Nu Skin

Savanții de la MIT au descoperit un dispozitiv care îți schimbă visele, ca în "Inception" 

Laura Voica

Oamenii de știință au dezvoltat un dispozitiv experimental și au creat un protocol pentru schimbarea conținutului viselor oamenilor în timpul somnului, făcându-i să-și amintească indicii specifice care îi pot ajuta să-și amintească experiența trăită în vis.

În timp ce tema filmului ”Inception” rămâne deocamdată științifico-fantastică, noile cercetări arată că evoluția științei în ceea ce privește controlului viselor a depășit imaginația și că prelucrarea informațiilor din timpul somnului este posibilă din exterior.

 

Într-un nou studiu, o echipă condusă de neurologul Adam Haar Horowitz de la MIT descrie modul în care un dispozitiv electronic - numit Dormio - declanșează ceea ce cercetătorii au numit „inducerea visului”, în timpul primei etape a somnului în care persoana experimentează o stare de semi-conștiință numită stare hipnagogică.

Starea hipnagogică împărtășește multe dintre senzațiile visului, dar cu o diferență importantă: oamenii pot auzi și procesa sunetele în timpul acestei stări , în timp ce trec de la a fi treaz la adormit (și invers) - un stimul senzorial crucial, care permite ca schimbarea viselor să funcționeze.

 

La fel ca o metodă experimentală similară, denumită reactivarea țintită a memoriei, care activează amintiri specifice, declanșate de o informație furnizată în timpul somnului, “inducerea visului” poate fi considerat un instrument de învățare ce poate îmbunătăți memoria, dar cu un avantaj specific: dispozitivul Dormio, purtat la încheietură ca o mănușă cu mulți senzori.

Pe măsură ce o persoană adoarme purtând dispozitivul, sunetele audio sunt redate prin intermediul unei aplicații, sunete cum ar fi „Nu uitați să vă gândiți la un copac” (tema de vis folosită în experiment, realizată cu 49 de participanți).

Senzorii Dormio urmăresc date fiziologice care semnalează că persoana a adormit, moment în care sistemul îi trezește rapid, determinându-i să spună ce le trecea prin minte în timp ce dormeau, înregistrând tot ceea ce spun în aplicație.

După această scurtă întrerupere, aceștia adorm din nou dar pentru o scurtă perioadă de timp. Urmează o serie de vise, treziri și înregistrări, toate centrate în jurul unei stări de hipnagogie regizată (cel puțin în teorie).

"Schimbarea viselor este un protocol pentru reactivarea amintirilor în timpul somnului într-o manieră care duce la activarea amintirilor legate de anumite subiecte", explică cercetătorii în lucrarea lor.

În timp ce prototipul se perfecționează, rezultatele experimentelor sugerează că pare să influențeze cu succes visele și că se poate documenta conținutul lor într-o mare măsură.

Când Dormio i-a determinat pe participanți să se gândească la un copac înainte și în timpul stării de somn din semi-conștiință, 67% din rapoartele de vis colectate de aplicație au făcut referire la un copac la trezirea din starea hipnagogică.

 

„Visul meu a implicat un copac”, a spus un participant într-un raport pe care l-a dat după trezire. „Urmam rădăcinile cu cineva, iar rădăcinile mă transportau în diferite locații ... puteam auzi rădăcinile copacului pulsând cu energie ca și cum mă duceau spre o anumită locație."

În schimb, rapoartele de vis ale unui grup de control - care au fost îndemnați doar să își urmeze gândurile - nu au prezentat niciun fel de referințe la copaci.

Pe lângă faptul că ajută la schimbarea viselor oamenilor, cercetătorii spun că sistemul Dormio poate fi folosit pentru diverse tehnici de învățare sau ca un instrument pentru a ajuta creativitatea și rezolvarea problemelor, îndemnând oamenii să-și amintească în mod conștient gândirea vie a stării lor hipnagogice.

„Visarea unei teme specifice pare să ofere beneficii după somn, cum ar fi sarcinile de creativitate legate de această temă”, spune Haar Horowitz.

"Acest lucru nu este surprinzător prin prisma unor figuri istorice precum Mary Shelley sau Salvador Dalí, care au fost inspirate creativ de visele lor. Diferența este că inducem aceste vise benefice din punct de vedere creativ, într-o manieră vizată."

Surse foto: istock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta