10 semne că ești prea politicos. Atenție, îți poate afecta viața

10 semne că ești prea politicos. Atenție, îți poate afecta viața

Ramona Jurubita

De mici suntem educați să arătăm respect față de oamenii care ne înconjoară și părinții chiar ne ceartă dacă avem un moment de rebeliune în care ne comportăm urât cu cineva în public.

Este normal ca un copil să fie crescut în acest mod, dar unii oameni cad în extrema cealaltă și nu îi învață pe cei mici că uneori este bine să spună și „nu” sau să nu permită oricui să le încalce anumite limite și drepturi. Din acest motiv, în societatea noastră există adulți mult prea politicoși, care sunt luați peste picior de cei din jur tocmai pentru că tolerează mult prea multe.

Bărbat politicos care își invită colega de muncă în birou și o lasă pe ea să intre prima

Iată principalele 10 semne care arată că și tu ești prea politicos:

  1. Îți este teamă să folosești semnul exclamării atunci când trimiți un mesaj
    Scrii întotdeauna fără semne de punctuație ca să nu pari prea autoritar/autoritară într-o conversație? Această greșeală te poate costa scump, fiindcă interlocutorul te va considera o persoană slabă, care nu are un cuvânt de spus. E nevoie de fermitate și de curaj într-o discuție, indiferent cât de dure ar fi cuvintele exprimate. O comunicare eficientă te poate scuti de multe situații neplăcute, așa că nu încerca să mai protejezi pe cineva, punându-te pe tine într-o lumină proastă.
  2. Spui că ești mulțumit/mulțumită de serviciile prestate de cineva, ca să nu jignești acea persoană
    Ai acceptat și tu să pleci de la salon cu o tunsoare care nu îți plăcea doar ca să nu superi hairstylistul care s-a ocupat de tine? Ai purtat o bluză primită cadou, chiar dacă nu era pe gustul tău, doar ca să nu îl jignești pe cel care ți-a oferit-o? Procedând așa, încurajezi un anume comportament, care este greșit față de tine. Cel mai bine este să spui ce nu este în regulă, ca acei oameni să nu mai greșească și a doua oară. Altfel, vei pleca mereu cu tunsoarea nepotrivită și vei primi de fiecare dată cadouri care nu te bucură.
  3. Vorbești cu necunoscuții care te abordează pentru că nu vrei să se simtă respinși
    Nu este normal să accepți orice fel de interacțiune doar pentru că nu vrei să le faci rău celor care te abordează în mod nepoliticos. Fă-ți curaj să refuzi discuțiile cu oamenii care nu te apreciază și nu merge pe principiul că trebuie să ai un respect exagerat față de oricine, mai ales dacă este vorba de cineva care nu se comportă la fel de frumos cu tine. Este adevărat că vei fi respectat/respectată dacă respecți, dar nu trebuie să tolerezi orice în speranța că acele persoane se vor mula într-un final după tine. Nu uita că politețea trebuie să fie reciprocă de la început.
  4. Permiți altora să se bage în fața ta la cozi
    Ești conștient că nu este corect ca un om să se bage în fața ta la rând, dar îl lași pentru că încerci să îi cauți scuze? Niciun motiv nu este suficient de întemeiat pentru a scuza lipsa de respect la adresa cuiva. Dacă cineva ar avea într-adevăr o urgență și ar fi pe grabă, s-ar scuza și ar ruga persoanele din față să facă schimb de loc cu el. În cazul în care observi indiferență și aere de superioritate, ar trebui să reacționezi pentru că toleranța poate fi o greșeală în astfel de situații. Acel individ se va simți încurajat să repete fapta, dacă nimeni nu îi atrage atenția.
  5. Îți ceri tu scuze dacă cineva te lovește din greșeală
    Atunci când cineva te împinge din greșeală sau se lovește de tine accidental pe stradă, ar trebui să aștepți să își ceară scuze. Nu tu trebuie să faci primul pas și nici nu ai de ce să îți ceri iertare dacă nu este vina ta. Acceptă scuzele și mergi frumos mai departe, dar nu lungi discuția și nu lua o parte din vină asupra ta doar pentru că vrei să fii drăguț/drăguță. Oamenii trebuie să înțeleagă că asumarea este o dovadă a omeniei și că nu este normal să lase pe altcineva să preia vina faptelor lor.
  6. Nu iei niciodată ultima felie de plăcintă când ești cu altcineva la masă
    Nu este deloc lipsă de respect să iei tu ultima felie de plăcintă/pizza de pe un platou. Dacă îți este foame sau poftești la ea, ai tot dreptul să o iei. Ca să te asiguri că nu este în încăpere altcineva mai înfometat decât tine, poți cel mult să întrebi dacă o dorește cineva. În cazul în care răspunsurile sunt negative, nu te sfii să întinzi mâna și să te bucuri de mâncare. Nepoliticos este să mânânci doar tu din farfurie și să nu împarți cu ceilalți, dar nu este nicio problemă să iei tu ultima porție.
  7. Cumperi tot ce îți recomandă vânzătoarea de la magazin pentru că nu îndrăznești să spui nu
    Este total greșit să accepți tot ce ți se oferă, mai ales dacă este ceva ce nu îți place. Agenții de vânzări pentru asta sunt făcuți, să convingă clienții să cumpere cât mai mult, dar nu te lăsa păcălit/păcălită de amabilitatea lor. Când mergi în magazin, este perfect normal să cumperi doar ce ai nevoie sau ce ți-ai propus când ai plecat de acasă. Poți refuza politicos, fără să faci cealaltă persoană să se simtă prost și nu ai de ce să îți faci griji că nu ai acceptat orice ofertă care poate nu ar fi fost oricum în avantajul tău.
  8. Ai tendința să ții mâinile la vedere într-un supermarket ca să nu fii suspectat/suspectată de furt
    O persoană care este exagerat de politicoasă poate face multe greșeli, din dorința de a nu supăra pe cineva. Ai încercat vreodată să nu atragi atenția asupra ta într-un magazin doar pentru că te-ai gândit că paznicii te-ar putea suspecta de furt? Ei bine, încercând să treci neobservat/neobservată, ai făcut total opusul pentru că toate privirile au fost ațintite asupra ta, din moment ce te comportai ciudat.
  9. Suferi mereu după ce spui „da”, atunci când ai fi vrut să spui „nu”
    Un motiv în plus pentru care ar trebui să renunți la curtoazia excesivă este starea ta de spirit. Este suficient să faci o singură dată ceva împotriva voinței tale, iar psihicul tău va avea de suferit. Îți vei induce ideea că nu meriți mai mult și că trebuie să dai totul pentru binele celorlalți, ceea ce înseamnă că încrederea ta în sine va scădea. Încearcă să faci ceea ce îți dorești și vei vedea că bucuria de a face ceva în interesul tău este imensă și nu se poate compara cu nimic.
  10. Accepți jignirile altora
    Ai acceptat să fii jignit/jignită și ai tăcut ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic? Ei bine, așteaptă-te ca aceste gesturi de violență verbală să se repete dacă le-ai admis de la început. Cei care au văzut că ai un grad de toleranță ridicat vor continua să vorbească la fel de urât cu tine și nu te vor lua niciodată în serios. Taie de la rădăcină orice comportament agresiv și nu permite să ți se adreseze cuvinte urâte pentru că nimeni nu are dreptul să facă așa ceva.

Ar trebui să îți pui niște semne de întrebare dacă te-ai regăsit în rândurile de mai sus. Poate este momentul să faci o schimbare în viața ta și să te valorifici mai mult, pentru că nu ești obligat/obligată să le faci pe plac celorlalți. Trăiește așa cum vrei și fă propriile alegeri după bunul plac, fără să mai ții cont de nevoile altora. O să vezi că te vei simți mai bine când vei face lucruri pentru fericirea ta.

Citește și: Cinci lucruri pentru care nu ar trebui să îți ceri scuze niciodată

Surse articol: YourtangoBustleBrightside

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (551 vizite)