Ce se schimbă la tine când te uiţi 10 minute în ochii partenerului

Joi, 11.08.2016
de Eugenia Dinescu

Ochii sunt instrumentele pe care ne bazăm pentru a experimenta lumea care ne înconjoară, fără a chestiona prea mult acest lucru. „Nu cred până nu văd” este doar dintre expresiile pe care le folosim constant pentru a sublinia că ochii nu ne pot înşela. Te-ai aştepta însă ca aceiaşi ochi să poată modifica percepţia asupra realităţii?

Un studiu recent afirmă că o perioadă de 10 minute în care să te uiţi fix în ochii unei persoane poate face ca realitatea să se transforme chiar sub privirea ta. Iată ce se întâmplă dacă te uiţi în ochii unei persoane pentru cel puţin 10 minute!

Giovanni B. Caputo, psiholog în cadrul Universităţii Urbino din Italia, a decis să observe fenomenul într-un mediu controlat. Caputo a rugat 50 de persoane să se uite la reflexia lor în oglindă, într-o sesiune de 10 minute. După mai puţin de un minut, cei mai mulți dintre participanţi au început să îşi perceapă chipul în mod diferit. Descrierile celor care au luat parte la experiment menţionează deformări înspăimântătoare ale propriului chip; vedenii ale feței părinţilor, fie ei decedaţi sau în viaţă; iluzia unei femei bătrâne, copil sau rudă îndepărtată, cât şi feţe ale unor animale sau creaturi monstruoase. Toţi cei 50 de participanţi au afirmat că s-au simţit disociati de realitate la vederea unei fețe necunoscute.

În cadrul aceluiaşi experiment, 20 de persoane au fost grupate câte două, fiind rugate să se aşeze una în faţa celeilalte. Însă acesta nu este doar un experiment menit să testeze cine poate ţine mai mult ochii deschişi fără să clipească: toţi participanţii la experiment au fost instruiți să se uite direct în ochii partenerului aflat la un metru distanţă, preţ de 10 minute. Condiţiile de lumină au fost modificate astfel încât participanţii să poate distinge trăsăturile faciale, dar să diminueze capacitatea de percepţie a culorilor. Pentru a exclude posibilitatea ca experimentul să fie influenţat de aşteptările participanţilor, aceştia nu au fost informaţi care este scopul cercetării, ci doar că vor lua parte la o experienţă meditativă.

Rezultatele, publicate în jurnalul Psychiatry Research, relevă faptul că 90% dintre participanţi au avut halucinaţii în care faţa partenerului părea deformată, 75% dintre ei au văzut un monstru, 50% au mărturisit că faţa partenerului s-a transformat în propriul lor chip, în timp ce 15% au văzut chipul unei rude. Nu este tocmai cel mai romantic lucru pe care îl poţi face la prima întâlnire, nu-i aşa?

O posibilă explicaţie a fenomenului ar putea fi reprezentată de efectul Troxler, conform căruia, în momentul în care ne holbăm asupra unui punct central pentru o perioadă mai lungă, detaliile periferice încep să dispară. Aici intervine o particularitate ciudată a creierului nostru, care de cele mai multe ori funcţionează ca un mecanism de conservare, dar care poate da naştere unor iluzii optice: atunci când anumite informaţii vizuale lipsesc, creierul completează piesele-lipsă cu informaţii fragmentare, fie din experienţe anterioare, fie din aşteptările pe care le avem într-un anumit moment.

Tu ai de gând să pui în practică acest experiment? Spune-ne părerea ta în secţiunea dedicată comentariilor!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (2)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!