Problema de sănătate care duce la căderea părului

Problema de sănătate care duce la căderea părului

Redactor Andreea Baluteanu

Un păr superb, bogat și plin de viață și volum e cu siguranță una dintre cele mai intense dorințe ale femeilor de pretutindeni. Ne dorim să strălucim cu o podoabă capilară demnă de o zeiță, iar fiecare mic inconvenient care ne afectează în acest sens ne scoate peri albi (și la propriu, și la figurat).

Cu toate acestea, căderea părului nu reprezintă doar un inconvenient de natură estetică, așa cum poate părea. În spatele său pot sta o serie de afecțiuni, iar cea despre care îți vorbim azi se numără printre cele mai neobișnuite, ceea ce o poate face extrem de greu de detectat. Află despre ce e vorba din rândurile de mai jos!

Anemia feriprivă, boala care îți afectează podoaba capilară

Deși pierderea podoabei capilare ne deranjează inițial din punct de vedere estetic, trebuie să știi că rațiunile medicale care stau în spatele acestui fenomen ar trebui să te îngrijoreze în primul rând. Iar specialiștii consideră că anemia feriprivă (anemia cauzată de carențe de fier) este una dintre bolile ale căror semne includ pierderea masivă a părului. E vorba, e adevărat, despre un semnal mai puțin cunoscut, ceea ce face ca mulți doctori să nu lege cele două fenomene unul de altul.

femeie cu ochelari

Anemia reprezintă denumirea oferită cumulului de afecțiuni legate de condiția celulelor roșii din sânge. Ea poate fi provocată atât de prezența unui număr mai mic de celule roșii decât în mod normal, dar și de nivelurile scăzute ale hemoglobinei (proteina ce face parte din structura celulelor roșii).

Cea mai răspândită formă de anemie este reprezentată de anemia feriprivă, respectiv cea cauzată de o carență de fier. Iar acest fenomen te interesează în mod special, dat fiind faptul că este comun mai ales femeilor, din cauza pierderilor de sânge din timpul menstruației. De asemenea, anemia cauzată de lipsa de fier poate fi prezentă și în timpul sarcinii.

În ceea ce privește simptomele acestei afecțiuni, cele mai evidente sunt reprezentate de oboseală și de lipsa de energie. Descoperă mai jos și alte semnale care ar trebui să te îngrijoreze:

  • dificultatea de a respira;
  • palpitații;
  • paloare;
  • dureri de cap;
  • mâncărimi ale pielii;
  • iritații sau inflamații pe limbă;
  • dificultate de a înghiți;
  • ulcere bucale;
  • sindromul picioarelor neliniștite;
  • percepția eronată de zumzete sau sâsâituri;
  • denaturarea formei unghiilor;
  • dorința de a consuma gheață, hârtie sau alte obiecte bizare, nonalimentare.

Cum afli dacă ai anemie? Un simplu test de sânge îți poate indica acest fapt. Tratamentul va depinde mult de cauzele care stau la baza anemiei tale, fie că este vorba despre pierderile de sânge de la menstruație sau despre afecțiuni precum ulcerul, de exemplu.

Ce alte boli pot cauza pierderea părului

Nu doar anemia cauzată de carența de fier stă la baza împuținării podoabei tale capilare. Periile pline de păr, covoarele doldora de fire căzute și scurgerea de la duș înfundată pot avea la origine și unul dintre următoarele fenomene:

  • ereditatea;
  • schimbări hormonale din corp (provocate de sarcină, probleme cu tiroida, nașterea sau menopauza);
  • unele medicamente sau suplimente (utilizate în tratamentul cancerului, al artritei, depresiei, problemelor cardiace, gutei sau tensiunii ridicate);
  • terapia prin radiații în regiunea capului;
  • stresul;
  • anumite tunsori, coafuri sau tratamente pentru păr.

Cum previi carența de fier

Este extrem de important să faci tot posibilul pentru a preveni anemia, deoarece, deși nu este o afecțiune gravă, ea poate ajunge să aibă efecte periculoase asupra organismului tău. Absența fierului poate lăsa organismul fără pavăză în fața bolilor și a infecțiilor, blocând funcționarea sistemului imunitar.

De asemenea, lipsa de fier poate crește riscul de a te confrunta cu afecțiuni ale inimii sau ale plămânilor.

Iar carența acestui mineral este periculoasă mai ales pentru femeile însărcinate, putând cauza complicații la naștere.

Descoperă mai jos metodele prin care poți preveni lipsa de fier!

femeie in bucatarie

Consumă alimente bogate în acest mineral. Carnea este cea mai potrivită alegere! Optează pentru vită, porc, organe (ficat, rinichi), pui și pește. Și sursele vegetale sunt bogate în fier, problema fiind însă legată de absorbția acestuia, care e mai dificilă decât în cazul mineralelor regăsite în carne. Dacă ești vegetariană, asigură-te că incluzi în regimul tău foarte multe legume cu frunze verzi, așa cum sunt salata, kale, spanacul, dar și cerealele fortificate cu fier.

Stimulează absorbția de fier din organism. La fel de important este să accelerezi prin toate procedeele absorbția acestui mineral. Cele mai bune metode sunt să asociezi mâncărurile cu fier cu alimente ce conțin vitamina C (de exemplu, sucul de portocale) și să combini sursele vegetale cu cele animale. De asemenea, ține cont de faptul că prepararea termică a alimentelor bogate în fier poate facilita absorbția mineralului.

Evită alimentele care afectează absorbția fierului. Specialiștii estimează că vinul, cafeaua, ceaiul sau cerealele pot interfera în mod negativ cu sursele de fier, astfel că organismul tău nu le va mai digera așa cum trebuie.

Ia suplimente ce conțin fier. Starea ta de sănătate se va îmbunătăți semnificativ grație suplimentelor cu fier. Pe cale de consecință, și podoaba ta capilară va deveni mai deasă și mai strălucitoare.

Recomandarea noastră este Feroglobin lichid! Suplimentul conține fier, dar și zinc și întregul complex de vitamine B, ceea ce contribuie la formarea hemoglobinei și a celulelor roșii din sânge. Extractele de malț alpin elvețian, miere și fructe vor desăvârși compoziția sa, iar gustul plăcut, de portocală și miere, va transforma suplimentul în preferatul copiilor. Feroglobin reduce riscul de anemie și furnizează energie din plin. Produsul este disponibil pe magazinvavianpharma.ro!

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.