Adevarata Stare de Bine
Nu Skin

A ajuns la medic cu dureri musculare. Ce boală fatală ascundea, de fapt, acest simptom!

Marţi, 07.02.2017
de Mihaela Onofrei

Cea mai cunoscută formă de cancer de piele este melanomul. Aproximativ 232.000 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an în toată lumea cu această boală necruțătoare, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Melanomul devine din ce în ce mai întâlnit în special în țările occidentale, unde rata mortalității provocate de cancer este mult mai mare decât în restul lumii.

Principalele cauze care duc la dezvoltarea cancerului de piele sunt expunerea la razele ultraviolete (persoanele cu părul blond sau roșcat fiind mai predispuse), slăbirea sistemului imunitar cauzată de HIV/SIDA, infecțiile sau medicația puternică. Alte cauze ar mai fi expunerea la radiații X, arsenicul, anumite infecții cu transmitere sexuală sau predispoziția moștenită din familie. De asemenea, cancerul de piele are mai multe șanse să apară la pacienții în vârstă.

O femeie din Marea Britanie, în vârstă de 29 de ani, a murit după ce a acuzat de nenumărate ori dureri musculare ce s-au dovedit că ascundeau cancer de piele. În memoria ei și pentru a atrage atenția asupra acestei boli necruțătoare, familia lui Clare a creat fundația ce îi poartă numele - Fundația Clare Daly.

Această fundație vrea să atragă atenția asupra acestei boli și a semnelor pe care corpul nostru ni le transmite, deoarece doctorii nu au fost în stare să depisteze cauza durerilor musculare provocate de această boală. Dacă suntem mai atenți la ce ne indică corpul nostru, putem să depistăm din timp această maladie și o putem trata.

Cum a început totul

Clare a observat o aluniță ciudată pe umărul stâng cu trei ani în urmă și a hotărât să o înlăture, deoarece testele au arătat că era un melanom malign. Fiind într-o fază incipientă, s-a presupus că poate fi tratat cu succes. Așadar, Clare s-a recuperat și a revenit la viața sa normală.

Însă, nu după mult timp, ea a început să sesizeze niște dureri puternice la umărul stâng și a observat că în locul unde a fost alunița era acum o mică umflătură. Așadar, s-a dus din nou la doctori pentru controale, iar aceștia i-au spus că durerea ar putea fi provocată de o întindere musculară. Până la sfârșitul lunii, Clare a fost diagnosticată din nou cu melanom malign, care, între timp, se răspândise în plămâni și îi afectase și ganglionii limfatici.

În cazul lui Clare, cancerul a fost foarte silențios. Familia lui Clare vrea să răspândească acest mesaj, pentru ca toată lumea să afle că înlăturarea melanomului nu este suficientă nici măcar în fazele incipiente ale bolii și că acesta poate să se dezvolte în continuare în corpul nostru, fără să ne dăm seama, fără simptome.

Ce trebuie să facem pentru a evita soarta lui Clare

Pentru a evita această boală necruțătoare, trebuie să evităm expunerea îndelungată la soare și să folosim creme cu factor de protecție ridicat. De asemenea, dacă observi o aluniță sau o umflătură apărută din senin pe piele, urmărește dacă i se schimbă forma, structura sau culoarea. Dacă observi vreo schimbare, atunci trebuie să consulți un doctor.

Deoarece în cazul lui Clare boala i-a provocat și dureri, trebuie să fii atentă și la acest semn. Dacă ai dureri în zonele în care ai alunițe, atunci anunță doctorul. Chiar dacă acesta îți spune că nu există nicio legătură între melanom și dureri, trebuie să insiști, deoarece acest lucru îți poate salva viața. Trebuie să îți asculți corpul cu atenție, deoarece acesta îți spune atunci când ceva nu este în regulă.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!