Durerea de calcaie - cauze, diagnostic, tratament

Durerea de calcaie - cauze, diagnostic, tratament

Viorica Ghinea, redactor

Durerea de calcaie poate fi atat un simptom al unei afectiuni, cat si rezultatul unei suprasolicitari locale. Durerea poate fi progresiva sau poate sa debuteze brusc. De obicei se simte la un singur calcai, dar poti sa ai o senzatie de presiune la ambele picioare. Ea se poate declansa in urma unei activitati intense sau te poti trezi dimineata cu neplaceri care sa se diminueze pe parcursul zilei.

Cauzele care pot sa declanseze o durere de calcaie

Durerea de calcaie poate avea mai multe cauze diferite la baza. De la activitati solicitante (pantofi incomozi folositi o perioada lunga de timp, statul prea mult in picioare, efort fizic depus de o persoana sedentara) pana la anumite afectiuni cronice.

- suprasolicitarea tendonului lui Ahile poate sa duca la inflamatie si sa simti durere in calcaie (tendinita ahileana);
- ruptura tendonului lui Ahile;
- tumoare osoasa;
- fibromialgie;
- fractura de calcaneu;
- guta;
- pinteni calcaneeni;
- osteomielita;
- neuropatie periferica;
- fasciita plantara;
- artrita reumatoida;
- sindromul de tunel tarsal;
- bursita;
- nerv presat;
- obezitate.

cauze durere de calcaie

Prevenirea durerilor de calcaie

Avand in vedere ca o durere de calcaie poate fi provocata de multi factori, este necesar sa cunosti cauza exacta, apoi sa incerci anumite solutii de prevenire sau de diminuare a durerii.

- evita activitatile intense (saritul, alergatul, mersul apasat pe calcai sau plimbarile lungi);
- aplica gheata pe calcai timp de 15-20 de minute de 3 ori pe zi, pentru a reduce inflamatia si pentru a diminua durerea;
- daca ai probleme cu greutatea, scapa de kilogramele in plus;
- poarta incaltaminte comoda;
- achizitioneaza pernute pentru protectia calcaiului;
- efectueaza exercitii simple de stretching.

Simptome

In functie de factorul declansator, poti sa te confrunti cu mai multe simptome: deformare osoasa, inflamatie, infectie, amorteala, intepaturi, senzatie de arsura, schimbarea culorii pielii, durere progresiva. Daca aceste simptome dureaza cateva saptamani sau durerea este insuportabila, consulta un specialist pentru a stabili un diagnostic si un tratament adecvat. Pentru afectiunile descoperite si tratate in stadiu incipient sunt sanse mai mari de vindecare. 

  

Cum se stabileste diagnosticul?

Medicul specialist face o serie de investigatii pentru a determina cauza care provoaca durerea de calcaie, iar acestea au caracter progresiv, cu scopul de a reduce din posibilele afectiuni. Pentru inceput, se realizeaza un examen fizic, in urma caruia se stabileste exact locul dureros, apoi pot sa urmeze diferite metode de in vestigatie, cum ar fi radiografia, examenul RMN, analizele de sange, in functie de calea indicata de simptome.

Tratament pentru durerea de calcaie

Dupa ce se stabileste diagnosticul, medicul iti va recomanda sa-ti menajezi zona afectata o perioada si sa faci exercitii fizice pentru gamba si talpa (gimastica medicala). De asemenea, iti poate prescrie medicamente antiimflamatoare si analgezice. Recuperarea medicala presupune si alte proceduri (in functie de afectiune): terapie cu unde de soc, dispozitive ortopedice, infiltratie locala cu cortizon, iar daca aceste tratamente nu dau rezultate, se apeleaza la chirurgie.

  

Desi durerea de calcaie poate parea banala, nu trebuie tratata cu neglijenta, deoarece poate fi simptomul unei afectiuni care sa evolueze incet, dar sigur. Asadar, daca te confrunti deseori cu aceasta problema, mergi la un consult de specialitate pentru a stabili un diagnostic.

Sursa: livestrong.com, mayoclinic.com

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (226)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    irina (anonim)
    28 septembrie 2013 16:04

    de ce ma dor calcaile

    sfinx (anonim)
    26 septembrie 2013 12:12

    Ce fel de specialist trebuie sa te vada ?