Atelectazia - simptome, diagnostic si tratament

Atelectazia - simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

Termenul de atelectazie se refera la colapsul, prabusirea, unei parti din plaman care, conform literaturii de specialitate, determina lipsa gazului din alveolele pulmonare. Aceasta afectiune poate include un segment sau chiar intregul plaman si este aproape intotdeauna un fenomen secundar altei boli sau conditii patologice preexistente.

Se considera ca atelectazia nu este influentata de sex sau de rasa, insa cu toate acestea, poate sa apara mai frecvent la copiii mai mici decat la copiii mai mari si adolescenti. Cel mai adesea, aceasta boala este cauzata de un blocaj al bronhiilor sau al bronhiolelor prin care trece aerul sau de presiunea existenta pe partea exterioara a plamanilor.

Cauzele atelectaziei

Factorii de risc pentru dezvoltarea atelectaziei pulmonare includ:

- anestezia;
- obiecte straine introduse in caile respiratorii;
- boli pulmonare;
- mucus in caile respiratorii;
- presiune asupra plamanilor cauzata de acumularea de lichid intre coaste si plamani;
- repaus la pat prelungit cu doar cateva modificari de pozitie;
- tumorile care implica caile respiratorii.

In atelectazia fetala, plamanii nu reusesc sa se extinda in mod normal la nastere. Aceasta boala poate fi datorata unei varietati de cauze inclusiv prematuritate, stimul nervos scazut la respiratie, hipoxie fetala, precum si obstructia bronhiilor de catre un dop de mucus.

La persoanele mai in varsta, atelectazia este rezultatul obstructiei cailor respiratorii sau esecul in a respira adanc. Aceasta apare cel mai frecvent ca o complicatie in perioada postoperatorie, atunci cand respiratia profunda si de stimulare, spirometria, sunt adesea folosite. 

Simptome in atelectazie

Atelectaziile pot aparea spontan dupa procedurile interventionale toracice sau abdominale superioare. Cele mai multe simptome si semne sunt determinate de rapiditatea cu care apare ocluzia bronsica, dimensiunea plamanului afectat si de prezenta sau absenta infectiilor complicante. Ocluzia bronsica rapida a unei zone pulmonare mari determina durere in lobul afectat, dispnee (respiratia se face cu dificultate) si cianoza (coloratia albastruie a tegumentelor si mucoaselor). Alte simptome care pot sa apara in atelectazie sunt:

- hipotensiune arteriala;
- tahicardie;
- febra;
- stare de soc

In forma cronica, pacientul poate sa nu aiba simptome ale bolii in curs de dezvoltare, altele decat cele de dispnee si slabiciune.

atelectazia

Diagnosticul atelectaziei

Atelectaziile de dimensiuni semnificative determina hipoxemie (scaderea concentratiei de oxigen) care poate fi evidentiata prin masurarea gazelor sangelui arterial. Alaturi de hipoxemie aceasta evaluare arata si scaderea presiunii dioxidului de carbon prin cresterea ventilatiei.

Radiografiile toracelui sau scanarile CT arata semne directe sau indirecte de colaps al parenchimului pulmonar. Semnele directe cuprind absenta scizurilor pulmonare si opacifierea lobului colabat. Semnele indirecte includ dezlocuirea hilului, retractia mediastinala de partea colapsului, pierderea volumului hemitoracelui ipsilateral.

Bronhoscopia flexibila poate fi de ajutor atat in diagnosticul atelectaziei cat si in metodele terapeutice. Aceasta tehnica ajuta la evaluarea cauzei obstructiei bronsice si la eliminarea dopurilor de mucus.

Tratamentul atelectaziei

Scopul tratamentului in atelectazie este de a reduce colapsul. In cazul in care fluidul compreseaza plamanul, acesta trebuie sa fie scos pentru a permite plamanului sa se extinda.

Iata cateva dintre tratamentele care pot fi aplicate in atelectazie:

- percutie pe piept pentru a aduna mucusul;
- efectuarea exercitiilor de respiratie profunda;
- spirometrie de stimulare;
- indepartarea oricarui obstacol respirator prin bronhoscopie sau alta procedura;
- drenajul postural pentru a permite mucusului sa se scurga mai usor;
- tratarea tumorii sau a altei afectiuni de baza care a dus la aparitia bolii;
- asezarea pacientului pe partea sanatoasa;
- tratamente respiratorii cu aerosoli pentru a deschide caile respiratorii.

Articolul urmator
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Hipopion: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.6 (20)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.