Adevarul doare: invata sa critici constructiv

Adevarul doare: invata sa critici constructiv

Andreea Gluh, redactor

Critica nu are intotdeauna rezultate pozitive, mai ales cand ii este adresata unei persoane sensibile sau atunci cand replicile nu sunt date pe un ton calm. De aceea, daca te implici intr-o asemenea discutie, trebuie sa inveti sa critici constructiv. De asemenea, atunci cand tu esti persoana criticata, este bine de stiut ca, desi adevarul doare, poti avea numai de invatat din ceea ce ti se spune.

In cele ce urmeaza, iti vom prezenta mai pe larg ce implica o critica de tip constructiv si cum ar trebui sa te exprimi pentru ca rezultatul sa fie cel scontat.

Adevarul doare, dar contribuie la perfectionare

1. In primul rand, gandeste-te bine daca tu esti in masura sa critici o persoana, chiar daca vrei ca rezultatul sa fie pozitiv. In caz contar, este posibil sa ti se spuna ca tocmai ai intrat in pielea lupului moralist.

2. Atunci cand vrei sa faci o remarca din categoria criticilor constructive, trebuie sa tii seama de tonul pe care il folosesti si de modul in care abordezi persoana vizata. Sinceritatea este de admirat, insa diplomatia nu trebuie lasata pe ultimul loc. In acest fel, iti vei face interlocutorul sa iti multumeasca pentru buna intentie, in loc sa se simta jignit, si va fi constient de faptul ca spui adevarul.

3. Nu folosi niciun cuvant care poate avea o conotatie negativa. 

4. Foloseste exemple pozitive atunci cand critici o persoana, insa evita comparatiile.

5. Daca te deranjeaza un aspect al comportamentului persoanei pe care o critici, nu folosi o exprimare subiectiva, cum ar fi "Ma scoate din sarite faptul ca mereu intarzii la intalnire pentru ca nu iti organizezi activitatile asa cum ar trebui". In schimb, poti spune astfel: "Stiu ca esti foarte ocupat, dar as dori sa discutam pentru a gasi o modalitate de a ne vedea la ora stabilita". In acest fel, eviti orice emotie negativa care ar putea deturna intentia ta de a face o critica de tip constructiv.

6. Pentru a echilibra situatia, arata-i persoanei pe care o critici ca o respecti si ca este un exemplu pentru tine din anumite puncte de vedere, spunandu-i apoi ca totusi sunt cateva aspecte de lamurit, acesta fiind si scopul discutiei voastre.

7. Critica intotdeauna comportamentul, nu persoana!

8. Nu te folosi de actiunile sau de greselile din trecut ale interlocutorului tau pentru a sublinia faptul ca vrei sa se schimbe dintr-un anumit punct de vedere. Este posibil sa reactionezi sub impulsul unei stari nervoase si sa transformi o critica ce se vrea a fi constructiva intr-un scandal de proportii.

9. Desi adevarul doare, o critica trebuie sa fie facuta la obiect, daca vrei ca ea sa aiba efect. Nu lungi discutia inutil, expune-ti opinia intr-un mod constructiv, asa cum am precizat la punctele anterioare, apoi inchide subiectul.

10. O critica de tip constructiv trebuie sa se incheie intr-o nota pozitiva, pentru ca cel vizat sa retina mesajul ca atare, nu starea negativa pe care a avut-o atunci cand ati discutat.

Chiar daca adevarul doare, este bine sa tragem invataminte din criticile pe care le primim si, la randul nostru, sa facem afirmatii constructive cu privire la persoanele din anturajul nostru. 

Surse: brainpickings.org; wikihow.com

Articolul urmator
Ce ne sfătuiește medicul Mihail Pautov să facem pentru a ne elibera de stres
Ce ne sfătuiește medicul Mihail Pautov să facem pentru a ne elibera de stres
Ești vulgară sau stilată? Testul care îți spune adevărul despre tine
Incepe quiz
Ești vulgară sau stilată? Testul care îți spune adevărul despre tine

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (259 vizite)