Reacţiile adverse ale terapiei canceroase

Reacţiile adverse ale terapiei canceroase

Lorena Teacă

Tratamentul cancerului presupune intervenţii cum ar fi chirurgia, radioterapia sau chimioterapia şi nu numai pentru a distruge celulele canceroase, pentru a micşora o tumoră sau pentru a opri progresul unei forme de cancer. De asemenea, o serie de tratamente au rolul de a ameliora simptomele cancerului.

Femeie cu tub de oxigen în nas

Tratamentele pentru cancer pot fi:

• Tratament primar - scopul este eliminarea completă a celulelor canceroase sau distrugerea lor (principalul astfel de tratament este intervenția chirurgicală);
• Tratamentul adjuvant - scopul terapiei adjuvante este de a distruge orice celule canceroase care pot să rămână după tratamentul primar, pentru a reduce riscul de reapariție a cancerului (terapiile adjuvante comune includ chimioterapia, radioterapia și terapia hormonală);
• Terapia neoadjuvantă este similară, dar tratamentele sunt utilizate înainte de tratamentul primar pentru a crește eficienta tratamentului primar;
• Tratamentul paliativ – astfel de tratamente paliative pot ajuta la ameliorarea efectelor secundare ale tratamentului sau la semnele și simptomele cauzate de cancerul în sine.

Opțiunile de tratament pentru cancer includ:

• Intervenția chirurgicală pentru cancer – cu scopul de a elimina cancerul;
• Chimioterapia – folosește medicamente pentru a distruge celulele canceroase;
• Radioterapia – folosește radiații de mare putere pentru a distruge celulele canceroase.
• Transplantul de celule stem – poate utiliza propriile celule stem din măduva osoasă sau celule stem de la un donator:
• Imunoterapia sau terapia biologică – folosește sistemul imunitar propriu pentru a reduce sau distruge celulele canceroase;
• Terapia hormonală - pentru că unele forme de cancer sunt „alimentate” de hormonii din organism, îndepărtarea sau blocarea acțiunii acestor hormoni poate ajuta la oprirea diviziunii și răspândirii celulelor canceroase;
• Terapiile țintite - sunt tot mai folosite pentru metastazele canceroase. Pentru a alege cea mai bună soluție, trebuie să se identifice mutațiile genetice;
• Crioablația;
• Ablația prin radiofrecvență.

Cancerul și tratamentul acestuia produc adesea efecte secundare. Reducerea acestor simptome și efecte adverse reprezintă o parte importantă a îngrijirii cancerului. Această abordare se numește gestionare a simptomelor, îngrijire de susținere sau îngrijire paliativă. Tratamentul paliativ este orice tratament care se concentrează pe reducerea simptomelor, îmbunătățirea calității vieții și sprijinirea pacienților și a familiilor acestora. Tratamentele paliative includ adesea medicamente, suport nutrițional, tehnici de relaxare, sprijin spiritual, suport emoțional și alte terapii.

Iată care sunt cele mai importante efecte adverse ale terapiei cancerului:

Alopecie – Alopecia sau căderea părului este unul dintre efectele secundare asociate cel mai frecvent cu chimioterapia. Chiar dacă pierderea nu este asociată cu o durere fizica sau disconfort, căderea parului este adesea unul dintre simptomele cele mai dureroase pentru pacienți pentru că afectează bunăstarea emoțională.

Anemie - Anemia este o reducere a numărului de globule roșii care circulă în organism. Celulele roșii din sânge (cunoscute și sub numele de eritrocite) sunt produse în măduva osoasă și conțin cantități mari de hemoglobină proteică. Anemia se poate dezvolta din cauza cancerului sau a tratamentelor utilizate pentru cancer și poate afecta eficiența tratamentelor. Se poate manifesta prin piele extrem de palidă, sensibilitate foarte mare la frig, amețeli, palpitații, oboseală etc.

Anorexie – Anorexia poate fi dată de intervenția chirurgicală și de chimioterapie mai ales, tratamente ce pot afecta consumul alimentar și apetitul. De asemenea, poate fi dată și de factori emoționali sau psihologici.

Constipație – Tratamentele pentru cancer pot încetini tranzitul intestinal și pot duce la constipație.

Diaree – Tratamentele pentru cancer pot cauza probleme digestive, inclusiv diaree, din cauza modului în care acționează asupra celulelor care căptușesc tractul digestiv.

Dureri - Mulți pacienți cu cancer pot crede că durerea este o parte normală a tratamentului pentru cancer. Durerea este asociată cu afectarea țesutului și la 90% dintre pacienții, poate fi controlată. Chimioterapia și chirurgia pot afecta terminațiile nervoase și pot provoca dureri și amorțeală în anumite zone ale corpului.

Greață - Mulți agenți chimioterapeutici și alte tratamente pentru cancer au efecte negative asupra sistemului digestiv. Acestea pot fi efecte directe, din cauza distrugerii celulelor care căptușesc gura, stomacul și intestinele, sau efectele indirecte ale tratamentelor.

Infertilitate sau probleme cu fertilitatea – Intervenția chirurgicală, chimioterapia, radioterapia și alte tratamente anticancerigene pot afecta funcția sistemelor reproducătoare. Dacă de multe ori problemele de fertilitate se reduc de la sine după finalizarea tratamentului, în alte cazuri efectele sunt, din nefericire, pe termen lung.

Infecții – Tratamentele anticancerigene pot afecta inclusiv celulele sănătoase, cum ar fi celulele sangvine sau celulele sistemului imunitar. Poate fi afectată producția de celule sangvine albe și organismul nu mai are capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor.

Insomnii – Insomnia la pacienții afectați de cancer poate să apară din diverse motive, cum ar fi faptul că celulele canceroase produc semnale chimice și efecte secundare în organism, probleme fizice ca greață, diaree sau vărsături ce afectează calitate somnului, stres care perturbă somnul etc. Somnul poate fi afectat de simptomele legate de tratamentul cancerului, cum ar fi durerea, respirația dificilă, anxietatea sau depresia.

Limfedem – Limfedemul este o afecțiune caracterizată de acumularea de lichid în țesutul din jurul capilarelor. Această acumulare de lichid poate duce la inflamații, deformări ale țesutului și afectarea mobilității.

Neutropenie - Medicamentele pentru chimioterapie pot avea o varietate de efecte secundare, inclusiv afectarea sistemului nervos. Simptomele neutropeniei periferice pot include durere, amorțeală și furnicături în mâini, de obicei. Neutropenia se poate dezvolta ca un efect secundar al chimioterapiei la 40 - 80% dintre pacienți.

Oboseală - Oboseala este un simptom comun pentru pacienții afectați de cancer și afectează considerabil viața acestora. O apare în general la aproape 90% dintre pacienții care beneficiază de chimioterapie și aproape 80% dintre cei care urmează tratament de radioterapie. Este frecvent descrisă ca senzație de oboseală intensă, epuizată, letargie.

Probleme cu pielea și unghiile - Unele tratamente anticancerigele pot duce la piele uscată, decolorată, sensibilă. Cele mai importante probleme ale pielii sunt erupția acneiformă și radiodermita. In mielomul multiplu de exemplu, medicii pot recomanda radioterapie pentru pacienții cu dureri osoase atunci când chimioterapia nu este eficientă sau pentru a controla durerea.

Zattara este un tratament medical ce are rol regenerativ, hidratant și de reducerea a sensibilității pielii afectate. Ingredientele de bază din acest produs sunt vitamina K1, care are rolul de a reduce inflamația și de a normaliza keratinizarea pielii și hialuronatul de sodiu care redă elasticitatea pielii, grăbește vindecarea țesuturilor și reduce înroșirea și pruritul.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.