Ce este tumoarea de cavum și cum se manifestă

Ce este tumoarea de cavum și cum se manifestă

Redactor Alexa Galgau

Cavumul este cunoscut mai degrabă sub numele de „rinofaringe” și este situat în spatele foselor nazale, la baza craniului, deasupra orofaringelui. Tumorile de cavum sunt foarte rare și reprezintă o formă de cancer mai degrabă întâlnită în Asia sau Africa. Cancerul de rinofaringe începe în partea de sus a gâtului și la început are o simptomatologie nespecifică, ceea ce îl face destul de greu de detectat.

Citește mai multe despre tumoarea de cavum și află cum se manifestă!

profil de femeie

Cauze și simptome ale tumorilor de cavum

Oamenii de știință nu sunt siguri care este cauza exactă a tumorilor de cavum, însă acest tip de cancer a fost asociat adesea cu prezența virusului Epsteinn-Barr în organism. Deși acesta cauzează o infecție foarte comună printre oameni, nu toată lumea care are acest virus va face cancer de rinofaringe, pentru că sistemul imunitar îl distruge în timp util.

Uneori însă, materialul genetic al acestui virus se amestecă cu genele din celulele rinofaringelui, iar acest fenomen face ca celulele să crească și să se înmulțească anormal, ducând în cele din urmă la apariția tumorilor de cavum. Trebuie menționat însă că se întâmplă foarte rar acest lucru.

Riscul de a face cancer de rinofaringe crește dacă ai o dietă bogată în cărnuri tratate cu sare, însă există si alți factori de risc, precum:

  • fumatul, acesta fiind de fapt factorul de risc major pentru toate tipurile de cancer la creier și gât. Fumatul pasiv este și el la fel de periculos.
  • consumul de alcool, mai ales atunci când este combinat cu fumatul;
  • expunerea la un mediu foarte poluat;
  • consumul de marijuana - cei care fumează această plantă sunt expuși la multe tipuri de cancer de gât.

Așadar, după cum vezi, toți factorii de risc, în afară de etnie și de expunerea la virusul Epsteinn-Barr, sunt reprezentați de obiceiuri care irită cavumul și gâtul în general. Asta înseamnă că poți să scazi substanțial riscul de a face un astfel de cancer prin simpla evitare a unor astfel de obiceiuri.

Există două probleme majore atunci când vine vorba despre depistarea tumorilor de cavum: zona este greu accesibilă, nu poate fi vizionată cu ușurință și simptomatologia nu este una specifică, cel puțin la început, când boala poate fi tratată cu succes.

Simptomele care pot fi asociate cu tumorile de cavum sunt:

  • vedere dublă sau încețoșată;
  • dificultate de a vorbi sau voce răgușită;
  • infecții recurente ale urechii;
  • durere facială sau amorțeală la nivelul feței;
  • dureri de cap;
  • pierderea auzului, țiuit în ureche sau senzația că urechea este plină;
  • o umflătură la nivelul gâtului sau nasului;
  • nas înfundat;
  • durere în gât.

Tumorile de cavum: diagnostic și tratament

Atunci când ai simptome nespecifice, precum cele menționate de mai sus, este important să mergi la un consult ORL pentru a lămuri situația. Există foarte multe boli care pot da simptomele respective, așa că diagnosticarea trebuie făcută neapărat de un medic.

Cei mai mulți pacienți cu tumoare de cavum au o umflătură în zona gâtului, iar medicii vor verifica dacă aceasta există. Din păcate, dacă este prezentă, este un semn că tumoarea a evoluat și cancerul se răspândește deja la ganglionii limfatici.

control ORL

O altă investigație care se face pentru a detecta tumoarea de cavum este rinofaringoscopia - medicul introduce niște mici oglinzi și lumini în cavum, pentru a putea examina cât mai bine zona respectivă. Dacă descoperă ceva anormal, este recomandată o biopsie.

Alte investigații care se pot face pentru a detecta cancerul de rinofaringe sunt: RMN-ul, ecografia de gât, testele de sânge, testul pentru virusul Epsteinn-Barr, scanarea CT.

Tratamentul pentru cancerul de rinofaringe este la fel ca acela al oricărui tip de cancer. Poate fi vorba despre terapie prin radiații, chimioterapie, chirurgie, medicamente biologice sau o combinație a acestor tipuri de tratamente.

Pentru a scădea riscul de a face o tumoare de cavum, trebuie să renunți la fumat și să bei alcool cu moderație. Dacă știi că ai avut cazuri de cancer rinofaringian în familie, mergi la un control imediat ce prezinți simptome oricât de mici care implică gâtul, nasul sau auzul.

Citește și despre simptomele pe care le au oamenii cu tumoare pe creier.

Articolul urmator
Legătura mai puțin cunoscută dintre depresie și insomnie
Legătura mai puțin cunoscută dintre depresie și insomnie
Cum este inima ta?
Incepe quiz
Cum este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.