Nu îți mai diminua calitățile și reușitele pentru a le face pe plac celorlalți!

Nu îți mai diminua calitățile și reușitele pentru a le face pe plac celorlalți!

Alida Enache

Societatea din zilele noastre nu te îndeamnă, din păcate, să devii cea mai bună versiune a ta, ba dimpotrivă. Ea încearcă să te facă să te simți mic/ă, inferior/inferioară, supus/ă pentru că doar în felul acesta se poate asigura că nu vei izbândi. O persoană cu încredere în sine, cu respect față de sine și care nu dorește să le facă pe plac celor din jurul său este, de obicei, "periculoasă".

Poate fi greu să te respecți și să ai încredere în tine în zilele noastre, mai ales dacă nu ai fost învățat încă de mic copil care îți sunt puterile. Din păcate, această problemă provine chiar de la părinți, care, deși așteaptă respect din partea micuților lor, nu îl oferă la schimb.

Să nu uităm, de asemenea, că cei mici sunt învățați încă din copilărie să se comporte într-un anume fel cu cei mai în vârstă, cu profesorii lor sau cu toate figurile autoritare din viața lor, dar ei nu sunt tratați atât de frumos precum o fac ei cu ceilalți. Ce se întâmplă într-o astfel de situație nu este deloc complicat.

Băiatul sau fata își pierde încrederea în sine și fie devine un adult supus și ușor de controlat, fie se chinuie ani întregi, poate chiar cu terapie, să devină o persoană încrezătoare.

Dar este mai ușor să mulțumești oamenii din jurul tău pentru a obține ceva anume, ni-i așa? De exemplu, cu cât ești mai drăguț cu șeful tău, cu atât mai ușor îți va fi să primești o promovare. Și acesta este doar un exemplu. Problema este că oamenii recurg la astfel de "soluții" pentru că nu au pic de respect față de propriile persoane, iar asta poate fi considerată o tulburare de comportament. Până la urmă, tot ce faci este să-ți ascunzi adevărata față pentru a le face altora pe plac. Ți se pare normal?

De ce le lipsește oamenilor respectul de sine?

Toată lumea cunoaște pe cineva care este mereu tăcut și care preferă să stea retras. Există multe motive pentru care acea persoană alege să fie timidă, iar multe dintre ele au legătură cu felul în care a fost tratată de-a lungul timpului. Și să nu crezi că acea persoană este morocănoasă și tristă tot timpul pentru că vrea să pară nervoasă. De fapt, ea duce o luptă continuă cu imaginea de sine și cu percepția față de propria persoană.

Un om își poate pierde încrederea în el în orice parte a vieții. Chiar și cel mai încrezător poate deveni timid și speriat după o experiență traumatizantă de viață. Aici putem vorbi despre accidente, abuzuri emoționale și psihologie, conflicte. Cicatricile unor astfel de episoade triste nu se văd la suprafață, într-adevăr, însă persistă în comportamentul celor "răniți" foarte mult timp, chiar și pentru totdeauna dacă nu sunt tratate.

Efectele educației parentale nepotrivite și ale relațiilor abuzive

Un părinte care nu este conștient de rolul său, de responsabilitățile sale sau care este abuziv în diverse moduri nu își va învăța niciodată copilul cum să se iubească și să se respecte, asta e clar. În schimb, l-ar putea umili și i-ar putea demonstra că nu este un om demn de iubire, iar asta va afecta întreagă evoluție a acestuia.

Să nu uităm, de asemenea, că relațiile abuzive nu fac decât să distrugă încrederea în sine a partenerilor. Dacă nici măcar iubitul tău/iubita ta nu te respectă și nu te tratează cu bunătate, cu siguranță că nu vei mai găsi niciun motiv pentru care să o faci tu. Iar dacă mai ești și victima unui partener/unei partenere manipulator/manipulatoare, vei ajunge să crezi că ești un nimic pe acest pământ. Iar asta este cu adevărat trist.

Să-ți dedici viața mulțumindu-i pe alții nu face decât să-ți scadă dragostea față de sine

Pe lângă toate aceste motive, mai există câteva lucruri care pot distruge modul în care te vezi pe tine însuți. De exemplu, accidentele, prietenii nepotriviți, eșecurile și multe alte situații neplăcute te pot face să te simți inadecvat/ă, nepotrivit/ă pentru această lume.

Și, atunci când oamenii își pierd încrederea în sine, încep să-i mulțumească pe alții în diverse moduri pentru că au nevoie de validarea lor, pentru că doar așa se pot simți mai bine cu ei însiși. Dar acesta nu este un mod sănătos de a-și crește respectul față de propria persoană, ci unul extrem de toxic.

Până la urmă, să-ți ascunzi adevărata față nu te va ajuta să devii o persoană autentică, care se simte bine în piele sa, ba dimpotrivă.

Imagine cu o femeie care desenează o inimă pe oglindă

Cum să sporești respectul de sine și iubirea de sine

1. Înțelege care sunt valorile tale și respectă-te pentru că dispui de ele

Majoritatea oamenilor se luptă cu a înțelege care sunt adevăratele lor valori. În loc să se descopere și să afle ce-i face speciali, încearcă să devină precum cei care îi înconjoară, încearcă să urmeze tendințele impuse de societate.

Adevărul este că nimeni nu te va respecta, dacă nu o faci tu înainte de toate. Așa că încercă să te concentrezi asupra iubirii de sine și nu-ți mai bate capul încercând să-i faci pe alții să te placă. La ce te ajută asta, până la urmă?

O modalitate de a-ți înțelege valorile este să enumeri și să clasifici lucrurile importante pentru tine. Poartă această listă cu tine peste tot și citește-o ori de câte ori ai nevoie de un mic memento despre ceea ce este important în viață. Cu cât poți trăi mai mult în conformitate cu valorile și dorințele tale, cu atât vei fi mai fericit/ă. Și, în cele din urmă, acesta este cel mai bun mod de a recâștiga o parte din iubirea de sine pe care ai pierdut-o în trecut.

2. Ai grijă de tine

Da, este foarte important să îți porți grija, exact așa cum ești dispus/ă să o faci cu altcineva. Sigur, asta nu înseamnă doar că trebuie să te răsfeți și să faci băi cu spumă. Este mult mai mult de atât, este despre a lucra la bunăstarea ta psihologică și emoțională. Poți face sport, terapie sau poți citi o carte bună.Te poți delecta cu un preparat delicios, să te uiți la filmul tău preferat sau, pur și simplu, te poți odihni. Contează să faci ceea ce îți aduce fericire și împlinire sufletească!

3. Înconjoară-te de oameni buni pentru a crește respectul de sine

Sigur, respectul de sine vine din interior. Iar tu ești singura persoană care se poate asigura că te tratezi cu grija și dragostea pe care o meriți. Dar nu vei reuși niciodată să ajungi în acest punct dacă te vei înconjura cu oameni răi, care obișnuiesc să judece și să critice.

Înconjoară-te cu cei care se asemănă sufletului tău, cu cei care obișnuiesc să caute bunătate și frumusețe în lume. Nu ai nevoie de oameni toxici în viața ta, ai nevoie de oameni care să-ți demonstreze că iubirea pură, necondiționată chiar există. Ei îți vor vedea adevărata valoare.

Citește și: 9 semne de inteligență emoțională care ajută la vindecarea rănilor ascunse

Surse foto: iStock

Surse articol: Powerofpositivity, Medium, Raisingbeauty

Articolul urmator
Legătura mai puțin cunoscută dintre depresie și insomnie
Legătura mai puțin cunoscută dintre depresie și insomnie
Cat de mult iti plac baietii rai?
Incepe quiz
Cat de mult iti plac baietii rai?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (267 vizite)