Fibromialgia - Simptome, diagnostic si tratament

Fibromialgia - Simptome, diagnostic si tratament

Vesel Teodora

 

Fibromialgia este o afectiune medicala cronica manifestata prin durere si sensibilitate la nivelul muschilor, tendoanelor si articulatiilor. Fibromialgia se mai caracterizeaza prin oboseala cronica , anxietate, depresie, un somn agitat si tulburari la nivelul tranzitului intestinal.


Fibromialgia afecteaza cel mai des femeile cu varsta intre 35 si 55 ani.

Cauzele fibromialgiei

Nu se cunosc cauzele exacte ale fibromilagiei. Persoanele diagnosticate cu fibromialgie simt durerea la anumiti stimuli ce in mod normal ar fi inofensivi.

Sensibilitatea exagerata poate fi rezultatul modificarilor chimice de la nivelul creierului sau maduvii spinale care controleaza durerea. Ca rezultat al acestor modificari, persoana simte durerea mai repede si prezinta durere difuza musculara.
Fibromialgia este legata de dezechilibrul chimic al creierului care duce la scaderea tolerantei la durere si la un somn nelinistit cu oboseala in timpul zilei.

Fibromialgia mai poate fi cauzata de dezechilibrul hormonal al cortizolului si al hormonului cresterii.

Simptomele fibromialgiei

Varietatea si severitatea simptomelor din fibromialgie difera de la o persoana la alta. Durerea cronica este cel mai frecvent simptom. Aceasta apare, de obicei, gradat.

Alte simptome:

                                              

• Durerea, cel mai frecvent la nivelul: gatului, umerilor, bratelor, pieptului si a feselor.
• Oboseala;
• Tulburari de somn;
• Migrene;
• Constipatie sau diaree;
• Tulburari de memorie;
• Anxietate;
• Depresie;
• Dificultati de concentrare.

Persoanele cu fibromialgie au perioade asimptomatice si perioade simptomatice. Puseele cu oboseala si dureri musculare sau articulare sunt frecvente, in special dupa stress fizic sau psihic. Multi oameni cu fibromialgie acuza dureri accentuate la temperaturi scazute sau umiditate crescuta, cand nu dorm destul, cand sunt obositi, stresati sau extenuati.

Diagnosticul de fibromialgie

Nu exista teste specifice pentru fibromialgie. Medicul pune diagnosticul pe baza smptomelor descrise de pacient si pe baza examenuui fizic. 

Exista 18 puncte dureroase specifice fibromialgiei: la nivelul gatului, a umerilor, a coatelor, a spatelui, a genunchilor, a soldurilor si de-o parte si de alta a sternului.

Sensibilitatea in 11 din aceste puncte pune de obicei diagosticul.

Nu oricarui medic ii este usor sa puna diagnosticul si sa trateze o fibromialgie, deoarece inca nu este o problema medicala bine definita. Cei mai experimentati medici in tratamentul fibromialgiei sunt: medicul reumatolog si medicii specialistii in managementul durerii. Alti medici capabili in diagnosticarea fibromialgiei sunt: medicul de familie, medicii internisti si fizioterapeutul.

Tratamentul fibromialgiei

In prezent, nu exista nici un tratament pentru fibromialgie. Tratamentul este concentrat pe abordarea durerii, oboselii, depresiei si altor simptome specifice fibromialgiei, in speranta de a intrerupe cercul vicios al tolerantei scazute la durere si a scaderii activitatii fizice.

Fibromialgia nu este o boala progresiva si nu duce la disfunctii fizice permanente. Desi fibromialgia este un sindrom cronic, se pot face multe pentru reducerea si controlul simptomelor. Tratamentul la domiciliu este cea mai importanta parte din tratamentul fibromialgiei si se bazeaza pe:

• Reducerea durerii;
• Exercitii fizice regulate;
• Reducerea stresului;
• Medicamente pentru reducerea tulburarilor de somn;
• Tratarea depresiei;
• Fizioterapie;
• Masaj terapeutic;
• Acupunctura;
• Reflexoterapia;
• Vitaminele;

Fibromialgia este o afectiune greu de tratat deoarece nu exista o cauza anume. Tratamentul va fi costisitor, de aceea este bine sa evitati produsele ce promit o vindecare raida a acestei boli. De asemenea ar trebui evitat statul intr-o anumita pozitie timp indelungat si evitarea activitatilor fizice.

Din fericire fibromialgia nu afecteaza permanent muschii sau articulatiile si desi este o afectiune de lunga durata, aceasta nu este o boala.

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.2 (85)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Lia (anonim)
    3 noiembrie 2012 15:03

    Am fost diagnosticata cu aceasta boala de un reumatolog, am uneori dureri groaznice de spate si de membre care ma tin cateva zile. Nu pot sa iau antiinflamatoare,ce este de facut,ce as putea lua?

    dima iulica (anonim)
    5 februarie 2012 14:02

    eu sufar de aceasta bolala si nu stiu cum tot sa ma tratez am fost la toate spitalele si in tara si in afara daca ma puteti ajuta va rog sami trimeteti u mail la satncuionut77@yahoo.com va multumesc