5 moduri în care viața ta se îmbunătățește dacă îți ierți părinții toxici pentru ce ți-au făcut

5 moduri în care viața ta se îmbunătățește dacă îți ierți părinții toxici pentru ce ți-au făcut

Alida Enache

Nu-i putem alege pe cei care ne aduc pe lume, din păcate, iar unii oameni se aleg cu părinți toxici. Poate că mulți dintre cei care nu reușesc să-și ducă la bun sfârșit rolul de părinte nu-și doresc să le facă viețile copiilor lor mizerabile, dar provoacă, chiar și inconștient, traume psihologice și emoționale care persistă ani și ani.

Majoritatea părinților își doresc tot ceea ce este mai bun pentru copiii lor, știm cu toții. Mulți dintre ei se luptă din răsputeri pe tot parcursul existenței să le ofere micuților lor vieți stabile, sigure și împlinitoare. Este nevoie de multe sacrificii pentru a face asta, într-adevăr, iar unii părinți, pur și simplu, s-ar putea simți copleșiți. Tocmai de aceea ajung să își verse nervii pe copii lor sau, chiar mai rău, să le provoace traume voit sau nevoit.

Copiii pot avea resentimente față de părinții lor dacă problemele de acest tip nu se rezolvă în timp. Nimeni nu are o relație perfectă cu mama și tatăl său, dar nu toate neînțelegerile care apar într-o familie sunt normale. Cei care ascund situațiile neplăcute sub preș în loc să le rezolve nu fac decât să se otrăvească singuri. Și, din păcate, acest scenariu este tot mai întâlnit în zilele noastre.

Dacă și tu ești una dintre persoanele care s-a născut într-o familie toxică, ei bine, trebuie să știi ceva. Viața ta se va îmbunătăți semnificativ dacă îi vei ierta pe cei care te-au adus pe lume. Sigur, poate fi extrem de dificil, mai ales dacă cicatricile emoționale pe care ți le-au cauzat sunt adânci, dar adu-ți aminte că și ei, înainte de toate, sunt oameni. Au făcut tot ceea ce au putut. Au făcut tot ceea ce au știut și cum au știut mai bine. Este mult mai ușor să le oferi compasiune, decât să-ți petreci tot restul vieții urându-i. Îți vei elibera sufletul de o greutate incredibilă...

Cinci moduri în care viața ta se îmbunătățește dacă îți ierți părinții toxici

1. Îți permite să lași în urmă amintirile dureroase.

Dacă te-ai confruntat cu traume în trecut, s-ar putea să-ți fie greu să mergi mai departe, să le depășești. Amintirile par să te bântuie și, pur și simplu, nu poți scăpa de ele. Te identifici cu trauma ta și cu greu vei putea descoperi adevăratul tău scop în viață dacă nu te eliberezi de ea.

Dacă decizi, totuși, să-ți ierți părinții toxici, vei reuși să vezi imaginea de ansamblu și să depășești situația. Spune-ți că au făcut tot ceea ce au putut, iar acum tu îți poți construi o nouă viață ca adult.

Trecutul tău nu te mai definește și ai toate șansele să-ți creezi un viitor minunat. Știi, mulți oameni se tem să-și depășească trauma pentru că se tem, de fapt, de necunoscut. Nu știu cum să trăiască fără suferința lor.

2. Iertarea părinților toxici te ajută să-ți accepți trecutul.

Înainte de a putea trece peste trecut, trebuie să accepți tot ceea ce s-a întâmplat atunci. Poate că lucrurile nu au ieșit așa cum ai plănuit, dar nu poți da timpul înapoi și nu poți schimba nimic.

Dacă accepți asta, vei reuși să procesezi amintirile și emoțiile dureroase, dar și să te eliberezi de ele. Înțelege că tot ceea ce s-a întâmplat s-a întâmplat cu un motiv, iar suferințele de altădată te-au transformat în persoana puternică de astăzi. Poate că universul a vrut să îți ofere o lecție importantă de viață lăsându-te să te naști într-o familie toxică. Aceasta lecție are un mare rol un evoluția ta.

Imagine cu o femeie care își pupă mama

3. Îți permite să începi o nouă relație cu ei.

Dacă îți dorești, cu adevărat, să construiești o relație cu părinții tăi, va trebui să îi ierți pentru ceea ce ți-au făcut în trecut. Nu uita că și părinții toxici au nevoie de dragoste și înțelegere, mai ales din partea copiilor lor.

Chiar dacă nu îți va fi ușor să reiei legătura cu ei și să treci peste ceea ce ți-au făcut, încearcă măcar să-ți clădești, treptat, o relație cu aceștia. Dacă lucrurile nu funcționează, poți înceta oricând, însă măcar vei fi împăcat/ă cu faptul că tu ai făcut tot ceea ce ai putut. Uneori, dacă tu alegi să îți deschizi inima, cei din jurul tău îți vor urma exemplul.

Viața este prea scurtă pentru a purta ranchiună, așa că spune-le părinților tăi că îi iubești, în ciuda supărărilor dintre voi!

4. Te ajută să preiei controlul asupra vieții tale.

Iertarea părinților toxici îți oferă libertatea de a-ți asuma responsabilitatea pentru viața ta. Poate că i-ai învinovățit pentru greșelile pe care le-ai făcut sau pentru felul în care a decurs viața ta, în general.

Este firesc să dezvolți resentimente și să te simți neajutorat/ă atunci când iei decizii de adult după ce ai trecut printr-o traumă. Dar, pentru binele tău, ar trebui să faci tot posibilul pentru a o depăși. Iar asta înseamnă că te va ajuta să-i ierți pe cei care ți-au cauzat-o.

5. Iertarea părinților toxici te ajută să îți limpezești mintea.

Studiile arată că traumele din copilărie provoacă schimbări notabile în creier, în special în amigdală, hipocampus și cortexul prefrontal. Combinarea terapiei și a medicamentelor psihiatrice poate ajuta la "reconfigurarea" creierului pentru avea o gândire mai limpede, o stabilitate mentală.

Desigur, bolile mintale reprezintă o problemă complexă și pentru nu există un tratament universal pentru ele. Cu toate acestea, iertarea te poate aduce pe drumul cel bun pentru a trăi o viață mai bună, mai împlinitoare. Asta te va învăța ce înseamnă, cu adevărat, compasiunea.

Citește și: Nu îți mai diminua calitățile și reușitele pentru a le face pe plac celorlalți!

Surse foto: iStock

Surse articol: Powerofpositivity, Justdial, Heysigmund

Articolul urmator
Avertismentul doctorului Tudor Ciuhodaru: "Cel mai lung și aspru post, dacă este ținut cu strictețe, poate complica evoluția diferitelor stări patologice"
Avertismentul doctorului Tudor Ciuhodaru: "Cel mai lung și aspru post, dacă este ținut cu strictețe, poate complica evoluția diferitelor stări patologice"
Pe cine nu poti sa ierti in viata?
Incepe quiz
Pe cine nu poti sa ierti in viata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.