Cum sa iesi din depresie si sa fii un om mai fericit

Cum sa iesi din depresie si sa fii un om mai fericit
Ioana Dinu
Joi, 13.08.2015

Cuprins

Depresia a devenit o problema din ce in ce mai comuna a societatii actuale, asa ca, daca se ti se intampla si tie, trebuie in primul rand sa nu te sperii si sa intelegi ca este ceva destul de normal, care se intampla mai multor oameni decat ai crede. Important este sa iti doresti sa iesi din depresie, iar randurile de mai jos iti vor arata si cum sa faci asta, pentru a fi un om mai fericit.

Ce este, de fapt, depresia

Mai intai, trebuie sa intelegi diferenta dintre depresie si suparare, mahnire, intristare. In cazul depresiei, aceasta nu trece de la sine cu timpul, ci devine din ce in ce mai apasatoare, te izoleaza, iti fura cu totul cheful de viata. In cazul supararii, aceasta se diminueaza in timp si poate sa treaca de la sine, pentru ca tine de circuitul natural al organismului tau.

  

Depresie e cand vii acasa, vezi ca ai doua apeluri pierdute pe telefon si, in loc sa te bucuri ca lumea te cauta si sa iti doresti sa vorbesti cu prietenii tai, te gandesti ca este o corvoada sa intorci atatea telefoane. Se poate intampla si cu lucruri mai mici, precum scosul mancarii din frigider, incalzitul ei si mancatul. Cand intri in depresie, toate lucrurile iti par lipsite de sens, te obosesc, ti se par eforturi pe care nu ai cum sa le faci.

Oamenii se gandesc la depresie ca fiind o tristete apasatoare. Dar este cu mult mai mult de atat, este o tristete constanta, enorma, fara o cauza anume. Insa, de departe cel mai suparator aspect al depresiei este instalarea anxietatii, nelinistii constante. In general, oamenii care inca nu au iesit din depresie se tem constant. Se tem sa coboare scarile blocului, pentru ca se vad cazand, se tem sa traverseze strada, pentru ca se vad pe parbrizul unei masini. Se tem in mod constant, dar fara sa stie care este cauza fricii lor. Aceasta anxietate constanta, dublata de lipsa chefului de viata, de lipsa energiei si sensului vietii, este aspectul pe care trebuie sa il rezolvi mai intai, cand vrei sa iesi din depresie.

Depresia ajunge sa puna stapanire pe tine in asa maniera, incat nu o mai poti deosebi de caracterul si personalitatea ta. Oamenii nu te mai vad ca pe o persoana obisnuita, ci drept omul mereu trist, fara chef de viata, singuratic si, de cele mai multe ori, lenes. Acum ca ai inteles diferenta dintre depresie si tristete profunda, uite cum sa scapi de ea.

Cum iesi din depresie

Depresia este o boala care are legatura cu modul in care te simti. Ea nu va trece de la sine, ci trebuie ca, dupa ce ai constientizat-o, sa faci ceva sa o indepartezi. Cheia este ca, la un moment dat, sa ajungi sa spui: „daca alerg cinci minute in fiecare zi, ma simt mai putin deprimata." Si, daca te simti mai bine, atunci esti in mod eficient mai putin deprimata.

Dormi mai putin

  

Unul dintre cele mai comune semne ale unui individ deprimat este suma orelor in care doarme intr-o zi. Evident ca depresia poate sa fie obositoare, dar nu e niciodata indeajuns de obositoare incat sa te scuze pentru cele peste 10 ore de somn pe zi. De fapt, este cunoscuta zicala conform careia oamenii fericiti dorm mai putin. Nu iti cere nimeni sa treci de la depresie la o fericire care sa te faca sa salti de nerabdare pentru orice lucru, important este sa ajungi macar la ceea ce erai inainte ca depresia sa te loveasca.

Pentru asta, trebuie mai intai sa iti impui sa dormi mai putin. Te uiti sambata la ceas si este ora 10, nu iti mai este somn, dar nu vezi niciun motiv intemeiat sa te ridici din pat, asa ca mai stai acolo cateva ore bune. Ei bine, daca vrei sa iesi din depresie, trebuie sa iti impui sa te ridici din pat. Acesta este primul pas: sa dormi la fel ca un om normal, adica 7-8 ore pe noapte. Important! Chiar trebuie sa dormi noaptea, nu inversa ziua cu noaptea in ceea ce priveste somnul, caci iti vei deruta organismul.

Fii activa

Da, suna a cliseu, dar, pentru a combate depresia, trebuie sa ii oferi exact opusul a ceea ce este. Astfel, daca depresia te tine in pat, fara chef de viata, tu trebuie sa te fortezi si sa fii mai activa. Nu trebuie sa faci abdomene si genuflexiuni (desi te-ar ajuta si ele), ci sa incerci sa faci o plimbare de 15-30 de minute, in fiecare zi. De asemenea, este important sa nu iti iei melodiile tale triste in casti, ci sa mergi, sa observi oamenii, sa observi natura, sa te supere praful si numarul mare de masini, sa te enerveze, poate, cand plange un copil si latra un caine: sa simti ca traiesti.

In cazul in care esti adepta sportului (sau erai inainte de deprimare), exercitiile de aerobic sunt o minune, pentru ca iti pun sangele in miscare, iti stimuleaza organismul, iti fac pofta de mancare si de viata. Mai mult, yoga este una dintre cele mai recomandate solutii in tratarea depresiilor, asa ca ai putea sa mergi macar la un curs demonstrativ (abia iti faci si plimbarea de 30 de minute pana la sala). Fa-ti o rutina zilnica din a te ridica, a te spala, a-ti face exercitiile sau plimbarea si a face un lucru placut si tine-te de rutina asta.

Nu uita de prieteni

Probabil ai ajuns sa crezi ca toti prietenii tai sunt enervanti, ca nu ii meriti, ca nu aveti niciun motiv sa vorbiti; asta e depresia din tine care vorbeste. Omul este o persoana sociala, are nevoie de dragostea celor din jur, iar acum, mai mult ca oricand, si tu ai. Nu trebuie sa te fortezi (pentru inceput) sa iesi in grupuri mari, alege-ti o prietena buna sau un grup de doua-trei, cu care te simti in largul tau si petrece timp ascultand si altceva decat gandurile tale negative. Daca te simti in siguranta, poti sa le povestesti despre depresia ta, ca sa te descarci. Lasa-ti prietenii sa te duca la aniversari, in localuri, in parcuri, acolo unde sunt oameni, si bucurosi, si tristi, unde e viata.

Fa ce iti place

  

Nu, nu despre a dormi si a plange e vorba. Adu-ti aminte de hobby-urile tale, de dinainte de depresie. Vezi cum a ajuns viata ta sa se imparta in: inainte de depresie si acum? Ei bine, scopul principal este sa transformi asta in: inainte de depresie si dupa. Croseteaza, citeste, danseaza prin casa, scrie, fa-ti un blog, ia-ti telefonul si mergi in parc sa faci fotografii, mergi pe bicicleta, coloreaza; fa orice te face sa te simti mai bine decat te simti. Orice schimbare in bine, oricat de mica ar fi ea, conteaza enorm.

Daca te tii de aceste trei lucruri simple si incerci sa mananci si cat mai sanatos (nu e nevoie sa fii si trista si cu kilograme in plus, nu?), depresia te va parasi usor-usor. Dar trebuie sa fii hotarata sa scapi de ea. Pana la urma, de ce sa iti irosesti luni bune din viata pe tristete? Timpul pierdut nu il vei mai primi niciodata inapoi.

Pe langa aceste lucruri, uite o lista de cateva trucuri mici in combaterea depresiei:

- lasa-te imbaiata de soare in fiecare zi,

- ofera-te sa ii ajuti pe altii cu ce nimicuri au de facut,

- raspunde la telefon,

- ai grija de un animal de companie,

- paraseste liftul si urca pe scari,

- asculta muzica de la televizor,

- inscrie-te la un curs nou, pentru a cunoaste oameni (nu pe internet),

Acum stii care sunt cei mai importanti pasi de facut pentru a iesi din depresie, asa ca nu trebuie decat sa iti setezi alarma telefonului si sa incepi de maine. Pana maine, ai timp sa accepti ideea ca este necesar sa iesi din depresie. Nu uita sa mai si zambesti, oamenii care imbatranesc cu riduri de zambete sunt cei mai frumosi!

Articolul urmator »
Blefaroplastie superioară: ce este și cum se realizează
Blefaroplastie superioară: ce este și cum se realizează
Raluca Margean | Duminică, 14.04.2024
Incepe quiz
Cat de fericit este iubitul tau langa tine?
Cat de fericit este iubitul tau langa tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (8)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Surse vegetariene de proteine: cele mai bune variante
Raluca Margean | Duminică, 23.06.2024
Magneziu pentru somn: cum acționează
Raluca Margean | Sâmbătă, 26.10.2024

Ne găsești pe