Scurgeri vaginale excesive: de ce apar și când trebuie să ceri sfatul medicului

Scurgeri vaginale excesive: de ce apar și când trebuie să ceri sfatul medicului

Redactor Andreea Baluteanu

Începem cu o veste cât se poate de bună: scurgerile vaginale nu reprezintă în cea mai mare parte a cazurilor un motiv de îngrijorare. Dimpotrivă, sunt un fenomen perfect normal, care atestă faptul că vaginul tău se curăță singur și în cele mai bune condiții.

Însă atunci când scurgerile vaginale devin abundente dintr-odată, ele pot reprezenta o sursă de pericol. Vezi mai jos care sunt cauzele scurgerilor vaginale abundente și când ar trebui să îți consulți medicul.

Scurgerile vaginale excesive: 12 cauze care pot sta la baza lor

În general, experții sunt de părere că o cantitate normală de secreții vaginale corespunde unei lingurițe de ceai pe zi. Textura poate fi subțire sau mai groasă, cremoasă sau apoasă. În ceea ce privește culoarea normală, albul sau albul murdar sunt inofensive, iar lipsa de miros este un semn că totul merge bine, deși scurgerile pot avea și o aromă specifică.

scurgeri vaginale femeie

Nu trebuie să te panicheze nici scurgerile vaginale ușor maronii, mai ales dacă au loc în preajma ovulației.

Acestea fiind spuse, să descoperim cauzele pentru care poți ajunge să te confrunți cu secreții vaginale excesive:

  • în preajma ovulației: în ziua a 14-a a ciclului menstrual, are loc ovulația, deși perioada poate fi diferită de la femeie la femeie. Alte simptome asociate ovulației sunt creșterea temperaturii corporale, dureri abdominale sau scurgerile închise la culoare.
  • Excitarea sexuală: una dintre cele mai plăcute cauze ale secrețiilor, excitarea mai prezintă și semne precum umflarea vulvei, respirație precipitată sau creșterea pulsului. Dar suntem sigure că știi să o recunoști și tu.
  • Reacție alergică: destul de frecvente, alergiile în zona intimă sunt cauzate de produsele cosmetice parfumate, de tampoane, jucării sexuale sau articole de îmbrăcăminte mult prea strâmte. Alte simptome sunt senzația de mâncărime, roșeața sau durerea în timpul sexului și al urinării.
  • Antibioticele: dezechilibrând flora de bacterii din vagin, antibioticele pot cauza secreții abundente. Cum mai poți recunoaște că acesta este și cazul tău? Ai simptome precum senzațiile de mâncărime, eczeme, durere sau senzație de amorțeală, senzație de arsură în timpul sexului și al urinării.
  • Dezechilibre hormonale: fie că sunt cauzate de menopauză sau de stres, dezechilibrele hormonale se manifestă și sub forma secrețiilor abundente. Simptomele mai includ pilozitatea facială crescută, îngrășare, menstruații neregulate sau infertilitate.
  • Diverse accidente. Poate că te-ai lovit în zona intimă, ai uitat un tampon sau un prezervativ (da, se întâmplă). În aceste cazuri, te mai poți confrunta cu febră, mâncărimi, durere sau eczeme și iritații.
  • Iei anticoncepționale. Printre efectele negative ale anticoncepționalelor se poate număra și agravarea secrețiilor vaginale. Acestea mai pot declanșa și alte simptome, precum dureri de cap, greață, sensibilitate a sânilor sau probleme cu libidoul.
  • Unele dintre primele semne că aștepți un bebe sunt scurgerile excesive. Li se alătură sensibilitatea sânilor, lipsa menstruației, greață, oboseală și dorința de a urina frecvent.
  • Alăptezi. În primele stadii ale alăptatului poți prezenta secreții vaginale excesive, care pot fi colorate, în nuanțe de la roșu închis la roz sau maro.
  • Suferi de candidoză. Experţii consideră că circa 75% dintre femei experimentează măcar un episod de candidoză. Cum îți dai seama că ai contractat și tu infecția intimă? Poți prezenta semne precum mâncărimea, roșeața în zona vaginului, durere și, firește, secrețiile.
  • Ai vaginoză bacteriană. La rândul său provocată de o creștere a numărului de bacterii „rele”, afecțiunea e semnalată prin scurgeri abundente, albe sau colorate, senzație de arsură și de mâncărime.
  • Ai contractat o BTS. Printre simptomele bolilor cu transmitere sexuală amintim, pe lângă scurgerile vaginale generoase, durere sau senzație de arsură, durere abdominală și mâncărimi.

Secreții vaginale abundente? Consultă un doctor

După cum ai văzut în rândurile de mai sus, multe dintre cauzele secrețiilor vaginale abundente sunt inofensive.

Este însă cazul să mergi la doctor dacă scurgerile sunt acompaniate de unul dintre următoarele simptome:

  • durere severă;
  • senzație de mâncărime;
  • iritații sau eczeme;
  • senzație de amorțeală;
  • febră;
  • mirosuri neplăcute;
  • culori neobișnuite ale secrețiilor: galben, verde sau gri;
  • sângerări abundente.

Ai grijă de sănătatea intimă cu Multi-Gyn FemiWash!

Cum poți preveni scurgerile vaginale excesive? Ai grijă de sănătatea ta intimă ca de ochii din cap!

  Aliatul tău de preț în acest proces este Multi-Gyn FemiWash. Spuma concentrată bio este ideală pentru igiena intimă zilnică și nu conține săpun, conservanți sau parfumuri. Curățând delicat în timp ce respectă sistemul natural de apărare al țesuturilor, Multi-Gyn FemiWash are la bază complexul natural 2QR bazat pe polizaharide, ce previne alipirea bacteriilor de țesutul vaginal. Fiind recomandată și pentru pielea uscată sau sensibilă, Multi-Gyn FemiWash este soluția pentru o sănătate intimă ireproșabilă, fără scurgeri vaginale. Produsul este disponibil la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.