9 semne că ai o infecție periculoasă a ochiului

9 semne că ai o infecție periculoasă a ochiului

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Infecțiile oculare pot fi uneori foarte periculoase. Conjunctivita, de exemplu, apare frecvent la copii și poate avea cauze virale, bacteriene sau alergice. Deși este foarte contagioasă, conjunctivita rareori afectează vederea, mai ales dacă este tratată repede. Sunt însă și infecții care au simptome mult mai subtile la început, dar care pot provoca diverse complicații severe.

infectie ochi

Cauzele infecțiile oculare

La copii, infecțiile oculare pot apărea din cauza igienei necorespunzătoare, dar și în urma contactului cu apă contaminată, precum apa de la piscină ori de la dușurile comune. O altă cauză frecventă a infecțiilor oculare poate fi purtarea de lentile de contact contaminate. Bacteriile de pe suprafața lentilelor se pot răspândi în interiorul ochiului, lucru favorizat de purtarea exagerată a acestora.

Care sunt persoanele mai susceptibile la infecții oculare

Persoanele cu sistemul imunitar compromis au un risc crescut de infecții oculare, la fel și persoanele fumătoare. De asemenea, indivizii care au răni sau leziuni oculare pot dezvolta mult mai ușor infecții.

Purtătorii de lentile de contact fac mai frecvent astfel de infecții, în special dacă poartă lentilele pe o perioadă lungă. Este contraindicat să dormi cu lentilele de contact și este necesar să asiguri o igienă riguroasă a acestora.

Semnele unei infecții oculare

Principalele semne ale unei infecții la nivelul ochiului sunt:

  • Lăcrimare excesivă sau ochi foarte uscați
  • Secreții oculare, uneori purulente
  • Roșeață și edem
  • Mâncărime
  • Senzație de arsură
  • Durere
  • Sensibilitate la lumină
  • Vedere încețoșată sau redusă
  • Pete întunecate pe cornee

Infecții comune ale ochiului

Conjunctivita

Conjunctiva este membrană subțire și transparentă care acoperă partea interioară a celor două pleoape și porțiunea anterioară a globului ocular. Inflamația sau infectarea conjunctivei provoacă apariția conjunctivitei (numită și ochiul roșu). Conjunctivita poate fi foarte contagioasă, dacă este de natură virală sau bacteriană. Conjunctivitele virale se rezolvă fără tratament, pe când cele bacteriene pot necesita antibiotic. Roșeața și secrețiile sunt principalele simptome ale conjunctivitei. Secreția este transparentă sau albă în cazul conjunctivitei virale și gălbuie, purulentă, însoțită de cruste în cazul conjunctivitei bacteriene.

Blefarita

Blefarita (o infecție a pleoapei) este, în general, de natură bacteriană. Chiar dacă nu afectează vederea, poate prezenta simptome foarte neplăcute: marginile pleoapei se inflamează, apare roșeața, edemul, senzația de mâncărime sau de arsură. Lăcrimarea excesivă, fotosensibilitatea și senzația de corp străin sunt, de asemenea, simptome specifice blefaritei.

Irita

Irita (inflamația irisului) este o iritație ce afectează partea colorată a ochiului, irisul. Este localizată, de obicei, la un singur ochi și nu are o cauză foarte clară. Simptomul principal este reprezentat de durerea oculară, care se agravează din cauza expunerii la lumină. De asemenea, mai pot apărea manifestări precum: înroșirea ochiului, mai ales în jurul irisului, pupilă redusă ca volum sau deformată și vedere neclară.

Keratita

Corneea reprezintă suprafața propriu-zisă a ochiului, lentila transparentă și protectoare așezată deasupra irisului. Keratita (inflamația corneei) se manifestă prin înroșirea ochiului, senzație de arsură și mâncărime, iritație, senzație de corp străin, secreție lacrimală abundentă, vedere neclară.

Endoftalmita 

Structurile profunde ale ochiului, care formează albul ochiului sau sclerotica, se pot inflama, ducând la apariția endoftalmitei, o infecție severă, care poate necesita chiar operație.

Cum se tratează infecțiile oculare

picaturi ochi

Tratamentul depinde de tipul de infecție. În cazul conjunctivitei, nu este cazul să te grăbești cu tratamentul, pentru că este frecvent de natură virală și se vindecă de la sine.

Conjunctivita bacteriană poate necesita administrarea de antibiotice sub formă de picături, unguente oculare sau comprimate orale. De asemenea, doctorul îți poate prescrie picături oculare cu steroizi, pentru a reduce inflamația.

Pe perioada infecției, purtarea lentilelor de contact este contraindicată! Află și cum își afectează rimelul sănătatea ochilor.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Semne că ai lipsă de vitamina A
Semne că ai lipsă de vitamina A
Cât de periculoasă cred barbații că ești?
Incepe quiz
Cât de periculoasă cred barbații că ești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.