Obicei la care trebuie să renunțăm: de ce să spui "Știu ce simți" face mai mult rău decât bine

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Există multe situații în care apropiații au nevoie de ajutorul nostru. Și primul instinct este să le spunem că știm exact cum se simt pentru că, probabil, am trecut și noi printr-o situație asemănătoare cândva. Acest obicei poate face mai mult rău decât bine unui om aflat în suferință, astfel că ar fi bine să renunțăm la acesta.

În schimb, îți propunem, în galeria foto, câteva exemple despre ce ai putea să spui în acele momente, pentru a-l alina pe cel de lângă tine atunci când are cea mai mare nevoie.

Nu știi cum se simte

Nu știi cum se simte

Ai putea crede că te poți raporta la situația persoanei, dar adevărul este că, în ciuda faptului că probabil ai trăit și tu la un moment dat ceva similar, nu există o modalitate sigură prin care poți știi 100& cum se simte. Oamenii experimentează lucrurile diferit și ar putea exista unele particularități unice în situația omului respectiv.

Nu te mai concentrezi asupra persoanei

Nu te mai concentrezi asupra persoanei

Când spui "știu exact cum te simți", de fapt întorci direcția discuției către tine și poți da dovadă de egoism. Atunci când o persoană își pune sufletul pe tavă și vrea să îți spună exact ce simte, ar fi bine să îl asculți și să uiți complet de focalizarea pe tine însuți. Transformarea conversației către tine este un tip de "narcisism conversațional". Provine din dorința de a prelua conversația, astfel încât să poți vorbi despre tine, în loc să asculți.

Învață să ajuți

Învață să ajuți

Iată două exemple despre cum ai putea să îi arăți prietenului tău că îți pasă, cu adevărat, și să nu fii egoist în timpul conversației. Ți-a împărtășit trăirile sale doar pentru faptul că și-a dorit să îl ajuți. Așa că oferă-i sprijinul tău.

GREȘIT: Prieten: Sunt foarte obosit. Aș avea nevoie de o vacanță.
Tu: Și eu, n-am mai avut una de mult.

CORECT: Prieten: Sunt foarte obosit. Aș avea nevoie de o vacanță.
Tu: Ai lucrat prea mult? Ar trebui să te odihnești.

Poți fi insensibil

Poți fi insensibil

Tu spui "știu exact cum te simți" și cu siguranță ai intenții bune, dar trebuie să arăți mai multă empatie. Trebuie să îi arăți celui cu care vorbești că ești dispus să îți oferi ajutorul. Dar, uneori, este greu să rezonezi cu suferința altei persoane, mai ales atunci când tu ai o cu totul altă stare de spirit.

În urma unui studiu s-a constatat că, atunci când participanții au fost expuși la aceleași lucruri neplăcute, cum ar fi viermi sau gândaci, au putut ghici cu ușurință emoțiile partenerilor lor. Dar când au fost expuși la lucruri plăcute, cum ar fi cățelușii, în timp ce partenerii lor au fost expuși la cele neplăcute, au considerat că experiența partenerului lor a fost mai puțin severă decât a fost de fapt.

Surse foto: IStock

Articolul urmator Citește asta dacă simți nesiguranță când te gândești la viitorul tău și te vei simți mult mai bine

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.