Adevăratul secret al fericirii, potrivit celui mai lung studiu de la Harvard

Adevăratul secret al fericirii, potrivit celui mai lung studiu de la Harvard

Alida Enache

După lungi și numeroase cercetări, specialiștii de la Harvard au descoperit secretul fericirii. Nu, banii, evoluția profesională și sportul nu-ți vor aduce împlinire sufletească, ci comunicarea eficientă, respectul și sprijinul provenit din partea celor dragi. Relațiile nesănătoase afectează calitatea vieții fiecărui om, iar fericirea este greu de obținut în cazul unei persoane care nu a cunoscut adevărata iubire.

În 1938, cercetători de la Harvard au adunat dosare medicale a 724 de persoane din diverse părți ale lumii pentru a începe un studiu legat de fericire, care a durat exact 85 de ani. Aceasta este cea mai longevivă cercetare care a fost făcută vreodată, iar subiecții au primit întrebări despre viețile lor din doi în doi ani.

Rezultatele au fost publicate recent și, după lungi cercetări, s-ar părea că specialiștii de la Harvard au ajuns la o concluzie: fericirea pură nu se bazează pe bani, nici pe evoluția profesională și nici pe un stil sănătos de viață obținut prin sport. Împlinirea sufletească o obțin, de fapt, doar cei care și-au creat relații sănătoase cu apropiații lor, bazate pe respect, încredere, susținere reciprocă și comunicare eficientă.

Da, asta înseamnă că acele conexiuni pe care le împărtășești cu familia și prietenii tăi îți dictează întreg parcursul vieții. Cu cât relațiile tale sunt mai împlinitoare, cu atât vei fi mai fericit/ă! Iar dacă ești fericit/ă, vei trăi mai mult!
Și, după cum era de așteptat, la polul opus, cei singuri, care au obiceiul de a se izola de restul, trăiesc în nefericire și duc vieți mult mai scurte. Ce înseamnă asta? Că singurătatea este, de fapt, toxică! Oamenii au nevoie să se conecteze la un nivel profund unul cu celălalt pentru a descoperi adevărata fericire.

Cum poți avea o viață fericită

Cu siguranță că aceasta este una dintre cele mai des întâlnire întrebări ale vremurilor noastre: Cum poți obține o viață fericită? Ei bine, trebuie să începi să practici... „fitness-ul social“. Dar hai să vedem ce însemnă asta.

Să ai doar simple relații de prietenie și conexiune intimă nu este suficient pentru a dobândi împlinirea sufletească. Nu, nu este suficient să ai prieteni, dacă legătura pe care o împărtășești cu aceștia nu este una profundă.

Relațiile superficiale, iubirile toxice, prieteniile pe interes sau căsătoriile pline de conflicte sunt extrem de nocive pentru sănătatea ta. Dacă nu te simți, cu adevărat, confortabil și în siguranță în preajma apropiaților tăi înseamnă că legătura pe care o împărtășești cu aceștia te seacă de energie și nu este una benefică.

Lucrurile sunt, în esență, simple. O relație nesănătoasă va fi întotdeauna o sursă de stres, iar stresul, după cum bine știm cu toții, este periculos pentru sănătatea organismului, atât din punct de vedere fizic, cât și mintal.

Studiul pornit de cercetătorii de la Harvard a demonstrat faptul că persoanele care se bucură de relații împlinitoare devin mai bune, mai sănătoase, interacționează mai ușor cu ceilalți și trăiesc mai mult.

Imagine cu un grup de prieteni care zâmbesc

Ce este „fitness-ul social“ și cum îl poți practica

Modul în care relaționezi cu alții se numește „fitness social“. Contează foarte mult felul și nivelul la care te implici în relațiile tale, dar și ceea ce primești la schimb din partea apropiaților tăi. Este clar că toți ne dorim respect, înțelegere și apreciere, așa că nu este de mirare că exact aceste sentimente te pot face să înflorești la propriu.

Oamenii de care „te legi“ au un rol extrem de important în viața ta și îți pot dicta, în mare, parcursul existenței. Felul în care dormi, alegerile alimentare pe care le faci, procesul prin care te recuperezi după o boală, modul în care îți vindeci o traumă - toate aceste aspecte ale existenței tale au legătură cu cercurile din care faci parte.

Pentru a avea o viață relațională fericită din toate punctele de vedere, trebuie să deții șapte elemente de bază sau, mai bine zis, șapte oameni de bază. Ți le prezentăm în rândurile de mai jos:

Siguranță și stabilitate. Ai pe cine să suni într-un moment de criză? Pe umărul cui plângi atunci când simți nevoia să te descarci?

Instruire și evoluție. Asigură-te că ai în viața ta cel puțin o persoană care te inspiră să încerci lucruri noi, să evoluezi și să îți urmărești obiectivele.

Apropiere emoțională și încredere. Există o persoană în viața ta căreia poți să te destăinuiești? Îți poți pune încrederea în cineva? Cine te cunoaște cel mai bine? Ai nevoie de un astfel de om în jurul tău!

Consolidarea identității și experiența împărtășită. Cine este acea persoană alături de care te-ai regăsit? Acea persoană cu care ai împărtășit multe dintre experiențele de viață care te-au format?

Intimitate în relații. Bineînțeles, relațiile intime care se bazează pe iubire, înainte de toate, sunt o necesitate pentru a obține împlinirea sufletească. Ești mulțumit/ă de viața ta intimă de acum?

Ajutor (informativ, dar și practic). La cine apelezi atunci când ai nevoie de ajutor pentru a rezolva o problemă? Pentru că da, ai nevoie și de o astfel de persoană în viața ta!

Distracție și relaxare. Te simți bine în preajma apropiaților tăi? Cine te face să râzi? Cine este acea persoană pe care o suni atunci când vrei să te distrezi? Trebuie să te simți în largul tău în prejma prietenilor tăi, altfel, ce rost mai are prietenia voastră?

Dacă ai deja în viața ta o persoană specială pentru fiecare categorie menționată mai sus, ei bine, vrem să te felicităm! Ești pe drumul cel bun și, cu siguranță, te bucuri deja de o viață împlinitoare. În schimb, dacă nu ai deja astfel de oameni la brațul tău, este cazul să-ți analizezi puțin cercul de prieteni. Alături de oamenii potriviți, viața nu devine doar mai ușoară, ci și mult mai frumoasă!

10 motive pentru care bărbații optimiști trăiesc mai mult timp

Surse foto: iStock

Surse articol: Hotnews, Inc, Primegenesis

Articolul urmator
Legătura mai puțin cunoscută dintre depresie și insomnie
Legătura mai puțin cunoscută dintre depresie și insomnie
Cine te iubeste in secret?
Incepe quiz
Cine te iubeste in secret?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.