Tămâia atacă oasele: mit sau adevăr

Tămâia atacă oasele: mit sau adevăr

Redactor Raluca Margean

În timp ce unele persoane spun că tămâia atacă oasele, altele susțin că, dimpotrivă, tămâia are efecte antiinflamatorii și ajută la gestionarea bolilor care afectează oasele și articulațiile. Află din acest articol care este adevărul, dar și alte mituri despre efectele tămâii asupra sănătății!

Mituri despre efectele tămâii asupra sănătății

Deși tămâia are o serie de beneficii pentru sănătate, există multe întrebuințări care nu sunt susținute de dovezi științifice. Miturile despre efectele tămâii asupra sănătății sunt, în general, bazate pe tradiții sau credințe populare și este important să știm care este adevărul despre realele proprietăți terapeutice ale acestei tămâii. Iată câteva mituri comune:

Mit nr.1. Tămâia poate vindeca orice boală. 

Acesta este un mit comun legat de tămâie, care îi atribuie proprietăți vindecătoare miraculoase. Deși tămâia are utilizări tradiționale în medicina alternativă și poate avea beneficii pentru sănătate, nu există dovezi solide că poate vindeca orice boală sau afecțiune.

Mit nr.2. Tămâia elimină toate toxinele din corp.

Se spune că tămâia poate purifica și detoxifica organismul de toxine. Cu toate acestea, organismul are propriile sisteme de detoxifiere, cum ar fi ficatul și rinichii, și tămâia nu este un remediu magic pentru eliminarea tuturor toxinelor din corp.

Mit nr.3. Tămâia ajută la prevenirea diabetului. 

Deși unele cercetări au arătat că tămâia poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat, există nenumărate alte studii care nu au găsit niciun efect al tămâii asupra controlului glicemiei.

Mit nr.4. Reduce stresul, anxietatea, depresia și îmbunătățește memoria.

Studiile efectuate în laborator au arătat că tămâia poate ajuta la reducerea comportamentelor depresive și anxioase la șoareci și la reducerea stresului la șobolani. De asemenea, unele cercetări au arătat că dozele mari de tămâie pot ajuta la îmbunătățirea memoriei la șobolani. Cu toate acestea, nu există suficiente studii care să demonstreze aceste efecte la oameni.

Mit nr.5. Previne bolile de inimă.

Într-adevăr, tămâia are efecte antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea tipului de inflamație comună în bolile de inimă, însă sunt necesare mai multe studii pentru a confirma capacitatea de protecție a tămâii asupra inimii.

Mit nr.6. Netezește și îngrijește pielea.

Uleiul de tămâie este prezentat ca un remediu natural eficient împotriva acneei și a ridurilor, însă nu există suficiente dovezi științifice care să confirme această proprietate.

Mit nr.7. Echilibrează hormonii și reduce simptomele sindromului premenstrual.

S-a constatat că uleiurile esențiale de tămâie cresc cantitatea de estrogen din saliva femeilor, iar acest lucru i-a determinat pe unii oameni să spună că tămâia poate ajuta la întârzierea menopauzei, reducerea crampelor menstruale, durerilor de cap și schimbărilor de dispoziție. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă științifică care să confirme orice beneficii ale tămâii asupra menopauzei.

Mit nr.8. Nu există efecte secundare ale tămâii. 

Chiar dacă tămâia este utilizată în multe tradiții medicinale și religioase, este important să știm că pot exista efecte secundare sau reacții alergice la tămâie, mai ales când este utilizată în exces sau în doze mari. Cele mai frecvente reacții adverse constatate au fost: indigestie, constipație și greață. De asemenea, cercetările au arătat că tămâia poate crește riscul de avort spontan în timpul sarcinii și poate interacționa cu unele medicamente, în special cu diluanții de sânge, cum ar fi warfarina și cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, precum ibuprofenul.

Mit nr.9. Tămâia este miraculoasă și poate înlocui tratamentele medicale. 

Acesta este un mit foarte periculos, care îți poate face foarte mult rău. Adevărul este că, deși tămâia poate avea unele beneficii pentru sănătate, nu trebuie să înlocuiască tratamentele medicale sau să fie utilizată ca unica formă de tratament pentru afecțiuni medicale grave.

Tămâia atacă oasele: mit sau adevăr?

Cunoscută sub denumirea de Boswellia serrata, tămâia este o rășină extrasă dintr-un copac, care uneori este arsă pentru aroma sa sau este procesată pentru a fi transformată în medicament.

Medic cu ulei de tămâie și mulaj de oase în mână
Sursa foto:iStock.com

Conform studiilor, tămâia deține proprietăți antiinflamatorii și analgezice, ajutând la tratarea afecțiunilor inflamatorii, inclusiv cele care afectează articulațiile și oasele.

Așadar, tămâia nu atacă oasele, ba dimpotrivă, poate fi un ajutor de nădejde în osteoartrită și artrita reumatoidă.

S-a constatat că tămâia conține compuși antiinflamatorii puternici (inclusiv acid boswellic), care pot preveni eliberarea de leucotriene, substanțe ce provoacă inflamații. Cercetările au arătat că acidul boswellic oral și topic reduce pierderea cartilajului, scade inflamația mucoasei articulațiilor și ameliorează durerea și imobilitatea asociată cu osteoartrita.

Tămâia - un leac pentru cancer?

Studiile arată că tămâia poate avea efecte anticancerigene, mai exact poate avea capacitatea de a împiedica răspândirea celulelor canceroase. Oamenii de știință au observat că acizii boswellici pot preveni, de asemenea, formarea ADN-ului în celulele canceroase, ceea ce ar putea ajuta la limitarea extinderii cancerului. Până acum, studiile pe eprubetă sugerează că tămâia poate fi eficientă împotriva celulelor cancerului de sân, prostată, pancreas, piele și colon.

Un alt beneficiu potențial major al tămâii este faptul că poate ajuta la reducerea efectelor secundare ale tratamentului cancerului. Studiile asupra persoanelor cu tumori cerebrale au arătat că administrarea zilnică a 4.500 mg de extract de acid boswellic reduc edemul cerebral - o acumulare de lichid în creier.

Alte beneficii importante ale tămâii asupra sănătății

Așadar, tămâia nu atacă oasele, ba dimpotrivă, datorită proprietăților sale antiinflamatorii, Boswellia Serrata ajută la tratarea bolilor care afectează oasele și articulațiile. În plus, mai are și alte beneficii pentru sănătate, și anume:

Ajută la funcționarea optimă a intestinului

Dovezile științifice au demonstrat că tămâia poate ameliora simptomele asociate cu  sindromul de colon iritabil, și anume durerea abdominală și balonarea. În plus, s-a constatat că poate fi eficientă în reducerea simptomelor colitei ulcerative, una dintre principalele afecțiuni inflamatorii intestinale. Totuși, este important de menționat că majoritatea studiilor au fost mici sau nu au fost făcute pe oameni.

Rășină de tămâie în lingură de lemn
Sursa foto:iStock.com

Poate fi de folos în tratarea bronșitei și astmului

Cercetările sugerează că unii din compușii tămâii pot preveni producerea de leucotriene, care provoacă constrângerea mușchilor bronșici în astm. De asemenea, tămâia poate afecta citokinele Th2, care pot provoca inflamație și supraproducție de mucus la persoanele cu astm.

Efecte adverse și precauții la administrarea tămâii

Tămâia poate fi administrată topic sau pe cale orală. În general, luată în doze mici (până-n 1.000 g zilnic), Boswellia Serrata nu are efecte adverse. Totuși, unele persoane pot avea dureri de stomac, amețeli, diaree, dureri de cap și mâncărimi ale pielii.

De asemenea, tămâia poate interacționa cu unele medicamente. De exemplu, Boswellia serrata ar putea schimba cât de repede descompune ficatul unele medicamente. Acest lucru ar putea modifica efectele și poate provoca reacții adverse ale medicamentelor respective.

Totodată, Boswellia serrata poate afecta activitatea sistemului imunitar. Unele medicamente, cum ar fi cele utilizate după un transplant, scad activitatea sistemului imunitar. Administrarea suplimentelor de tămâie împreună cu aceste medicamente ar putea modifica efectele medicamentelor.

În concluzie, tămâia nu atacă oasele, ba dimpotrivă, studiile au demonstrat că are efecte antiinflamatorii și poate fi de folos în tratarea bolilor care afectează oasele și articulațiile. Unele cercetări au arătat că Boswellia Serrata are mai multe beneficii pentru sănătate, însă sunt necesare mai multe studii pentru a confirma toate proprietățile terapeutice cunoscute ale acestei rășini.

Citește și: Spirulina vie: beneficii și mod de administrare

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Healthline.comWebmd.com

Articolul urmator
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Alege o vedetă și îți spunem un adevăr ascuns despre tine!
Incepe quiz
Alege o vedetă și îți spunem un adevăr ascuns despre tine!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.