Ai frica de avion? Vezi cum sa scapi de ea

Ai frica de avion? Vezi cum sa scapi de ea

Adelina Ion

Statistic, avionul ramane unul dintre cele mai fiabile mijloace de transport, dupa autobuz si metrou. Cu toate acestea, calatoria cu avionul se poate transforma intr-un cosmar pentru multe persoane. Frica de avion nu este insa intemeiata, motiv pentru care poate fi usor combatuta daca exista putina bunavointa.

Afla, in cele ce urmeaza, care sunt cauzele care determina frica de avion si care sunt cele mai eficiente metode pentru a scapa de ea!

Cum apare frica de avion

Pentru a trata orice tip de frica, este necesar sa-i identificam mai intai originea. Frica de avion poate avea drept factori declansatori:

• Evenimente socante, cum ar fi o serie neagra de accidente aviatice, un documentar despre securitatea aeriana, secvente marcante din filme care prezinta catastrofe aviatice sau evenimentele de la 11 septembrie 2001;

• O amintire neplacuta, ca de exemplu un ultim zbor care nu s-a desfasurat conform asteptarilor, o experienta neplacuta legata de turbulente puternice, intarzieri sau amanari repetate ale curselor, controale de securitate riguroase care duc cu gandul la eventuale pericole;
 

• O logica defectuoasa: pentru multe persoane care se tem de zborul cu avionul, ecuatia este simpla: avion=obiect foarte greu=imposibil sa se ridice de la sol. Psihologii ii numesc pe acesti oameni „pamanteni", adica persoane care au convingerea ca zborul este supranatural;

• Ignoranta: frica vine din necunoscut si adevarul este ca exista foarte putini pasageri care sa cunoasca elementele de baza ale aeronauticii, de unde si panica aparuta la cel mai mic zgomot care poate parea suspect;

• Temerile din spatele fricii de avion: adesea, frica de avion poate ascunde temeri mai profunde, cum ar fi claustrofobia (teama de locuri inchise, in cazul de fata cabina aeronavei), agorafobia (teama de spatii deschise, in cazul de fata cerul) sau pierderea controlului - psihologii vorbesc despre persoane frustrate de imposibilitatea de a putea prelua controlul asupra aparatului in cazul in care ceva nu merge bine.

Pregatirea mentala te scapa de frica de avion

Una dintre cele mai eficiente tehnici in cazul fricii este expunerea progresiva la elementul declansator. Psihologii sfatuiesc persoanele care se confrunta cu frica de avion sa inceapa prin a privi fotografii frumoase cu avioane in zbor. Urmatorul pas este familiarizarea cu aeroportul. Fa scurte plimbari in aeroport si petrece-ti catva timp urmarind decolarea si zborul avioanelor.

In plus, cateva sedinte de psihoterapie vor fi binevenite. Cu ajutorul psihoterapeutului, vei afla care sunt originile fricii tale si veti identifica impreuna solutiile acestei probleme. Cu aceasta ocazie, s-ar putea sa afli ca, mai mult decat de zborul in sine, te temi de un posibil atac de panica. Frica de avion se traduce, in acest caz, prin frica de a-ti fi frica. Pentru a o depasi, incearca, impreuna cu psihoterapeutul tau, sa gasesti raspunsuri la intrebarile: „Ce este rau in a-ti fi frica?", „Ce se poate intampla grav daca ma panichez?", „De ce mi-e frica sa ma panichez?"

Totodata, trebuie sa stii ca orice atac de panica dureaza doar cateva minute, dupa care se diminueaza pentru ca, in final, sa dispara complet. Singurul lucru pe care-l ai de facut in cazul in care simti ca pierzi controlul asupra ta in timpul zborului este sa-ti amintesti sa-ti repeti tot timpul in gand ca orice atac de panica este temporar si ca in scurt timp iti vei regasi starea de calm si echilibrul.

Trucuri pentru a invinge frica de avion

Odata pregatirea mentala facuta, esti gata sa urci in avion. Pentru inceput, alege zboruri scurte si, daca este posibil, nu pleca la drum fara insotitor. Totodata, e important sa-i previi pe membrii echipajului de problema ta. Ei au pregatirea necesara pentru a acorda suport persoanelor care se confrunta cu frica de avion.

Odata ce ai urcat in avion, ocupa-ti locul si incearca sa te familiarizezi cu acest spatiu. In timpul decolarii, care, de altfel, este cea mai solicitanta faza a zborului pentru cineva cu frica de avion, gaseste-ti o ocupatie: vorbeste cu vecinul de scaun, joaca-te cu un cub rubik, dezleaga cuvinte incrucisate, rezolva sudoku sau asculta muzica la casti. Vei putea trece cu usurinta peste zgomotele produse de ambalarea motoarelor sau peste urcarea in forta daca vei avea putina incredere in pilot, care-si cunoaste meseria la fel de bine pe cat si-o cunosc si stomatologul tau sau medicul tau curant, carora, de altfel, le acorzi adesea increderea ta.

Totodata, este bine sa ai la indemana si un saculet cu lavanda si menta pe care sa-l mirosi din cand in cand. Avand proprietati calmante, aceste doua plante reduc aproape instantaneu tulburarile de anxietate si angoasele. Nu uita de saculetul cu plante mai ales in cazul turbulentelor. Si, totodata, aminteste-ti ca un lucru neplacut, in acest caz turbulentele, este departe de a fi si periculos. Frica de avion se combate la fel de eficient si cu ajutorul tehnicii respiratiei. Inspira pe nas si expira pe gura cat de lent poti. Poate parea banal, insa aceasta tehnica functioneaza pentru ca respiratia este singurul lucru capabil sa opreasca un atac de panica.

In fine, desi aterizarea este la fel de zgomotoasa si de neplacuta ca si decolarea, nu este cazul sa-ti mai faci griji, ci doar sa respiri usurata si sa te bucuri ca zborul a ajuns la final, iar tu te-ai descurcat cum nu se poate mai bine.

Statistici menite sa combata frica de avion

Doua dintre cele mai interesante statistici legate de zboruri sunt urmatoarele: exista de 90 de ori mai multe sanse de a-ti pierde viata intr-un accident de masina decat intr-un accident aviatic; ar fi necesar sa zbori zilnic timp de... 35.000 de ani pentru a avea siguranta unui accident de avion. Nu-i asa ca frica de avion pare acum oarecum nejustificata?

Te confrunti si tu cu frica de avion sau, dimpotriva, avionul este mijlocul de deplasare preferat?

Articolul urmator
"Gândurile rele sunt mai periculoase decât toate bolile": Helena Roerich te învață cum să-ți vindeci gândirea
"Gândurile rele sunt mai periculoase decât toate bolile": Helena Roerich te învață cum să-ți vindeci gândirea
Care este frica ta?
Incepe quiz
Care este frica ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (644 vizite)