Incearca testul lui Jung: tu ce personalitate ai?

Incearca testul lui Jung: tu ce personalitate ai?

Redactor Alexa Galgau

Fondatorul psihologiei analitice, Carl Jung, a lasat o mostenire nepretuita lumii medicale, care sta la baza psihologiei moderne, teoriile lui fiind in continuare folosite peste tot in lume pentru a face lumina in domeniul acesta inca tanar. Jung a facut o impartire a tipurilor de oameni in functie de anumiti factori care se opun: extraversiune/introversiune, senzorial/intuitiv, reflexiv/afectiv. La acestea a mai fost adaugata o dimensiune, creandu-se sistemul Myers-Briggs: perceptie/judecata. Initial erau 8 tipuri de personalitate, iar in prezent sunt acceptate 16 tipuri.

Te invitam sa citesti putin despre acestea si sa incerci si tu testul lui Jung, pentru a afla unde te incadrezi!

Testul lui Jung si personalitatea

Jung a fost primul care a introdus ideea ierarhiei si directiei functiilor cognitive.  O sa incepem prin a explica aceste dimensiuni ale personalitatii, care stau la baza tipologiei personalitatii create de Jung:

- extraversie (E)/intraversie (I): sursa si directia expresiei cuiva. Un extravertit isi trage energia de a se exprima din exterior si o directioneaza tot catre exterior, iar un introvertit isi gaseste resursele energetice numai in interiorul sau;

- senzorial (S)/intuitiv (N): modul in care o persoana percepe informatia. O persoana senzoriala tinde sa creada mai mult informatiile primite din mediul exterior, in vreme ce o persoana intuitiva tinde sa creada informatiile venite din interiorul ei;

- reflexiv (T)/afectiv(F): modul in care o persoana proceseaza informatiile primite. O persoana reflexiva are tendinta de a trece totul prin filtrul logicii si de a lua decizii rationale. O persoana afectiva ia, de regula, decizii bazate pe ceea ce simte, iar emotiile joaca cel mai important rol atunci cand trebuie sa isi dea seama ce sa faca;

- judecata (J)/perceptie (P): modul in care o persoana foloseste informatia primita si procesata. O persoana care se bazeaza pe judecata simte nevoia sa isi organizeze fiecare aspect al vietii si tine foarte mult la reguli. O persoana care se bazeaza pe perceptie are tendinta de a improviza si de a explora optiuni alternative. 

Cele 4 dihotomii de mai sus pot fi combinate in 16 moduri distincte, care descriu tipurile de personalitate acceptate azi in lumea psihologiei:

ISTJ - Inspectorul 

ISFJ - Protectorul

INFJ - Consilierul

INTJ - Mintea stralucita

ISTP - Mesterul

ISFP - Artistul

INFP - Vindecatorul

INTP - Arhitectul

ESTP - Dinamicul

ESFP - Interpretul

ENFP - Campionul

ENTP - Vizionarul

ESTJ - Supraveghetorul

ESFJ - Furnizorul

ENFJ - Educatorul

ENTJ - Liderul

Despre fiecare in parte poti citi mai multe informatii AICI. 

Dupa ce faci testul lui Jung, vei observa ca rezultatul se exprima in litere si in procente. De exemplu: I(12%)N(34%)F(50%)J(10%). Scala dupa care se masoara aceste trasaturi ale personalitatii este de 200 de unitati, 100 pentru fiecare doua poluri (extraversie/introversie, senzorial/intuitiv etc.) si o zona de mijloc:

Extravertit [100%.....0%.....100%] Introvertit

Orice persoana poate sa se manifeste intr-o directie sau in cealalta, in functie de situatie, insa in general exista o preferinta catre una anume. Litera indica preferinta si procentajul indica masura in care aceasta se aplica. In exemplul de mai sus, persoana in cauza este cu 12% mai mult introvertita decat extravertita, are o preferinta de 34% in ceea ce priveste intuitia, de 50% in ceea ce priveste latura afectiva si de 10% in ceea ce priveste judecata. 

Testul lui Jung il poti face AICI, gratuit si fara obligatia de a te abona sau de a-ti face cont pe site. In plus, vei primi si o analiza detaliata a personalitatii tale. Nu trebuie decat sa raspunzi la 64 de intrebari, alegand raspunsul cu care esti cel mai de acord. Daca nu esti sigura cum sa raspunzi, alege in functie de ceea ce simti in momentul respectiv. Pentru a obtine un rezultat concludent, raspunde la toate intrebarile. Tine minte ca nu exista un rezultat mai dezirabil decat altul: fiecare tip de personalitate are calitati si defecte in egala masura! Succes!

Asteptam sa ne spui in comentarii ce tip de personalitate ai aflat ca ai in urma efectuarii testului lui Jung!

Articolul urmator
Legumele solanacee (nightshades): beneficii și contraindicații
Legumele solanacee (nightshades): beneficii și contraindicații
Ce personalitate a lui Beyonce ți se potrivește?
Incepe quiz
Ce personalitate a lui Beyonce ți se potrivește?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.