Testul de o întrebare care îți spune cât ești de deșteaptă

Testul de o întrebare care îți spune cât ești de deșteaptă

Redactor Divahair.ro

Testele clasice de IQ nu sunt singura metodă care îți măsoară istețimea. Un grup de cercetători a descoperit un experiment social amuzant, care spune câte ceva despre nivelul de inteligență al participanților, potrivit washingtonpost.com. Aceștia au mers într-un mall din Israel și i-au invitat pe oameni să intre singuri într-o cabină și să dea cu zarul. La ieșire, erau întrebați numărul care le-a ieșit, iar în funcție de asta, primeau bani. Cu cât era numărul mai mare, cu atât mai mare era suma primită.

zaruri

Astfel, dacă dădeau unu, primeau un bonus de 2,5$, dacă dădeau doi, primeau un bons de 5$, dacă dădeau șase, primeau 15$. Toată lumea primea 5$ pentru participare.

Înainte să afli rezultatele, încearcă să te pui în aceeași situație și să spui ce ai fi făcut tu. Ai fi mințit, ca să primești suma maximă, sau ai fi spus adevărul? Ține cont de faptul că nimeni nu ar fi avut cum să verifice ce număr ți-a ieșit ție pe zar.

Cercetătorii de la Colegiul de Tehnologie din Ierusalim au vrut să vadă ce fel de oameni ar minți, într-o astfel de situație, astfel că toți participanții la experiment au avut de răspuns la un set de întrebări ceva mai personale: se considerau oameni cinstiți, credeau că sinceritatea este importantă, erau angajați, câți bani câștigau pe lună, erau religioși. În plus, oamenii făceau și un scurt test de inteligență.

Dintre toate calitățile scoase în evidență de acest test, inteligența a ieșit cel mai mult în evidență. Oamenii mai deștepți decât media preferau să nu mintă în legătură cu numărul care le-a ieșit pe zar. Nu conta dacă spuneau că sunt cinstiți sau nu, nici dacă erau religioși, nici dacă erau bărbați sau femei. Nici banii nu erau un factor, în acest context. Chiar și după ce aflau venitul fiecărui participant la studiu, oamenii de știință au constatat că cele mai sincere persoane erau cele care aveau rezultate mai bune la testele de inteligență.

Ce diferență au constatat cercetătorii între oamenii inteligenți și cei mai puțin inteligenți

50% dintre oamenii care au obținut rezultate mai slabe la testele de inteligență au spus că au obținut numărul șase pe zar.

10% dintre oamenii care au obținut rezultatele bune la testele de inteligență au spus că au obținut numărul șase pe zar.

femeie desteapta

Oamenii cu un nivel de inteligență mai mare au fost mai sinceri, însă unii dintre ei au măsluit rezultatele. Aceștia au susținut că au dat patru, o situație improbabilă, din punct de vedere statistic. Doar 7% dintre participanții inteligenți au spus că au dat doi.

Cercetătorii au stabilit și un tipar al felului în care mint oamenii. Astfel, persoanele cu o inteligență sub medie exagerau foarte mult, când mințeau, spunând că au dat șase, pentru a primi mai mulți bani. Cele cu o inteligență peste medie dădeau un rezultat ceva mai modest, spunând că au dat patru sau cinci.

Bradley Ruffle și Wilfrid Laurier, cei doi specialiști care au efectuat experimentul, susțin că oamenii inteligenți sunt mai precauți când mint, deoarece sunt mai conștienți de consecințele minciunilor. Acest test a fost inventat de cercetătorii germani, care au o altă explicație: oamenii preferă să spună minciuni mai mici, pentru a scăpa mai ușor cu asta.

Nu este cazul să iei testul foarte în serios, sunt necesare mai multe studii, pentru a stabili o legătură clară între sinceritate și inteligență. Totuși, experimentul ridică două întrebări importante: de ce unii oamenii sunt mai sinceri decât alții și de ce unii oameni refuză să mintă, chiar dacă știu că nu există consecințe.

 

Articolul urmator
Calitatile care iti arata ca ai o personalitate rar intalnita
Calitatile care iti arata ca ai o personalitate rar intalnita
Cât de deșteaptă ești?
Incepe quiz
Cât de deșteaptă ești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (27)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.