Artrita psoriazica - Simptome, diagnostic si tratament

Artrita psoriazica - Simptome, diagnostic si tratament

Streinu Victoria

Ai probleme la nivelul articulatiilor? Pe zi ce trece iti este tot mai greu sa faci miscari care in mod normal nu ar fi necesita un efort din partea ta? O cauza a acestui lucru ar putea fi...

Artrita psoriazica este o boala cronica autoimuna caracterizata prin inflamatia pielii si a articulatiilor. Aceasta boala se obiectiveaza prin zone cutanate inflamate eritematoase (inrosite) si cu tendinta la descuamare. Psoriazisul afecteaza frecvent coatele, genunchii, scalpul, zona ombilicala si organele genitale sau anusul. Aproximativ 10% din pacientii cu psoriazis dezvolta o inflamatie asociata a articulatiilor. Astfel, pacientii care au atat psoriazis, cat si artrita inflamatorie sunt diagnosticati cu artrita psoriazica.

Cauzele artritrei psoriazice

Pana in prezent nu s-a descoperit etiologia artritei psoriazice. Dovezi indirecte au sugerat ca infectiile (sechele post-streptococice), traumatismele si imunitatea scazuta pot juca un rol important in debutul si evolutia acestei boli. De asemenea, pot fi implicate si anumite mecanisme genetice, observandu-se in apoximativ 50% din cazurile de spondilita psoriazica marker-ul genic HLA-B27.

Semnele si simptomele artritrei psoriazice

Exista 3 tipuri majore de artrita psoriazica: artrita inflamatorie asimetrica (intalnita la pana la 70% din cazuri), artrita simetrica si spondilita psoriazica. Boala apare in mod egal la barbati si femei.

La majoritatea pacientilor psoriazisul precede artrita cu cateva luni pana la cativa ani. Artrita este localizata, de obicei, la nivelul genunchilor, gleznelor si articulatiilor picioarelor.

In general, sunt inflamate doar cateva articulatii concomitent (pana la 5 articulatii). Acestea devin dureroase, umflate, calde si rosii. Cateodata, inflamatia poate surveni la nivelul degetelor de la mana sau picior unde duce la tumefierea intregului deget dandu-i aspectul de „carnat" (dactilita). Unghiile sunt adesea implicate, acestea fiind degradate, decolorate sau ingrosate (pahionichie). Rigiditatea articulara este mai des intalnita dimineata, cand simptomele sunt resimtite la maxim de catre pacient.

Artrita psoriazica poate duce si la inflamatia coloanei vertebrale (spondilita), cauzand durere si rigiditate la nivelul spatelui, a gatului si a zonelor fesiere. In cazuri rare poate aparea o forma de artrita numita „mutilans" care duce la deteriorarea rapida a articulatiilor.

Exceptand artrita si spondilita, artrita psoriazica mai poate cauza si inflamatia altor organe precum ochii, plamanii si aorta. Irita (inflamatia irisului) este o boala dureroasa ce este agravata de lumina puternica. Corticosteroizii injectati direct in ochi sunt uneori necesari pentru a reduce inflamatia si a preveni orbirea. Pleurita (inflamatia pleurelor ce invelesc plamanii) cauzeaza durere toracica, in special in inspir profund, precum si dispnee (dificultate in respiratie). Aortita (inflamatia aortei) evolueaza cu regurgitare (refluarea sangelui) prin valvele aortice si implicit insuficienta cardiaca si dispnee.

Artrita psoriazica poate fi asociata si cu acnee si modificari ale unghiilor (la aproximativ 80% din pacienti). Bazat pe aceste observatii, a fost descris un nou sindrom numit SAPHO ce include sinovita (inflamatia membranei ce acopera articulatia), acnee si pustule (vezicule cu lichid) la nivelul mainilor si picioarelor, hiperostoza (osul apare ingrosat) si osteita (inflamatia osului).

Dignosticul de artrita psoriazica

Diagnosticul in aceasta boala este pus, in general, pe criterii clinice. Nu exista teste paraclinice pentru evidentierea artritei psoriazice. Markerii inflamatori serici ca VSH-ul (viteza de sedimentare a hematiilor) si proteina C-reactiva pot fi crescuti si reflecta prezenta inflamatiei in organism. Se impune si un diagnostic diferential cu artrita reumatoida, de aceea se dozeaza si factorul reumatoid (artrita psoriazica seropozitiva se intalneste la doar 5-9% din cazuri). Pe radiografie se pot observa eroziuni osoase cu deteriorarea cartilajelor. De asemenea, marker-ul genetic HLA-B27 este frecvent analizat.

Tratamentul artritei psoriazice

In general, tratamentul acestei patologii este directionat spre controlarea procesului inflamator, astfel implica o combinatie de medicamente antiinflamatorii nesterodiene (ibuprofen, diclofenac, naproxen), unguente si fototerapie (pentru psoriazis) si fizioterapie. Daca aceasta medicatie se dovedeste ineficienta, pot fi utilizate medicamente ca metotrexat, corticosteroizi si antimalarice.

Fizioterapia este o parte importanta a tratamentului deoarece limiteaza durerea si tumefierea articulatiilor. Aceasta poate fi efectuata acasa, dupa un program deja stabilit, sau impreuna cu un fizio-kineto-terapeut. Pentru rezultate mai bune aceasta rutina ar trebui indeplinita de catre pacient zilnic.

In cazurile severe de sinovita monoarticulara cronica se poate apela si la tratamentul chirurgical: sinovectomia artroscopica. Aceasta s-a dovedit a fi eficienta in asociere cu tratamentul medical si fizic. Rareori, este necesara artroplastia protetica (inlocuirea articulatiei cu o proteza) sau diverse operatii reconstructive.

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (91)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Simona10
    2 octombrie 2012 18:06

    Supramax articulatii are actiune eficienta in reducerea durerilor si cresterea mobilitatii articulare, datorita formulei sale pe baza de colagen activ hidrolizat, ca supliment local.(dovedit clinic)

    leta calarasi (anonim)
    13 martie 2012 19:07

    eu ma tratez de acelasi diagnostic la bucuresti si fac tratment cu remicade ma simt mult mai bine

    TURCU MARIA (anonim)
    12 februarie 2011 13:01

    am ARTROPATIE PSORIAZICA si fac tratament de 3 ani cu leflunomid ARAVAsi antiinflamator TRATUL,plus tratament pt. inima,hipertensiune arteriala,calculi renali si la fiere,depresie asociata cu episoade de panica,3 herenii de disc cu scolioza si hiperlordoza,osteofite pe toata coloana si in talpi ,calciie,genunchi,GLAUCOM,DACA MAI FAC SI DIABET AM PUS CAPACUL LA TOT VIITORUL MEU ,PRECIZEZ CA AM O VIRSTA DE 49 DE ANI SI DIN ANUL 2007 MA LUPT CU BOALA DAR SI CU SISTEMUL ACESTA CARE DUPA CE M-AU PENSIONAT DE BOALA LA RECOMANDAREA DR. DIN INSTITUTUL CANTACUZINO BUC.,CEI DIN COMISIE LA JUD. DE CARE APARTIN DUPA 1 SI JUMATATE MIAU TAIT-O PE MOTIV CA NU AM ACESTE DIAGNOSTICE,ACUM AM AJUTOR SOCIAL DE 125 RON PE LUNA DIN CARE 75 RON DAU PE MEDICAMENTELE COMPENSATE PT.RESTUL TRATAMENTULUI IL RIDIC GRATUIT CU REFERAT DE LA MEDICUL REUMATOLOG,ADICA { ARAVA SI TRATULUL}MA BUCUR CA ATI LUAT ACEASTA DECIZIE SA INFORMATI PE CEI CE AU ACESTE PROBLEME SI SA STIE CARE SUNT DECIZIILE PE CARE TREBUIE SA LE I-A IN CAZUL IN CARE AU ACESTE SIMTOME SINU STIU CARE SUNT CAUZELE.VA SPUN SINCER CA ,TIMP DE2 ANI AM MERS DIN SPITAL IN SPITAL SI IN TREI JUDETE CA :TULCEA,GALATI SI CONSTANTA,FARA NICI UN REZULTAT,DAR CIND AM AJUNS LA BUCURESTI LA INSTITUTUL CANTACUZINO,ACEEA POT SA SPUN CU MINA PE INIMA CA SUNT CU ADEVARAT MEDICI CARE MI-AU PUS DIAG. IMEDIAT SI URMEZ DE ATUNCI TRATAMENTUL LOR,DAR CU DR.DIN BUC. VENIT LA TULCEA,PT.CA NU AVEAM REUMATOLOG IN JUD.MULTUMESC DIN SUFLET:DR.CIURTIN ,DR.BURZ .