Oboseala cronica - afectiunea secolului! Afla simptomele si tratamentul!
Cuprins
- Ce inseamna Sindromul Oboselii Cronice?
- Care sunt cauzele oboselii cronice?
- Simptomele oboselii cronice
- Cand trebuie sa apelezi la sfatul medicului? Ce medic trebuie sa alegi?
- Examinari, teste si analize
- Tratamentul oboselii cronice
- Tratamentul de acasa - activitati care te ajuta sa te simti mai bine!
Ce inseamna Sindromul Oboselii Cronice?
Sindromul Oboselii Cronice este o afectiune instalata aparent din senin, care evolueaza incet si viclean, pana cand ajungi sa fii atat de obosita incat nu iti mai poti desfasura intr-un ritm normal toate activitatile zilnice. Principala caracteristica a Sindromului Oboselii Cronice este starea de oboseala care persista si se accentueaza de cel putin 5 luni de zile. Desi oboseala cronica este una dintre afectiunile secolului XXI, putini specialisti au reusit sa o inteleaga si sa o explice in totalitate, deoarece parerile sunt impartite: oboseala cronica este sau nu, o afectiune separata cu propriul set de simptome? Aceasta polemica nu schimba cu nimic gravitatea simptomelor si consecintelor oboselii cronice. |
|
Care sunt cauzele oboselii cronice?
Medicii nu cunosc exact cauzele oboselii cronice, deoarece aceasta afectiune poate fi provocata de un complex de cauze specifice afectiunilor cu care organismul se confrunta deja.
In linii mari, oboseala cronica poate fi cauzata de:
- o infectie puternica;
- un sistem imunitar foarte slabit;
- dereglari ale sistemului nervos;
- activitati zilnice stresante pentru o lunga perioada de timp, uneori asociate cu un mediu familial tensionat;
- dereglari hormonale sau ale glandei tiroide;
- antecedente de oboseala cronica in familie
- suprasolicitatea fizica si psihica timp indelungat
- lipsa sau diminuarea semnificativa a somnului.
Simptomele oboselii cronice
In primul rand, trebuie sa stii ca oboseala puternica pe care o simti nu este ceva trecator, nu este totul "in capul tau". Este o reactie disperata a organismului in urma stresului fizic si psihic la care este supus zilnic. Pentru a trece peste asta, ai mare nevoie de sprijinul familiei si al prietenilor si de sfaturile unui doctor bun.
Simptomul principal al oboselii cronice este o oboseala din ce in ce mai puternica, de la ceva usor de trecut cu vederea la ceva chinuitor, timp de cel putin 5 luni de zile. Oboseala te deranjeaza intr-atat incat nu mai poti avea acelasi randament la locul de munca, nu te mai simti dispusa sa socializezi, nu mai ai rabdare sa-ti asculti apropiatii sau sa te joci cu copiii tai.
Resimtite tot pe termen lung, simptomele secundare ale oboselii cronice sunt:
- durerile musculare si ale incheieturilor;
- durerile in gat si gustul amar simtit in gura si in gat;
- inflamarea ganglionilor;
- o durere si o caldura inexplicabila in tot corpul;
- dificultatile in concentrare, confuzia si dificultatile in memorare;
- migrene cu frecventa si dureri diferite fata de ce simteai de obicei;
- ameteli;
- anxietate, palpitatii si dureri in zona pieptului;
- insomnie sau somn chiar si lung, dar fara odihna (te trezesti dimineata fara vlaga);
- senzatia ca nu poti sa te mai misti sau sa mai gandesti coerent dupa o activitate fizica intensa.
Pentru a fi sigura ca suferi sau nu de Sindromul Oboselii Cronice, trebuie sa te regasesti in cel putin patru dintre simptomele de mai sus, care sa dureze deja de cel putin 4 luni de zile.
Dupa cum poti observa, oboseala cronica este caracterizata de simptome specifice si altor afectiuni, motiv pentru care poate fi diagnosticata doar dupa o evaluare medicala amanuntita. Una dintre afectiunile cu care poate fi confundata este depresia.
Cand trebuie sa apelezi la sfatul medicului? Ce medic trebuie sa alegi?
In orice ocazie, este extrem de important sa vorbesti cu medicul tau de familie despre orice simptom nou, care te deranjeaza. Descoperirea si tratarea din timp a Sindromului Oboselii Cronice inseamna o recuperare mult mai rapida si recidive rare sau inexistente.
Suna-ti neaparat medicul daca: Este posibil ca putine persoane sa te inteleaga cu adevarat si sa te creada ca te afli chiar pe marginea prapastiei. De aceea, este esential ca familia sa iti inteleaga oboseala si temerile si vital ca medicul sa fie unul de incredere. Pentru a primi sfaturi competente cu privire la oboseala cronica apeleaza la: medicul de familie, medicul internist, medicul psiholog sau medicul psihiatru. Exista chiar si medici specializati in tratarea Sindromului Oboselii Cronice. |
|
Examinari, teste si analize
Sindromul Oboselii Cronice este greu de diagnosticat. Oboseala este un simptom comun multor alte afectiuni, insa exista anumite teste si analize care ajuta medicul sa stabileasca daca suferi sau nu de oboseala cronica.
Testele si analizele necesare sunt:
- analiza completa a sangelui (ofera informatii pretioase despre tipul si numarul celulelor din sange);
- analiza pentru viteza de sedimentare a hematiilor (verifica daca exista o inflamatie in organism);
- analiza glucozei din sange (glicemia);
- testul TSH (hormonul de stimulare tiroidiana);
- analiza urinei (ofera informatii despre starea generala de sanatate).
Analizele de mai sus sunt analize de rutina, insa doctorul iti poate cere sa faci si alte teste, in functie de afectiuni deja existente sau antecedente din familie. Testele suplimentare sunt:
- testul ANA (anticorpi antinucleari), pentru a inlatura ipoteza existentei unei inflamatii cornice numite lupus.
- testul de factor reumatoid (stabileste concentratia de anticorpi din sange);
- testul HIV;
- teste ale sistemului imunitar;
- teste de piele
- si nu in ultimul rand EEG (electroencefalograma) care ne ofera informatii cu referire la activitatea sistemului nervos.
|
Tratamentul oboselii cronice
Tratamentul oboselii cronice are in vedere ameliorarea simptomelor pana la inlaturarea lor completa, pentru ca tu sa te simti din ce in ce mai stapana pe situatie si mai relaxata in activitatile zilnice, astfel ca vei reveni la un stil de viata normal.
Tratamentul initial, pe care il poti incepe acasa, consta in medicamente de ameliorare a durerilor, pe care le poti lua fara prescriptie medicala: analgezice in general, antiinflamatorii (dar atentie la durerea de stomac. Nu le luam niciodata daca ne stim cu gastrita, ulcer gastric sau duodenal. Sfatul nostru ar fi sa le luati intotdeauna dupa masa pentru a preveni astfel de boli) - ibuprofen, aspirina, algocalmin, dar si suplimente cu vitamine si minerale . Poti lua antidepresive, insa doar in urma sfatului medicului.
Tratamentul prescris de medic include medicamente antidepresive, anxiolitice, vasodilatatoare cerebrale, somnifere (pentru inlaturarea depresiei si anxietatii, imbunatatirea puterii de concentrare si un somn odihnitor) si medicamente pe baza de codeina, meperidina, derivati opioizi (in cazuri extreme, pentru inlaturarea durerilor puternice, care nu cedeaza la alte medicamente)
Tratamentul de acasa - activitati care te ajuta sa te simti mai bine!
Tratamentul de acasa este, poate, cel mai important, pentru ca impune o serie de reguli care, odata respectate, iti imbunatatesc simtitor stilul de viata si inaltura treptat simptomele. Desi respectarea tratamentului medicamentos prescris de medic face parte practic din tratamentul respectat acasa, iata ce trebuie sa faci din proprie initiativa!
Schimba-ti programul zilnic! Pe cat posibil, incearca sa iti ajustezi orele de lucru sau dedicate altor activitati fizice, astfel incat sa lucrezi in intervalul orar cand ai mai multa energie si sa te poti odihni cand te simti obosita. Iti poti organiza activitatile in functie de fluctuatiile puterii tale de munca si concentrare.
Fa zilnic cateva exercitii fizice usoare! Danseaza cateva minute, ocoleste liftul si alege scarile, plimba-te putin pe jos, iesi cu copiii si jucati-va in parc. Schimbarea decorului, oxigenarea tesuturilor te va ajuta la schimbarea starii de spirit. Nu exagera, mai bine incepi treptat, altfel vei obosi foarte tare si foarte repede, avand nevoie chiar de cateva zile sa te simti mai bine.
Pentru un somn bun, schimba-ti obiceiurile de seara! Activitatile pe care le faci inainte sa adormi influenteaza categoric somnul. De exemplu, daca mananci, bei alcool, bei cafea sau fumezi inainte sa mergi la culcare, somnul iti va fi agitat. Vei dormi prost si daca te vei juca pe telefon sau te vei uita la tv pana cand adormi.
Pastreaza in dormitor o atmosfera placuta, proaspata si elimina orice sursa de zgomot sau lumina. Cel mai bine ar fi sa te intinzi in pat cand simti ca iti este cu adevarat somn si sa te trezesti in fiecare zi la aceeasi ora, indiferent daca te simti odihnita sau nu. Daca esti studenta, incearca sa nu inveti ziua in pat, pentru ca asta iti va determina un disconfort si nu vei mai putea adormi la fel de usor.
Incearca sa mananci sanatos! Alcatuieste-ti un plan de bataie cu o alimentatie sanatoasa, la aceleasi ore in fiecare zi. Alege alimente cu putine grasimi, dar cu multe fibre, carbohidrati si vitamine (fructe si legume)! Incearca sa ai macar 2 ore distanta intre cina si ora de culcare.
Nu uita! Pe tot parcursul tratamentului, mentine-ti calmul cu gandul ca, daca respecti toate sfaturile, vei scapa de simptomele oboselii cronice care te chinuie. Simptomele sunt ingrozitoare in punctul maxim al oboselii (dupa 4-6 luni), dar se amelioreaza treptat pana dispar, in timpul tratamentului.
Stiai ca...
... 60% din populatia globului se confrunta cu depresia la un moment dat in viata?
... persoanele care sufera de oboseala cronica au intre 21 si 45 de ani?
... Sindromul Oboselii Cronice apare si in randul copiilor si adolescentilor? Copiii pot suferi de oboseala cronica in urma unei infectii puternice, in timp ce fetele adolescente sunt atacate de oboseala cronica in urma schimbarilor corporale si comportamentale prin care trec.
Tu te simti obosita? Cum reusesti sa te relaxezi?
Articole care te-ar putea interesa: Cele 10 beneficii ale cafelei pe care nu le stiai! Mic indrumar in cazul starilor nervoase 10 strategii impotriva depresiei! Subiecte de pe forum: Spune-mi cum mananci ca sa iti spun cine esti! Cum sa scapam de stres Ceva iti opreste somnul? |