Milgamma: ce este și ce beneficii are

Milgamma: ce este și ce beneficii are
Redactor Andreea Baluteanu
Sâmbătă, 23.09.2023

Milgamma este un preparat medical folosit pentru a trata deficiențele de vitamine din grupul B, în special în contextul bolilor neurologice. Iată un ghid cuprinzător despre Milgamma și beneficiile sale.

Ce este Milgamma

Milgamma este un medicament care face parte din categoria complexelor de vitamine B. Este adesea prescris pentru a combate deficiențele acestor vitamine și pentru a trata diverse afecțiuni neurologice asociate cu ele.

Așadar, ți se poate recomanda acest medicament dacă suferi de neuropatie (degradarea nervilor) sau polineuropatie (poate fi de mai multe feluri, cea diabetică și alcoolică fiind cele mai răspândite), pareze la nivelul nervului facial, sindroame radiculare, sindrom cervico-brahial, zona zoster sau diverse leziuni miocardice ce au fost produse de lipsa de vitamina B1.

Milgamma e însă utilă și în cazul afecțiunilor reumatice, dacă ai de-a face cu mialgii și nevralgii sau prezinți o stare de suprasolicitare.

Ce vitamine conține Milgamma

Milgamma conține, de obicei, trei vitamine esențiale din grupul B:

  1. B1 (tiamină): Necesară pentru metabolismul glucidelor și pentru menținerea funcției nervoase normale.
  2. B6 (piridoxină): Implicată în metabolismul proteinelor și în producerea neurotransmițătorilor.
  3. B12 (cobalamină): Vitală pentru formarea celulelor roșii din sânge și pentru funcționarea normală a sistemului nervos.

În cât timp își face efectul Milgamma

Efectul Milgamma poate varia în funcție de severitatea deficienței și de simptomele pacientului.

Totuși, mulți pacienți simt o ameliorare a simptomelor după câteva zile de tratament. Pentru beneficii pe termen lung și stabilizarea efectelor, tratamentul poate fi necesar pe o perioadă mai lungă, conform recomandărilor medicului.

Ce beneficii are Milgamma

Utilizarea Milgamma oferă o serie de beneficii, printre care:

  1. Ameliorarea simptomelor neurologice: Datorită conținutului său de vitamine B, Milgamma poate ajuta la ameliorarea simptomelor neurologice, cum ar fi durerea, amorțeala și tulburările de sensibilitate în special la nivelul picioarelor.
  2. Suport energetic: Vitaminele din grupul B sunt esențiale pentru producerea de energie în organism.
  3. Îmbunătățirea sănătății sistemului nervos: Contribuie la menținerea sănătății sistemului nervos și la refacerea funcției acestuia.
  4. Protejarea și regenerarea nervilor: Vitaminele B pot ajuta la protejarea și regenerarea nervilor, în special în contextul neuropatiei diabetice.

Cum se administrează Milgamma

Milgamma este disponibil sub formă de tablete și soluții injectabile. Doza și metoda de administrare depind de recomandările medicului și de necesitățile individuale ale pacientului. Este important să se urmeze indicațiile medicului și să nu se depășească doza recomandată.

Ca recomandări generale, dacă iei Milgamma sub formă de pastile (drajeuri), doza uzuală e un drajeu de patru ori pe zi, iar atunci când îl folosești ca adjuvant sau în convalescență, poți reduce tratamentul la o dată sau de două ori pe zi. După circa 4 săptămâni de tratament cu Milgamma, medicul poate să decidă dacă să continue dozajul ridicat, de 3-4 ori pe zi, sau dacă îl va diminua la administrarea unui singur drajeu. E important să consulți specialistul, fiindcă s-a arătat că folosirea în exces a unor doze mari de piridoxină poate să provoace neuropatii periferice severe. Drajeul se înghite întreg, cu o cantitate mică de lichid.

De partea cealaltă, dacă suferi de afecțiuni acute și dureroase ce necesită o intervenție în forță, ți se poate recomanda formula injectabilă, caz în care doza e de o fiolă Milgamma N zilnic. În cazurile mai puțin severe, fiola se administrează de 2-3 ori pe săptămână, adânc intramuscular.

Ai utilizat prea mult sau prea puțin Milgamma?

Dacă ai luat din greșeală mai multe drajeuri sau constați că un copil a procedat astfel, adresează-te de urgență medicului. În doze mari, te poți confrunta cu vertij, bradicardie, obnubilare, vărsături sau stare de șoc, iar în cele de supradozaj, sunt posibile reacții sistemice (în ansamblu), incluzând, pe lângă efectele deja menționate, și aritmii, stare de greață sau crampe.

Dacă, dimpotrivă, ai sărit peste o doză, urmează tratamentul în mod obișnuit, nu compensa doza uitată cu doză dublă.

Milgamma în sarcină și alăptare

Nu sunt cunoscute efectele Milgamma în sarcină, pentru că nu au fost efectuate teste, tocmai de aceea e vital să îți consulți medicul dacă ești sau intenționezi să rămâi însărcinată. Specialiștii nu recomandă acest medicament viitoarelor mămici, dar nici celor ce alăptează, căci Milgamma poate trece în laptele matern.

Milgamma și consumul de alcool

Dacă obișnuiești să consumi alcool în mod constant, fii avertizat/ă că efectele vitaminei B12 pot fi drastic minimizate.

Pot să conduc dacă iau Milgamma?

Aici primești un răspuns pozitiv din partea specialiştilor, căci medicamentul nu influențează capacitatea de a conduce sau de a folosi utilaje.

Milgamma: efecte adverse și contraindicații

Ca orice medicament, Milgamma poate avea efecte adverse. Acestea pot include reacții alergice (în special erupții cutanate, însoțite sau nu de mâncărime) ce pot evolua până la șoc anafilactic, durere la locul injectării (pentru formele injectabile) sau tulburări gastro-intestinale. Te mai poți confrunta și cu stare de rău.

12 alimente bogate în vitamina B12

Dacă ai folosit Milgamma și ai suferit reacții adverse care nu sunt incluse mai sus, le poți face cunoscute prin sistemului național de raportare, găzduit de pagina web a Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale .

Notăm că efectele adverse sunt rare, prezente la mai puțin de 1 din 10000 de persoane, conform prospectului Milgamma. 

maini de doctor cu manusi albastre care manevreaza o seringa

Contraindicațiile includ:

  • alergia la oricare dintre componentele medicamentului;
  • afecțiuni cardiace severe;
  • tumori;
  • psoriazis;
  • insuficiență hepatică;
  • sarcină sau alăptare.

În cazul administrării medicamentului injectabil, e interzisă folosirea dacă ai epilepsie necontrolata terapeutic, porfirie (un grup de afecțiuni ereditare provocate de anomalii metabolice ale enzimelor implicate în sinteza hemului) sau antecedente de hipertermie malignă.

Milgamma și interacțiunea cu alte medicamente

Este esențial ca pacienții să informeze medicul despre toate medicamentele pe care le iau și despre orice afecțiune medicală pe care o au. Specialistul va asigura o administrare sigură și eficientă a Milgamma.

Iată care sunt câteva dintre medicamentele cu care Milgamma poate interacționa în mod neplăcut: 5-fluoruracil (face parte din tratamentul cancerului), colchicina, unele antibiotice (neomicina), acid p-aminosalicilic, colestiramina, antiacizi (omeprazol, cimetidina), cloramfenicol, biguanide (antidiabetice orale), unele pilule contra epilepsiei (fenitoina, fenobarbital și primidona).

Ai grijă și la administrarea parentrală (pe altă cale decât cea orală, de exemplu, intravenoasă) de lidocaină, mai ales concomitent cu epinefrina sau norepinefrina. 

Ce scade glicemia noaptea: lista alimentelor de care ai nevoie

Ce mai trebuie să știi? Că Milgamma conține lactoză monohidrat și zahăr, așa că dacă știi că ai intoleranță la glucide, anunță-ți medicul. E prezent în compoziție și uleiul de ricin, ce poate provoca disconfort gastric și diaree.

În concluzie, Milgamma este un medicament valoros pentru tratarea deficiențelor de vitamine din grupul B și pentru susținerea sănătății sistemului nervos. Totuși, ca și în cazul oricărui tratament, este vital să se consulte un medic înainte de utilizare.

Vezi si
Rutin: beneficii și contraindicații
Rutin: beneficii și contraindicații
Raluca Margean | Sâmbătă, 23.09.2023
Miere de salcâm: beneficii, proprietăți și riscuri
Miere de salcâm: beneficii, proprietăți și riscuri
Raluca Margean | Sâmbătă, 23.09.2023
Rubarba: beneficii și mod de consum
Rubarba: beneficii și mod de consum
Raluca Margean | Sâmbătă, 23.09.2023

Surse foto: iStock

Surse articol: woerwagpharma.de/en/, catena.ro, medicover.ro, comenzi.farmaciatei.ro

Articolul urmator »
Ce este rambutan și ce beneficii are?
Ce este rambutan și ce beneficii are?
Andreea Baluteanu | Miercuri, 21.02.2024
Incepe quiz
Cât de bătrână este inima ta?
Cât de bătrână este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (11)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Miercuri, 28.02.2024
Iarba de grâu: beneficii și proprietăți
Raluca Margean | Marţi, 30.04.2024

Ne găsești pe