Preventia si tratamentul infectiilor urinare

Preventia si tratamentul infectiilor urinare

Masha Florea

Infectiile urinare sunt afectiuni frecvent intalnite la femei, de obicei usoare, dar netratate acestea au potential sever. Afla cum poti recunoaste o infectie urinara si invata cum sa o tratezi, sa o previi sau, cand este necesar, sa faci o vizita medicului tau.

De ce apar infectiile urinare?


In mare majoritate, infectiile urinare sunt determinate de bacteria E. Coli, aceasta aflandu-se la nivel intestinal si fiind eliminata prin scaun. Aproximativ 40% dintre femei sufera cel putin un episod de infectie urinara in intreaga viata, comparativ cu 12% dintre barbati, diferenta mare avand ca si cauza particularitatile anatomice ale uretrei la femeie (mai scurta, cu un traiect liniar), dar si apropierea de orificiul vaginal.

Alte cauze care determina aparitia frecventa a acestor infectii sunt igiena precara, activitatea sexuala si lipsa toaletei zonei intime inainte si dupa sex, schimbarea mai multor parteneri sexuali daca ne referim la infectiile urinare determinate de bacteriile ce se transmit pe cale sexuala, sarcina, stagnarea urinii in vezica urinara.

Cum recunosti o infectie urinara?


Infectiile urinare joase, desi neplacute, sunt usor de diagnosticat: urinari dese, dureroase, senzatie de arsura in timpul mictiunii, urina tulbure si urat mirositoare, dureri abdominale joase. In general nu sunt insotite de febra - aceasta reprezinta un semnal de alarma pentru ca infectia s-a propagat catre rinichi.

urina, urocultura, sumar urina

Cum te tratezi?


Cel mai corect, o infectie urinara este tratata cu antibiotice, timp de aproximativ 10 zile. Antibioticul trebuie prescris de medic in conformitate cu rezultatele examenelor probei de urina (urocultura). Daca iei tratament antibiotic este important sa stii ca simptomele vor trece din primele zile, dar pentru a nu risca sa reapara infectia, tratamentul trebuie urmat pana la final.

antibiotice

Ce remedii te pot ajuta?

Bea un pahar cu apa in care ai amestecat o lingurita de bicarbonat de sodiu. Acesta va neutraliza aciditatea urinii, transformand-o intr-un mediu nefavorabil dezvoltarii bacteriilor si va grabi vindecarea.


Afinele si merisoarele au proprietati antimicrobiene. Consuma zilnic o mana de fructe, simple sau alaturi de cerealele de dimineata. Pentru un efect mai rapid, poti bea 2-4 pahare de suc de merisoare pe toata durata bolii.

Bea multa apa pentru a creste fluxul urinar. Cu cat consumi mai multe lichide, cu atat urina stagneaza mai putin la nivelul vezicii iar bacteriile au mai putin timp sa colonizeze. Ideal este sa bei un pahar de apa pe ora in aceasta perioada.

Evita sa bei lichide ce contin cofeina sau alcool, deoarece aceste substante iti vor irita si mai tare tractul urinar si iti vor agrava simptomatologia.
 afine merisoare

In cele din urma este mai bine sa previi decat sa tratezi, asadar ai grija intotdeauna sa consumi lichide in cantitati adecvate, nu intarzia mersul la toaleta atunci cand ai senzatie de urinare, incearca sa ai intotdeauna o igiena intima completa, foloseste lenjerie de bumbac in locul materialelor artificiale care mentin umezeala si favorizeaza dezvoltarea bacteriilor.

Bineinteles, daca simptomele dureaza mai mult de doua zile, sau daca stii ca te confrunti cu infectii urinare recurente, este indicat sa mergi la medic pentru a primi tratament antibiotic. De asemenea, daca simptomelor li se adauga greata, febra, frison sau dureri de rinichi, este foarte important sa mergi la medic pentru a exclude sau trata o infectie a rinichiului, care este mult mai grava.
Articolul urmator
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Hipopion: cauze, simptome și tratament

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.0 (47)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Alyra (anonim)
    24 februarie 2013 15:03

    Un remediu foarte eficient (testat!) este urinarea obligatorie (chiar si doar cateva picaturi) dupa actul sexual. Astfel sunt eliminati microbii care sunt in tractul urinar.