Cancerul pulmonar - simptome, diagnostic, tratament

Bulgaru Cristina

Un moft in aparenta nevinovat -fumatul- ne poate aduce boli grave. Cel mai grav efect al acestei placeri este cancerul pulmonar, asfel din 10 bolnavi de cancer 9 sunt fumatori. Decizia iti apartine, informeaza-te!

Cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar este definit ca fiind o reproducere necontrolata a unor celule anormale in interiorul plamanului. Celulele canceroase se vor grupa si vor forma o tumora pulmonara. Daca celulele canceroase se separa si trec in circulatia sanguina si limfatica, acestea pot ajunge si in alte zone ale organismului formand metastazele.

Aceasta forma de cancer este o forma destul de agresiva, cu o evolutie rapida. Cancerul pulmonar este cea mai frecventa neoplazie din lume, cu incidenta maxima la barbati. La femei, cancerul pulmonar este al doilea cel mai frecvent cancer dupa cel mamar.

Cauzele cancerului pulmonar

Cauza principala ramane inca necunoscuta. S-au evidentiat insa o serie de factori favorizanti:

- Fumatul: rolul sau extrem de nociv a fost demonstrat, fara nici un dubiu, de catre studiile epidemiologice, care au aratat ca incidenta cancerului pulmonar este de 40 de ori mai mare la fumatori decat la nefumatori. Cel mai nociv s-a dovedit a fi fumul de tigara, care contine numeroase substante carcinogene si procarcinogene, iar cel mai putin nociv - fumul de pipa.

Nefumatorii insa nu sunt protejati, pentru ca daca sunt expusi la fumatul pasiv prezinta si ei risc de a dezvolta aceasta maladie necrutatoare. Renuntarea la fumat aduce cu sine scaderea riscului de imbolnavire, ajungandu-se la 1.5% dupa 10-15 ani de abstinenta.

- Profesia: prezinta un risc mai mare de imbolnavire persoanele care datorita ocupatiei profesionale vin in contact cu cromati, azbest, gudron (folosit mai ales la alcatuirea pavajului), particule din minereurile radioactive. Asocierea fumatului cu expunerea la azbest creste riscul de dezvoltare a bolii de 50-100 de ori. Si expunerea la radiatii ionizante, este un alt factor favorizant.

- Sexul si rasa: Afectiunea este de 6-8 ori mai frecventa la barbati decat la femei, barbatii cei mai afectati sunt cei cu varsta de peste 40 de ani, vechi fumatori. Dar se constata si o crestere rapida a incidentei la femei, datorita faptului ca fumatul a devenit mai frecvent in randul femeilor tinere.

Rasa neagra are cea mai mare incidenta a cancerului pulmonar, din cauza conditiilor socio-economice si a fumatului.

- Poluarea atmosferica cu diferite pulberi si gaze face ca numarul imbolnavirilor de cancer pulmonar sa fie mult mai mare in tarile industrializate.

- Susceptibilitate genetica: studiile au aratat agregarea familiala a bolii, fiind identificate o serie de gene ce cresc susceptibilitatea la cancer pulmonar.

- Dieta: riscul de a dezvolta neoplasmul pulmonar este mai mare la indivizii cu o dieta saraca in betacaroten si vitamina A. Un efect protector impotriva cancerului au vitaminele C si E, dar si seleniul.

Tipurile de cancer pulmonar

Exista mai multe tipuri de cancer pulmonar:

1. Cancer pulmonar cu celule mici (CPCM), intalnit in aproximativ 20% din cazuri. Aceste tipuri de celule se inmultesc si cresc foarte repede.
2. Cancer pulmonar cu celule non-mici (CPCNM) - este cel mai frecvent tip de cancer pulmonar. Acesta la randul lui este de mai multe tipuri:
-Carcinomul cu celule mici este unul dintre cele mai comune tipuri de cancer pulmonar si este intalnit in 35% din cazuri
-Adenocarcinomul se intalneste la 20-30% din pacienti
-Carcinomul cu celule mari nediferentiate se intalneste in doar 10% din cazuri.

Simptome ce tin de cancerul la plamani

5 % dintre pacientii cu cancer pulmonar sunt asimptomatici in momentul diagnosticarii.

Pacientii simptomatici pot prezenta urmatoarele simptome:

- tumora pulmonara propriu-zisa;
- afectarea altor structuri intratoracice;
- metastaze la distanta;
- sindroame paraneoplazice

Manifestarile legate de tumora propriu-zisa pot fi:

- tusea: cu un caracter rebel, iritativ, este uscata. Adesea este insa vorba de o tuse aparent banala la un vechi fumator, care s-a accentuat in ultimul timp.
- durerea toracica: poate avea un sediu si o intensitate variabila, insa intotdeauna este persistenta si rebela la tratamentul simptomatic
- hemoptizia (expectoratia cu sange): este simptomul cel mai alarmant pentru pacient. Este de obicei in cantitate mica sau medie si apare cand se dezvolta leziuni ulcerative ale mucoasei bronsice.
- dispneea
(jena respiratorie): este un simptom ce apare tardiv si care de obicei semnifica obstructia sau compresiunea unei bronhii mari. Se poate insoti de wheezing (suieratura respiratorie) care nu dispare dupa tuse.


Manifestarile legate de afectarea altor structuri intratoracice sunt:

- pareza de nerv recurent: se manifesta prin voce bitonala sau disfonie(raguseala)
- compresia esofagiana: se manifesta prin disfagie (dificultate la inghitire)
- invazia pericardica: se poate manifesta prin tamponada cardiaca
- reactie pleurala: se manifesta adesea prin dispnee

Atunci cand apar metastazele pot sa apara urmatoarele simptome functie de localizare:

- la nivel cerebral: apar convulsii generalizate, tulburari comportamentale, hemipareze
- la nivelul maduvei spinarii: parapareze, paraplegii, pareza intestinala
- la nivel hepatic, ganglionar, suprarenal: apar frecvent metastaze la acest nivel, dar de cele mai multe ori raman asimptomatice.

Uneori singura manifestare a bolii poate fi un simptom al unui sindrom paraneoplazic. Aceste sindroame reprezinta tulburari sistemice extrapulmonare, generate de substantele active biologic produse de celulele tumorale.


Diagnosticul de cancer la plamani

Investigatiile necesare pentru stabilirea diagnosticului sunt:

- radiografia toracica: este una din primele investigatii care se efectueaza, este utila in stabilirea diagnosticului dar si in evidentierea eventualelor complicatii
- tomografia computerizata: este esentiala pentru aprecierea extensiei tumorale in structurile invecinate
- rezonanta magnetica nucleara: depisteaza eventualele invazii ale maduvei spinarii, structurilor mediastinale
- bronhoscopia: este un examen esential care permite prelevarea fragmentelor de biopsie si aspirarea secretiilor pentru a fi examinate citologic.
- bronhografia lipoidala: evidentiaza stenozele bronsice
- biopsia percutana transtoracica: este folosita pentru tumorile localizate in periferia parenchimului pulmonar si stabilirea tipului celular (important pentru instituirea tratamentului)
- examenul sputei
: poate decela celule neoplazice
- examenul lichidului pleural: se utilizeaza in cazul prezentei pleureziei
- scintigrafia osoasa:poate detecta prezenta unor metastaze osoase
- teste de sange
: hemoleucograma, creatinina, calciu, etc

Modele de tratament in cancerul la plamani

Tratamentul este aplicat doar dupa stabilirea cu certitudine a diagnosticului. Metodele de tratament disponibile sunt reprezente de :

Tratamentul chirurgical: ofera cea mai buna sansa de vindecare, practicandu-se lobectomii (indepartarea chirurgicala a unui lob pulmonar), segmentectomii (rezectie a unui segment al lobului pulmonar) sau chiar excizia limitata a tumorii. Inainte de interventia chirurgicala trebuie sa se stabileasca: tipul tumorii, daca bolnavul tolereaza operatia si daca tumora poate fi rezecata in totalitate.

Radioterapia: se utilizeaza cu intentie curativa la pacientii inoperabili din cauza bolii avansate, a bolilor concomitente sau a refuzului pacientului de a se opera. Se poate utiliza ca terapie adjuvanta la tratamentul chirurgical, de obicei post-operator.

Radioterapia este folosita si in scop paliativ mai ales pentru tratamentul complicatiilor intratoracice, ca: atelectazia , tusea refractara, pneumonia postobstructiva, dar si pentru tratarea unor metastaze la distanta cerebrale sau osoase. Apar insa si o serie de reactii adverse printre care se numara esofagita sau pneumonia de iradiere.

Chimioterapia: 
este o alta metoda de tratament, timp de minumum 6 luni. Insa in cazul carcinoamelor fara celule mici nu imbunatateste supravetuirea, iar toxicitatea este mare.

Bronhoscopia interventionala: 
este o optiune terapeutica pentru pacientii inoperabili. In acest scop se utilizeaza terapia bronhoscopica cu laser sau iradierea endobronsica care pot diminua simptomele de obstructie traheo-bronsica. Exista studii care au demonstrat o crestere a supravetuirii la pacientii tratati combinat cu chimioterapie si iradiere.

Sansele de supravietuire in cancerul pulmonar

Supravetuirea medie dupa tratament este de 14-16 luni in formele limitate si de 6-8 luni in formele extinse.
Supravetuirea medie fara tratament este de 3 luni pentru formele limitate si sub 2 luni pentru cele extinse.
In general prognosticul pacientilor cu cancer pulmonar este rezervat, supravetuirea la 5 ani pentru toate formele histopatologice este de 13%.

Oricat de mult a evoluat medicina in materie de diagnostic si tratament, cancerul la plamani poate fi invins numai si numai de vointa pacientului, asadar cantariti-va bine deciziile inainte de a face o alegere pro sau contra fumatului.


Bibliografie:

Boli interne- Prof. Dr. Dan Georgescu
Curs de semiologie medicala-Carol Stanciu

Articolul urmator Melanomul ocular: cauze, simptome și tratament

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.2 (158)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
  Oana36 (anonim)
  23 decembrie 2013 22:10

  Buna ziua, tatal meu a fost diagnosticat cu adenocarcinom G2 si trebuie sa urmeze 4 sedinte de chimioterapie inainte de efectuarea operatiei. Tumora este localizata pe plamanul stang si are dimensiuni mari: 10 cm / 7cm / 8cm. Ceea ce ma surprinde este ca dvs. sustineti ca chimioterapia nu este indicata in acest diagnostic intrucat nu imbunatateste supravietuirea si toxicitatea este mare.

  valentin (anonim)
  25 aprilie 2013 19:07

  De azi nu mai fumez!

  Dumitru (anonim)
  22 septembrie 2012 12:12

  sa te ajute Dumnezeu!

  GXG (anonim)
  24 august 2012 21:09

  Sa ne fereasca Dumnezeu

  Ana (anonim)
  16 octombrie 2011 17:05

  Eu am cancer pulmonar. Medicii mi-au dat in medie 2 luni de trait dar vointa si increderea in Dumnezeu ma fac sa merg inainte !