Simți o presiune în cap? Află ce afecțiuni poate ascunde acest simptom!
Cuprins
- Ce trebuie să faci când simți o presiune în cap
- Presiunea în cap, simptom al meningitei și al encefalitei
Presiunea în cap descrie o senzație de apăsare între craniu și creier și este un simptom care poate semnala prezența unei afecțiuni grave. De cele mai multe ori, presiunea în cap se manifestă prin dureri inconfortabile și poate afecta persoane de orice vârstă. Poate fi cauzată de alergii, sinuzite sau simple răceli, care pot fi tratate acasă, folosind medicamente antiinflamatoare, antibiotice sau diverse produse naturiste.
Ce trebuie să faci când simți o presiune în cap
În anumite cazuri, presiunea în cap poate semnala o hemoragie cerebrală, produsă în urma unor traumatisme severe. Astfel de traumatisme au ca efect o presiune intracraniană însoțită de dureri insuportabile.
Primul lucru pe care trebuie să-l faci când tu sau cineva de lângă tine simte o presiune severă în cap, are dificultăți de vorbire, își pierde cunoștința sau vederea îi este modificată este să soliciți imediat asistență medicală. La fel și în cazul sugarilor sau a copiilor mici care s-au lovit la nivelul capului și care apoi nu mai pot vorbi, au vărsături și sunt într-o stare letargică. Medicul va îndepărta sângerarea respectivă și va recomanda calmante, pentru a reduce durerile și presiunea în cap.
Presiunea în cap, simptom al meningitei și al encefalitei
O presiune în cap poate fi și un simptom al meningitei. Atunci când meningele - membrana care acoperă creierul și măduva spinării - se inflamează, acesta apasă asupra creierului, ceea ce determină o presiune în cap. Simptomele meningitei includ și febră, o stare de iritare și adesea mâncărimi ale pielii. Netratată la timp, meningita provoacă leziuni ale creierului și uneori chiar moartea. Celor care suferă de această boală li se recomandă odihna și consumul ridicat de lichide, pentru eliminarea infecției din corp.
Presiunea în cap apare și la bolnavii de encefalită. Encefalita este o inflamare a creierului, fiind cauzată adeseori de anumiți viruși. În afară de o presiune în cap, dacă suferi de encefalită, vei mai simți o slăbiciune musculară, vei avea convulsii și probleme de vedere. Și în acest caz, pentru a diminua presiunea în cap și durerile, se recomandă odihna, consumul de lichide și administrarea de analgezice.
Presiunea în cap nu este un simptom de neglijat! Dacă simptomele persistă, adresează-te de urgență medicului, pentru a evita leziuni grave ale creierului, cu efecte iremediabile asupra acestuia.