Poate că depresia nu încearcă să te rănească, ci să te salveze

Poate că depresia nu încearcă să te rănească, ci să te salveze

Alida Enache

“Persoanele care suferă de depresie sunt supraviețuitori curajoși, nu oameni cu dizabilități.”

Cu siguranță că nu există nimic plăcut în a avea depresie. Ea te poate distruge încetul cu încetul și majoritatea persoanelor care trec prin așa ceva consideră că nu mai există nicio portiță de scăpare. Stările oribile care vin la pachet cu depresia nu ar trebui subestimate deoarece consecințele acestei boli pot fi severe. Dar chiar și așa, asta nu înseamnă că nu ne-am putea reconsidera atitudinea față de ea.

Ilustrație cu o femeie tristă care are capul acoperit și ochii închiși

Potrivit Psychology Today, oamenii au tendința de a privi depresia unilateral. Mulți consideră că este vorba despre o boală care distruge psihicul și care, netratată fiind, nu mai oferă șansa la o viață normală, dar lucrurile nu stau chiar așa. Se pare că depresia are un scop foarte bine definit, acela de a ne salva.

Dacă ți se pare greu de crezut acest lucru, te invităm să citești în continuare articolul Doctorului Alison Escalante despre această boală. Ea menționează în lucrarea sa faptul că depresia poate fi considerată un mecanism de apărare a creierului uman. Potrivit ei, există foarte multe studii care atestă faptul că definiția actuală a depresiei nu este tocmai corectă și concretă și tocmai de aceea avem cu toții o părere nerealistă despre ceea ce înseamnă, de fapt, boala.

Iată ce a scris Dr. Alison Escalante despre depresie:

"Se spune că depresia poate apărea doar la persoanele cu un mod de gândire distorsionat, anormal. Ea duce la apariția simptomelor "psihosomatice", cum ar fi migrenele, durerile abdominale și oboseala.

Teoria Polivagală susține faptul că oamenii au o concepție greșită asupra depresiei. De fapt, organismul detectează pur și simplu prezența unei amenințări și declanșează un mecanism de apărare pentru supraviețuire. Acest proces biologic este asociat cu imobilizarea și declanșează atât în corp, cât și în creier o multitudine de simptome. Acestui mecanism de apărare îi spunem "depresie".

Susținând faptul că depresia este o suferință irațională și chiar inutilă, nu facem decât să stigmatizăm și să discriminăm oamenii care se confruntă cu probleme de sănătate mintală. Dar dacă vom înțelege faptul că depresia are o cauză, atunci vom putea elimina stigmatizarea persoanelor care suferă de această boală. Persoanele cu depresie sunt supraviețuitori curajoși, nu oameni cu dizabilități.

Aceasta este povestea uneia dintre pacientele mele, Laura:

Laura crede că depresia i-a salvat viața. De ce mai multe ori, tatăl ei o agresa verbal, dar atunci când a încercat să-l confrunte, el a devenit violent și periculos. Încă își aduce aminte de privirea sa rea și pătrunzătoarea. O privea cu ură și dispreț și de fiecare dată când se uita în ochii lui simțea teamă. De foarte multe ori viața Laurei a fost pusă în pericol chiar de tatăl ei care o agresa.

Depresia a fost cea care a ajutat-p pe Laura să supraviețuiască. Depresia a bântuit-o toată viața ei și a descurajat-o de fiecare dată când și-ar fi dorit să o depășească, dar în același timp tot depresia a fost cea care a ajutat-o accepte inacceptabilul. Depresia i-a suprimat orice sentiment. Ea nu avea cu cine să vorbească, cui să-i ceară ajutorul și a fost nevoită accepte și să aștepte, supraviețuind de la o zi la alta. Și a supraviețuit.

Atunci când se gândește la trecut, Laura nu regretă faptul că a suferit de depresie în copilărie. Apreciază această experiență pentru că a apărat-o, a făcut-o mai puternică. Procesul de vindecare și ședințele de terapie i-au demonstrat acesteia că boala ei a ajutat-o foarte mult în viață."

Deși pare greu de crezut acest lucru, toată această teorie are sens și este foarte bine susținută de studii. De exemplu, British Psychological Society (BPS) a lansat un raport în care a abordat acest subiect prezentând adevărata definiție a depresiei. Potrivit acestui raport, depresia este mai mult o experiență decât o "boală". Asta înseamnă că orice persoană poate trece prin această experiență pe care noi o considerăm boală în funcție de experiențele de viață prin care va trece pe parcursul timpului. Bineînțeles, vom avea nevoie de multe alte studii și de foarte mult timp pentru a ne schimba percepția asupra depresiei, dar suntem pe drumul cel bun.

Citește și: 5 obiceiuri toxice care îți pot afecta personalitatea. Renunță la ele urgent sau îi vei îndepărta pe toți

Surse articol: Cluber, Psychologytoday, Healthline

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ce poate declanșa cancerul, conform neurologului Vlad Ciurea
Ce poate declanșa cancerul, conform neurologului Vlad Ciurea
Ce fantomă celebră încearcă să ia legătura cu tine?
Incepe quiz
Ce fantomă celebră încearcă să ia legătura cu tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (657 vizite)