstruatie pentru ca medicul te va intreba cu siguranta asta.

E foarte important sa creezi o relatie de incredere si respect reciproc cu medicul tau ginecolog si sa apelezi cu incredere la el/ea ori de cate ori crezi ca este nevoie si cel putin o data pe an pentru analizele ginecologice obligatorii mentionate mai sus!
Articolul urmator
Semne că ești la o răscruce de drumuri și ce trebuie sa faci
Semne că ești la o răscruce de drumuri și ce trebuie sa faci
Află ce trebuie să faci ca oamenii să te placă și mai mult
Incepe quiz
Află ce trebuie să faci ca oamenii să te placă și mai mult

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.